kapat
17.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

HER EVE BİR SİNEMA

İlk çıktığında, iş toplantılarındaki sunumları daha pratik ve çekici hale getirmek için kullanılan LCD (Sıvı Kristal Ekranlı) projektörler, şimdi çok daha iyi bir kullanım alanına kavuşuyor : evde film seyretmek!

İngiliz Independent gazetesinde, Charles Arthur, LCD projektörlerin bu görev değişimini şöyle anlatıyor:

SİNEMAYI EVE GETİR ! - 2 Aralık 2001

'' İş toplantılarına katılanlar arasında, 'Powerpoint işkencesi' diye ünlenen, sunumlarda bilgisayarda hazırlanmış grafikler ve slaytların kullanılması, ilk LCD projektörlerin piyasaya çıktığı 1995 yılından sonra giderek yaygınlaştı. Daha önce kullanılan, tavandan asılı pahalı projektörler veya pratiklikten çok uzak slayt makinelerinin yerini, daha ucuz ve kullanımı zevkli LCD projektörlerin alması amaçlanmıştı.Nitekim öyle de oldu, ama zevkini sadece Laptop'ından sunum yapan kişiler yaşarken, katılımcılar için iş toplantılarındaki sunumların çekilmez olduğu gerçeği değişmedi.

Şimdi ise, LCD projektörler tamamen farklı ve çok daha ilgi çekici bir işlev üstlendiler: sinemayı eve taşımak. Bir DVD çaların veya bilgisayarınızdaki DVD'nin çıkışını projektöre bağlayın ve boş bir duvara yönlendirin. İşte size bilet kuyruğunda beklemeden evde sinema keyfi.

Hiçbir projektör üreticisinin amacı bu değildi. Daha düne kadar 4000-7000 dolar arasında satılan projektörlerin fiyatı, evde kullanım amaçlı almak için çok yüksekti. Ancak, sıvı kristal göstergelerin fiyatları düşünce, LCD projektörler de daha makul fiyatlarla satılmaya başlandı. Bugünlerde 2000 dolara bile bir projektör bulmak mümkün.

İlk kez kimin aklına projektörü 'evde sinema' amaçlı kullanmak geldi, kimse bilmiyor. Kesin olan birşey var ki, bunu ilk düşünen bir üretici firma değildi. Büyük bir ihtimalle, sunumlar yaparak şehirden şehire dolaşan bir satış temsilcisine şirketi DVD'li bir Laptop bilgisayarı verdi. Ve o da bir otel odasında projektörden sinema seyretmeyi denedi. Bu deneme oldukça başarılı bir sonuç verdi, ve parlak fikir kulaktan kulağa yayıldıktan sonra, nihayet üretici firmaların da dikkatini çekmeyi başardı. Şu anda, projektör satışlarının yüzde 10' u evde kullanım amaçlı. Ve bu potansiyeli fark eden bazı üretici firmalar, özellikle evde kullanıma uygun projektörler üretmeye bile başladılar.''

BEN DE İSTEDİM

Peki, evde film seyretmek için bir projektör kullanmanın ilginç yanı nedir acaba?

Bu sorunun cevabını, gelecek haftaki yazımda, kendi yaşadığım bir ev sineması deneyimini anlatarak vereceğim. Şimdilik şu kadarını söyleyebilirim: kaliteli bir LCD projektörden film seyretme zevkini tattıktan sonra, bir daha asla televizyondan film seyretmek istemeyeceksiniz.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır