kapat
17.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Solda birlik komedisi

İnönü'den sonra dağılan sosyal demokratlar, liderlik kavgasını aşamıyor. Karayalçın, 'bacanaklar', Soysal, Öymen, Özden, Temizel ve 'beklemedekiler' tam 7 parça Angora Pastanesi'nde yaptıkları "birlik" toplantısı tartışmayla sonuçlandı.

Son olarak Class Otel'in restoranında verilen randevuda ise sadece 2 kişi buluştu. Solda yeni oluşum çalışmaları tam anlamıyla yılan hikayesine döndü. Deniz Baykal'ın genel başkan seçilmesiyle CHP'den kopan ve yeni oluşum için kolları sıvayan, ancak Erdal İnönü'nün usulsüz kredi iddiaları üzerine siyasete dönmekten vazgeçmesiyle ağır darbe alan yeni oluşumcular, yedi ayrı gruba bölündüler. İnönü'nün ardından gelinen noktanın özetini Fikri Sağlar yaptı: "Herkes koltuk peşinde onun için biraraya gelinemiyor..."

Murat Karayalçın, sanatçılarla beraberlikleri nedeniyle "üç bacanaklar" olarak adlandırılan Fikri Sağlar, Ercan Karakaş ve Aydın Güven Gürkan, Altan Öymen, Mümtaz Soysal, Yekta Güngör Özden, Zekeriya Temizel ve "beklemedekiler." Bu gruplar arasında yürütülen "tek çatı altında toplanma" çabaları şu ana kadar içi boş bir slogandan öteye gidemedi.

HER DENEME FİYASKO
Bu slogana dayalı tüm girişimler fiyasko ile sonuçlandı. İşte solda yeni oluşum için son dönemde yaşanan denemelerden birkaç örnek:

* İnönü'den sonra bu grupların hiç biri, diğer grupları sürükleyecek gücü bulamadığı için "boş koltuk" fikri ortaya atıldı. Bu formülde Erdal İnönü varmış gibi çalışmalar sürecek ama, lider olmayacaktı. Kimsenin ciddiye almadığı bu formül, yine de tartışıldı ve vazgeçildi.

* Toparlayıcı isim olarak Cumhuriyet Gazetesi'nin imtiyaz sahibi İlhan Selçuk'un adı gündeme geldi. Selçuk formülü, Karayalçın'ın Şubat ayında parti kuruluşu için düğmeye basma planını bir süre için askıya almasına yol açtı, ancak Selçuk liderliği düşünmediğini açıklayınca bu formül de umulan sonucu vermedi.

* Murat Karayalçın'ın yakınındaki Sağlar, grupları biraraya getirmek için kolları sıvadı. "Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım" diyen Sağlar, Karayalçın, Mümtaz Soysal, Zekeriya Temizel'i Angora Pastanesi'nde buluşturdu. Ancak buluşmada yaşanan tartışmalar uzlaşma getirmedi.

* Bu kez her grubun değişik illerdeki temsilcileri harekete geçti. Ankara'ya gelen il temsilcileri, Karayalçın, Soysal, Sağlar, Karakaş ile görüştü. Ancak tabanın baskısı da sonuç vermedi.

* Pastane toplantısının başarısız oluşu Sağlar'ı yıldırmadı ve geçtiğimiz günlerde bir yemek organize etti. Class Otel'deki yemek için 16 kişilik rezervasyon yaptırıldı. Aydın Güven Gürkan, Zekeriya Temizel, Mümtaz Soysal, Ercan Karakaş, Murat Karayalçın, Yiğit Gülöksüz, Tarhan Erdem'in de aralarında olduğu 15 davetliden sadece, Karayalçın yemeğe katıldı.

* Yekta Güngör Özden'in yaklaşımı ise solda ortaya en az iki yeni parti çıkacağını ortaya koydu. Temizel ve Soysal'ı yanına çekmeye çalışan Özden, "Karayalçın ve Sağlar'la olmaz" diyor. Ancak Soysal, Özden'in çağrısına olumlu yanıt vermedi.

7 ayrı grup çok sayıda lider

EN GÜÇLÜSÜ SHP'CİLER
Eski SHP'lileri etrafında toplayan Murat Karayalçın, en güçlü grubun lideri olarak ortaya çıktı. Karayalçın, Sağlar'a birlikte Sosyal Demokrat Halk Partisi'ni kurmak için son hazırlıklarını yaparken, İlhan Selçuk'un adının ortaya çıkmasıyla, çalışmalarını değilse de "çıkışını" erteledi.

BACANAKLAR AYRILDI
Eşlerinin sanatçı olması nedeniyle "bacanaklar" diye anılan Sağlar, Karakaş ve Gürkan İnönü'nün çekilmesiyle bölündü. Sağlar, Karayalçın'ın yanında, Gürkan ve Karakaş ortak hareket etmeye başladı.

KUVVACI HOCALAR BİRARADA
Mümtaz Soysal, "Ulusal Güç Birliği Hareketi / Yeniden Kuvayı Milliye" adını taşıyan ayrı bir grup oluşturdu. Soysal'ın etrafında Prof. Sina Akşin, Prof. Anıl Çeçen, Savaş Özdağ, eski senatör Şakir Keçeli gibi isimler var. Soysal, diğer gruplarla da temasta.

CHP İÇİNDEN FAALİYET
Altan Öymen, CHP'den ayrılmadı, ancak Tarhan Erdem ve Yiğit Gülöksüz ile grup oluşturdu. Diğer gruplarla görüşmeleri Erdem yürütüyor.

KEMALİST MİLİTANLAR
"Kemalist sol" fikriyle yeni bir parti kurmaya hazırlanan Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden ise eski Başsavcı Vural Savaş ve emekli tümgeneral Osman Özbek, emekli orgeneral Salman Pakoğlu gibi isimlerle birarada.

TEK KİŞİLİK KANAT
DSP'den kopan eski bakan ve BDDK eski Başkanı Zekeriya Temizel bazı eski bürokratların desteği dışında tek başına bir grup oldu. Temizel, liderlikte ve ilkelerinin benimsenmesinde ısrarlı.

BEKLEME ODASINDAKİLER
CHP eski Genel Sekreteri Adnan Keskin, DSP'den ihraç edilen İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, geçmişte CHP'de genel başkan adayı olan Hasan Fehmi Güneş, solun iddialı isimleri Mehmet Moğultay ve Seyfi Oktay ise tüm gruplarla temasta.

Arkadaş partisi olmaz
Ercan Karakaş biraraya gelinememesini şöyle açıklıyor: "Herkesin belli bir arkadaş grubu var. Arkadaş gruplarının partiye dönüşmesine karşıyız. Yalnız CHP'den ayrılanların değil, DSP'den ayrılanların ve daha önce siyasetten ayrılanların da katılacağı bir birlik aranmalı. Bugün daha önce birlikte çalışmalarına rağmen CHP'den ayrılanlar dahi birlik oluşturamıyorlar."a

Hepsi koltuk peşinde
Fikri Sağlar ise, birleşememenin nedenini "herkesin koltuk peşinde olmasına" bağlıyor: "Erdal İnönü'nün çekilmesinden bu yana geçen 3,5 aylık sürede, kişilerin genel başkanlık hevesi hareketi baltalamıştır. Bir yanda Gürkan, diğer yanda Karakaş 'Ya biz genel başkan oluruz, ya da katkı vermeyiz' havasındalar. Arkalarında üç kişi var, ama ille genel başkanlık istiyorlar. Ben toplumun gereklerine uygun bir parti kurulsun, herkes elini taşın altına soksun, koltukta kimin oturacağına sonra karar veririz, diyorum. Onlar önce genel başkan diyorlar. Soysal, Temizel de aynı havada. Öymen ise 'Ağabey' konumunda aynı rolü istiyor. Ayrıca bu isimler yeni partiye (Ahmet gelsin, Mehmet gelmesin) gibi ambargo koyuyor. Biz Karayalçın ile hareketi sürdüreceğiz."

Fatih ATİK



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır