kapat
06.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Talabani Ankara'ya güvence verdi

IKYB lideri, Ankara'ya "Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız, Kuzey İttifakı olmayız, PKK yeni yapısıyla sizin için tehdit olmaktan çıkar" mesajları verdi
Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri Celal Talabani, ABD'nin sonbaharda Irak'a operasyon düzenleyeceği iddialarının yükseldiği bir dönemde Ankara'ya gelerek, "bağımsız, birleşik ve demokratik bir Irak'tan yana oldukları" mesajı verdi. Washington'da bu ay düzenlenecek olan "Saddam mualifleri toplantısı" öncesi önceki gece Ankara'ya gelen Talabani, temaslarına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile görüşerek başladı. Talabani daha sonra Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz tarafından kabul edildi. Görüşmelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Talabani, "Irak'ın bütünlüğünü güçlendirme konusunda güvence vermek üzere geldiğini" söyledi. Talabani, "Biz de Irak'ın bölünmesine karşıyız ve Irak, Türkiye, İran veya başka bir bölge ülkesinin güvenliğini tehdit eden konumda olmamalı" dedi.

PKK YENİLENİP BİTECEK
Talabani, bir gazetecinin, "PKK konusunda herhangi bir rahatsızlık size iletildi mi?" sorusuna şu yanıtı verdi: "İnanın bana, onlar bitecek. İsimlerini değiştirecekler ve güçlerini dağıtacaklar. Şu anda onlar kendileriyle meşgul. PKK, adını, programını değiştireceği ve güçlerini dağıtacağı yeni konferansla meşgul. Eğer bunu yaparlarsa, bu hem bizim için hem de onlar için iyi olur."

Talabani, ikinci kongrelerinde "önce Iraklı, sonra da Iraklı Kürt oldukları" yönünde karar aldıklarını da hatırlatarak, "IKYB'nin politikası budur. Elbette önce Türkiye ve ABD'ye açıkladık bunu" dedi. Irak'a yönelik bir operasyonu konusunda, "demokratik ve ilerici güçler tarafından yapılacak hareketlere destek vereceklerini, mevcut rejime karşı olduklarını" söyleyen Talabani, bir Arap gazetecinin sorusu üzerine de "Biz Kuzey İttifakı değiliz" dedi.

Alınan bilgiye göre, Ankara dünkü görüşmelerde Talabani'ye öncelikle PKK'ya karşı mücadele telkininde bulundu. Talabani'ye ait güçlerin PKK'ya karşı mücadelesinin eskiye oranla daha fazla, ancak istenilen ölçüde olmadığını söyleyen Ankara, Talabani'den bu konuda söz aldı. Ankara, ABD'nin olası bir operasyonu sonucu Kürtlerin muhtemel tavrını da ölçmeye çalıştı. "Irak'a bir operasyon düzenlenmesi durumunda "tüm grupları kapsayan bir şekillenme" gerçekleşmesi gerektiğini dile getiren Ankara, Kuzey Irak'taki Kürtlerin, Irak'ın orta bölgelerinde bulunan Şiilerin ve güneydeki Arap gruplarının yanı sıra Türkmenlerin de bu yeni yapılandırmada eşit şekilde yer alması gerektiğini vurguladı.

Ankara, Irak'la ilgili olarak ABD yetkilileriyle yapılan temaslar hakkında da bilgi verdi. Talabani ise, ABD'nin operasyon düzenlemesi durumunda "varlığının devamı için" Ankara'dan güvence istedi. Irak'ta "bir başka diktatör" veya dışarıdan bir müdahale istemediklerini belirten Talabani, "Bir iç isyan oluşturulursa destekleriz" dedi. Talabani, İKDP lideri Mesut Barzani'yi de gümrük gelirlerini kendisiyle paylaşmadığı için Ankara'ya şikayet etti.

ECEVİT "YOĞUNUM" DEDİ, YILMAZ'LA GÖRÜŞTÜ
Talabani'ye "programının yoğun olmasını" gerekçe göstererek randevu vermeyen Ecevit'in programında bulunmamasına rağmen Umum Ayakkabıcılar Federasyonu'nu kabulü dikkat çekti. Talabani ile ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz görüştü.

Zeynep TUĞRUL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır