kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

2001'in buluşları

Amerika'nın saygın haber dergisi Time, 2001 yılına damgasını vuran, güncel yaşama ve insanlığa büyük faydası dokunacak buluşları araştırdı. İşte derginin 6 ana başlık altında topladığı buluşlar...

TIPTA ÖMÜR UZATAN YENİLİKLER
Abiocor: Dışarıdan bir destek gerektirmeden tek başına çalışabilen ilk yapay kalp olma özelliğini taşıyan AbioCor, Abiomed adlı firma tarafından geliştirildi. Dünyaca ünlü kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz'ün başkanlığını yaptığı 10 kişilik uzman bir ekip tarafından hastalara takılmaya başlandı. 5'inci ameliyat da gerçekleştirildi. Doktorlar AbioCor'u, organ nakli bekleyen kalp hastaları için büyük umut olarak nitelendiriyor.

Akıllı tişört: Georgia Tech. Research şirketi tarafından geliştirildi. Üzerinde alıcılar bulunan tişört, giyen kişinin nabzını, tansiyonunu, kalp atışlarını ve vücut ısısını düzenli olarak kontrol ediyor. Acil bir durum söz konusu olduğunda bilgisayar sistemi aracılığıyla bağlı bulunduğu tıp merkezine alarm gönderiyor. Yıkanabilir bir dokumadan yapılan akıllı tişörtün kalp rahatsızlığı bulunanlar ve askerler üzerinde kullanılabileceği belirtiliyor.

CAMLARI SİLME, YAN GEL YAT
Kendini temizleyen pencere: PPG Industries firması tarafından geliştirilen bu pencere kendi kendisini temizliyor. Özel bir madde ve sistemle yapılan pencere güneş ışığı gördüğü zaman kirin, kuş pisliğinin camdan ayrılıp düşmesini sağlıyor. Yağmur yağdığında ya da siz su püskürttüğünüzde ise kalan leke kısmı da tamamen kayboluyor. SunClean adlı bu pencereler, her eve uygun yapılabiliyor.

Masaj koltuğu: Vücuda masaj yapan ve kasları rahatlatan çok sayıda koltuk geliştirildi. Ancak Japonya'da yeni üretilen H.9 Inada Chair bu alanda hayalin de ötesine geçti. H.9'a oturduğunuz zaman kızılötesi ışınlar harekete geçiyor. Vücudunuzda 350 akupunktur bölgesi belirliyor. Geleneksel Japon Shiatsu denilen masajı yapmaya başlıyor. Masajla birlikte çalan hafif müzik kafanızı da rahatlatıyor. Müziği beğenmezseniz kendi istediğiniz CD'yi de dinleyebiliyorsunuz.

PATATESİ KOY, PÜREN HAZIR
Püre makinesi: Her mutfağın vazgeçilmez besinlerden biri olan patatesin haşlaması ve püresi lezzetli olduğu kadar zahmetlidir de. Carmina O'Connor'ın geliştirdiği püre makinesiyle artık bu zahmet sona erdi. Güzelce yıkanmış patatesi makineye yerleştiriyorsunuz. Bir miktar su, istediğiniz kadar tuz ve baharatı ekliyorsunuz. 20 dakika içinde makine patatesi haşlıyor, kabuğundan sıyırıp püre haline getiriyor.

Cep telefonu jeneratörü: FreeCharge adı verilen bu jeneratör sadece yarım kilo ağırlığında. Şarjınız yanınızda yoksa, ya da şarj edecek elektrik yoksa hemen cep telefonunuza takıyorsunuz. 30 saniye içinde cep telefonunuza 5 dakika yetecek şarjı yüklüyor. İlk modeli sadece Motorola marka cep telefonlarına uyarlandı. Ancak kısa süre içinde birçok modele uyacak FreeCharge'lar geliştirilecek.

BU GİYSİLERLE EVEREST'E ÇIKILIR
Kendinden Isıtmalı ceket: Polartec ve Malden Ventures firmaları tarafından geliştirilen bu ceket aşırı soğuk iklimlerde yaşayanlar için tasarlanmış. İçindeki mikroskobik ve su geçirmez ısıtma sistemi sayesinde ceket sizi istediğiniz derecede ısıtıyor. Küçük lityum pilleri, ceketin içine ağ gibi örülen sıvı akışını sağlıyor. Derece ayarından ceketin sıcaklığını 40 dereceye kadar ayarlayabiliyorsunuz.

Ayak kokutmayan botlar: İçindeki özel sistemi sayesinde ayağınızın temas ettiği, ayakkabınıza giren mikrop seviyesini en aza indirgiyor. Böylece ayak kokusu ortadan kalkıyor. AgION firması tarafından geliştirilen sistem, önümüzdeki sezon birçok ünlü bot markasına uyarlanarak vitrinlerdeki yerini alacak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır