kapat
06.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Mahkemede bekliyorum

Malatyaspor'un Afrikalı liberosu Norman Mapeza, 2 hafta önce kendisini hastanelik eden Denizlisporlu Coşkun Birdal hakkında suç duyurusunda bulundu
16 Şubat 2002... Süper Lig'in 23. Haftası'nda Malatyaspor evinde Denizlispor'u ağırlıyor. Kıran kırana bir mücadale var. İki takım da düşme hattından uzaklaşmak için puan mücadelesi veriyor. Maçın ikinci yarısı başlıyor, durum 0-0. 52'inci dakikada Malatyaspor'un Zimbabweli defans oyuncusu Norman Mapeza topu ayağına almışken Denizlispor'un golcü futbolcusu Coşkun Birdal, Mapeza'ya çok sert giriyor. Mapeza birden kendini yerde buluyor ve acı içinde kıvranmaya başlıyor. Maçın orta hakemi İsmet Cengiz hiç tereddüt etmeden kırmızı kartını Coşkun'a gösteriyor. Mapeza ise ambulans ile hastaneye kaldırılıyor. Ayağına kırık teşhisi konan futbolcu hemen ameliyata alınıyor. Çünkü doktorlar ayağında iki kırık tespit ettikleri Mapeza'nın alçıyla iyileşemeyeceğine karar veriyorlar. Bu hareketi Coşkun'a pahalıya mal oluyor ve dört maç ceza almasına neden oluyor. Ama başına gelenler bununla da kalmıyor... Mapeza, Malatya Cumhuriyet Savcılığı'na başvurup, Coşkun Birdal hakkında TCK'nın 456-2 maddesi uyarınca "kasten müessir fiil" iddiası ile suç duyurusunda bulunuyor. Bu olay yeşil sahalarda bir ilk. Yani Türkiye'de ilk kez bir futbolcu, yaralanmasına neden olan bir meslektaşı hakkında suç duyurusunda bulunuyor.

HAZIRLIK MAÇININ ACISINI ÇIKARMIŞ
Mapeza'nIn avukatı Cumhur Batu, bu hukuk savaşının nedenlerini şöyle anlattı: "Her şey Malatyaspor'un Antalya'daki ikinci yarı hazırlık kampı sırasında başladı. Malatyaspor, Denizlispor ile hazırlık maçı yaparken; Mapeza ile Coşkun arasında yaşanan olaylar sonun başlangıcı aslında... Aralarında haftalar öncesine dayanan bir husumet var. Bir ikili mücadele sırasında Coşkun, Mapeza'ya tekme atmış. Mapeza da ona, "Tekme atacağına oyununu oyna" demiş. Bu lafa çok kızan Coşkun, bu kez küfür etmiş. Sonra olanlar malum. Süper Lig maçında Coşkun futbolcumuzun ayağını kırdı."

Coşkun Birdal hakkında dava açılır ve suçlu bulunursa 2-5 yıl arasında hapis cezası alacak. Mapeza'nın avukatı, savcılık tarafından kamu davası açıldığı takdirde müdahil olarak duruşmalara katılacaklarını, ilerleyen zamanlarda ise Coşkun'a maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını söyledi.

Batu sunacakları delilleri ise şöyle açıkladı: "Doktorun vermiş olduğu 45 günlük iş göremezlik raporu, Futbol Federasyonu'nun Coşkun Birdal'a verdiği dört maçlık ceza, hakem raporu, televizyon yorumcularının maç yorumları ve maçın video kaseti."

Mapeza'nın ayağını bilerek kırdığı iddia edilen Denizlispor'lu futbolcu Coşkun Birdal ise şu anda davayı düşünmediğini sadece Mapeza'nın ayağı kırıldığı için üzüldüğünü söyledi: "Meslektaşımın ayağı kırıldığı için üzülüyorum. Ama şu da bir gerçek maça çıkarken hiçbir futbolcunun ayağının kırılmayacağı garanti değildir. Ama olsun ben yine de üzülüyorum. Hatta her gün arayıp bir ihtiyacı olup olmadığını soruyorum. Varsa bir istekleri bize söylesinler. Çünkü olanlardan ben de zarar gördüm. Ben maç başına oynayan bir oyuncuyum ve bir ay sahadan uzak kaldım."

Hazırlık maçında Mapeza ile arasında geçen tartışmanın saptırıldığını söyleyen Coşkun, "Mapeza'ya faul yaptım ve özür diledim. Ama o bana İngilizce küfür etti. Sözde ben ona lig maçında görüşürüz demişim. Bunların hepsi bahane" diye konuştu.

Coşkun 5 yıl hapis yatabilir
Coşkun hakkında kasten müessir fiil iddiasıyla 5 yıl hapis isteniyor. Peki kasten müessir fiil ne demek? Avukat Veysel Uçum bunu şöyle açıklıyor:

"Kasten müessir fiil iddiası, bilerek veya isteyerek birisini darp etme, vurma, yaralama anlamına gelir. Bu eylemi yapan kişiler TCK'nın 456/1 ve 456/2. maddelerine göre yargılanır. 456/1. maddeye göre, her kim öldürmek amacı olmaksızın bir kimseye sağlığını tehdit edecek şekilde fiziksel zarar verir veya akli dengesinde bozulmaya neden olursa, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanır.

456/2. madde şöyle der: 'Birisine karşı kasten yapılan eylem, o kişinin bir uzvunda devamlı bir sakatlığa neden olmuşsa, yine aynı süre için normal işini yapamayacak duruma düşürmüşse 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanır."

Öge DEMİRKAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır