kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Böyle yönetilmek utanç veriyor

İstanbul'da yaşayanlar, ya da yolu bu kente düşenler, Galata Köprüsü'nden geçerken acaba ne düşünüyorlar? Ben her geçişimde utanç duyuyorum! Bununla da yetinmiyor, başımıza bela edenleri lanetliyorum! Çünkü bir tasarım ve teknoloji harikası olarak yutturulan köprünün yapımında, devlete harika bir kazık atıldığını çok iyi biliyorum.

Aydın Özdalga, ARENA'da çalışırken, yurt içi ve dışında yaptığı araştırmayla, bu işte yediğimiz kazığı, tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermişti.

Yediği kazıklardan çıkardığı dersle, kazık atmadan yaşamanın mümkün olmadığını öğrenen halkımız, doğal olarak bu vurguna da tepkisiz kalmıştı! Özdalga'nın araştırmasını seyreden çoğunluğun "Adamlara helal olsun, büyük para götürmüşler ama, ortaya da güzel bir eser çıkarmışlar!" dediğine bahse girerim! Halkımız böyledir; iş yaptığı takdirde "kazıkçı"yı affeder! Aksi olsaydı, ertesi sabah İstanbullular yollara dökülür ve demokratik haklarını kullanarak, kazıkçıları bin pişman ederlerdi!

Toplum tepkisiz kalınca, kazıkçılar cüretlerini iyice arttırdılar. "Devlet paramızın üstüne yatıyor, hakkımızı isteriz!" diye tutturdular. ANAP usulü bir icraat harikası (!) olmaktan öte hiçbir özellik taşımayan köprüyü, neredeyse kullanılmaz duruma getirdiler! Köprünün doğru dürüst çalışmayan kumanda kuleleri, kısa sürede tinercilerin ve bimekan takımının barınağı haline geldi! Köprü, kulelerini çevreleyen demir parmaklıklar ve tel örgülerle bir gerilim filmi dekorunu andırdığı için, geceleri buradan geçenler, korkudan sarılık olmaya başladılar!

Trafiğe açıldığı 1992 yılında doğan bebekler, artık 10 yaşına geldiler. Ama bu çocuklara, köprüde onarımın yapılmadığı, tüm şeritlerin trafiğe açık tutulduğu bir günü görmek, henüz nasip olmadı. Yaşadıkları sürece de olacağını pek sanmıyorum! Çünkü İstanbul Teknik Üniversitesi'nden bir grup bilim adamının araştırmalarına göre köprü, çürümeye başlamış! Eğer önlem alınmazsa gelecekte çökme ihtimali varmış!

***
İstanbullular bu şokun etkisini atlatamadan, daha büyük bir şokla neye uğradıklarını şaşırdılar. Profesör Ahmet Mete Işıkara, kaçınılmaz "Marmara Depremi"nde, çevre yollarındaki viyadüklerin yıkılabileceğini açıkladı! Doğrucu bilim adamı Işıkara'nın verdiği bilgilere göre; İstanbul Valisi Erol Çakır, bu tehlikeyi aylar önce Ankara'ya bildirmiş! Ancak IMF'ye sormadan beş kuruş harcayamayan Ankara, acil önlem almak yerine "Acilen susun!" talimatını göndermiş!

Viyadükler yıkılır da Boğaziçi Köprüsü yerinde durabilir mi? İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, onun da depreme dayanamayacağını söylüyor!..

Bunları yapan mühendislere, müteahhitlere "bravo" doğrusu! Uzayda kentlerin kurulduğu bir çağda, kolayca yıkılabilecek bu harikaları (!) yaratmayı acaba nasıl başarabildiler?

***
Hergün yığınla depremin olduğu Japonya'da viyadükler, asma köprüler zarar görmüyor, İstanbul'da büyük tehlike arzediyor!..

Deprem coğrafyasındaki San Francisco'nun ünlü Golden Gate Köprüsü zamana meydan okuyor, henüz kesin kabulü yapılmayan Galata Köprüsü çürüyor!..

O ülkelerde bu eserleri inşa edenler saygıyla anılıyor, bizde ise o dönemin Karayolları Genel Müdürü tarihe "ülkenin en zengin bürokratı" olarak geçiyor!..

Altı büyüklüğündeki deprem gelişmiş ülkelerde bırakın can almayı, kayda değer bulunmuyor, Afyon yöresinde vatandaşımızın hayatına maloluyor!..

İnsana saygı duymayan, hatta dalgasını geçen bu yönetim anlayışına mahkum olmak, bana acı veriyor, ıstırap veriyor, utanç veriyor!..

Not: Aydın Özdalga artık Internet'teki www.haber3.com adlı başarılı sitenin sahibi ve genel yönetmeni...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır