kapat
17.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Hayat 'cep'te yaşanacak

Teknoloji Fuarı CeBIT'e mobil iletişimciler, cep telefonuna da MMS yani Multimedya Mesaj Servisi damgasını vuruyor. Yeni 'cep' çılgınlığına hazır mısınız?

Bunu gördün mü?' Cep telefonu üreticilerinin tahminlerine göre, yakında bu cümleyle başlayacak olan milyarlarca cep telefonu mesajı tüm dünyayı etkisi altına alacak bir yeniliğin habercisi olacak.

MMS yani Multimedya Mesaj Servisi. SMS'den yani mevcut cep telefonu mesaj servisinden en büyük farkı şu: Cep telefonunuzun üzerindeki kamerayla fotoğraf çekebilecek, üzerine favori şarkınızı da ekleyerek hareketli mesaj gönderebileceksiniz. Ya da internetten bir video klibi önce telefonunuza yükleyecek, sonra da mesajla arkadaşınıza gönderebileceksiniz. Bitmedi. Dilerseniz kendi video klibinizi de yaratabilecek, örneğin çocuğunuzun görüntülerini telefonunuza kaydedebileceksiniz. Kısacası hareketli ve renkli görüntülerle kartpostal oluşturabilir, üstüne bir de sesinizi kaydedip, MMS sayesinde gönderebilirsiniz. Üstelik bunlar için geleceği beklemenize de gerek yok. Akıllı cihazlar üreticiler tarafından çoktan vitrine yerleştirildi bile.

Hannover'de 12-19 Mart arasında gerçekleştirilen dünyanın en büyük teknoloji fuarı CeBIT'e mobil iletişimin damgasını vurduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Mobil iletişimcilerin, 137 bin metrekarelik alanla fuarda en büyük alana yayıldığı ve en hareketli, çekici standları kurdukları göz önüne alınırsa, pazardan da bekentilerinin büyük olduğu anlaşılıyor. Teknoloji dünyasının en kötü yılı ilan edilmesine rağmen 2001 yılında 400 milyon cep telefonu satıldığını öğreniyoruz. 2002'den beklentiler bu rakamın en az 440 milyon seviyelerine ulaşacağı yolunda. Başını Nokia, Sonny Ericsson, Motorola ve Siemens'in çektiği üreticiler bir yandan üçüncü kuşak cep telefonları (3G) konusunda son sürat hazırlık yaparken diğer yandan da aslında GPRS sayesinde geldikleri noktayı fuarda gözler önüne seriyor.

6 ay önce birleşen Sony Ercisson'ın yöneticileri bu evliliğin önümüzdeki yıllarda şirketi cep telefonu satışında bir numara yapacağına inanıyor. Sony Ericsson, Nokia'yı geçip lider olur mu? Bunu şimdiden söylemek güç, ancak CeBIT'te sergilenen ürünlerin rakipleri tedirgin ettiğini şimdiden söyleyebiliriz.

CeBIT Eurosia
Her biri 4 futbol sahası büyüklüğünde 30'un üzerinde salonun yer aldığı CeBIT'i bu yıl 800 bin kişinin gezmesi bekleniyor. 8 bin katılımcı şirket arasında 26 da Türk şirketi yer alıyor. Dünyanın önemli merkezlerinde de fuar düzenlemeye başlayan CeBIT, önümüzdeki dönemde en çok gelişme gösterecek pazarlar arasında Çin'i ve Türkiye'yi de görüyor. Fuarda görüştüğümüz İnterpro Genel Müdürü Erdem Özel, Hannover Fairs ile ortaklığa giderek, Türkiye'de bu yıl Bilişim Fuarı'nı ilk kez CeBIT Bilişim Eurosia adıyla gerçekleştireceklerini anlattı.

Telefon demeye bin şahit lazım!
Sonbahara doğru piyasaya sunulacak ve fiyatının 1 milyar liranın üzerinde olması beklenen, dahili kameralı multimedya akıllı telefon P800, CeBIT'te sergilenen en çarpıcı ürünlerden biri. Dokunmatik renkli ekranı, internet erişimi, ajandası, email ve adres defteri de dahil bir telefondan beklenenin çok ötesinde özelliklere sahip P800. Bluetooth kablosuz teknolojisi sayesinde, kablosuz olarak kulaklık, PC ya da diğer Bluetooth özellikli cihazlarla bağlantı da sağlıyor. GSM ve GPRS şebekeleriyle uyumlu olan P800'ün GSM endüstrisinin bugüne kadar tanıttığı en iddialı ürün olduğu söyleniyor. Ericsson, fuarda yeni modeli T68 ve MCA-20 dijital kamerayı da tanıtıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır