kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Anadolu Fırtınası dindi

Türk siyasetinin duayenlerinden Osman Bölükbaşı 89 yaşında hayata veda etti
Türk siyasi yaşamının renkli isimlerinden "Anadolu Fırtınası" lakabıyla anılan Osman Bölükbaşı bir süredir tedavi gördüğü İbn-i Sina Hastanesi'nde dün saat 05.30'da yaşamını yitirdi. Siyaset dünyasının duayeni ve müzmin muhalifi olarak da tanınan Bölükbaşı'nın ölümü siyaset dünyasında derin üzüntü yarattı.

Bölükbaşı'nın ölümünü kamuoyuna Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu duyurdu. Bölükbaşı'nın tedavisini 2 aydır sürdürdüklerini belirten Çorapçıoğlu, "Vefat nedeni septik şok ve buna bağlı kalp akciğer yetmezliği" dedi.

Bölükbaşı'nın oğlu Deniz Bölükbaşı, babasının cenazenin yarın TBMM'de düzenlenecek törenden sonra Cebeci Asri Mezarlığı'nda defnedileceğini bildirdi.

1913'te Hacıbektaş'ta doğan Bölükbaşı, 1946'da Demokrat Parti'de siyasete atıldı. 1947'de Millet Partisi'ni, 1953'te ise Cumhuriyetçi Millet Partisi'ni kurdu. 1958'de CMP'nin Türkiye Köylü Partisi ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin genel başkanlığına getirildi. 1962'de 2. kez Millet Partisi'ni kurdu. 1973'te aktif politikadan çekildi.

Osman Bölükbaşı ile aynı dönem siyaset yapan Afyon eski Milletvekili Muzaffer Özdağ (69) da dün yaşamını yitirdi.

Bölükbaşı tam 51 yıllık dostumdu...
Gerçi, onunla dost olabilmek kolay bir iş değildi. Çünkü, Osman Bölükbaşı (ölenin arkasından söylenmez ama) zor bir insandı. Elli yıllık eşinden sonra ayrılmaya kalkmadı mı?

Eskilerin deyimiyle "Nev'i şahsına münhasır" bir Anadolu politikacısıydı. Ama çok renkli bir kişiydi.

Osman Bey'i 1950 yılında çiçeği burnunda bir gazeteciyken tanıdım. Hürriyet Gazetesi'nin Beyoğlu muhabiriydim. Bir seçim gezisinde gazetem onu takip etmeye beni görevlendirilmişti.

Fransa'da Yüksek Matematik ve Astronomi okuyan, bir süre Kandilli Rasathanesi'nin efsane müdürü "Fatih Hoca"ya asistanlık yapan Bölükbaşı 1946 yılında Celal Bayar ve Adnan Menderes'in Demokrat Partisi ile siyase atılmış dedik ya, Osman Bey'le geçim zor!.. Birkaç yıl sonra Demokrat Parti'den ayrılıp Millet Partisi'ni kurmuştu. Daha sonra Mareşal Fevzi Çakmak'ı da partisine almıştı.

1950'li yıllarda yıldızı parlayan Bölükbaşı çok çalışkan ve sistemli bir siyaset adamıydı. İnanılmaz büyüklükte kütüphanesi ve arşivi vardı. Eşini "Asistan Sekreter" olarak yetiştirmişti. Kitaplarını, dosyalarını, konularını, kupür arşivini ve belgelerini eşi bilirdi.

ÇOK İYİ KONUŞMACIYDI
Başbakan Adnan Menderes, Bölükbaşı'na hiç tahammül edemezdi. O, kürsüye çıkınca Menderes, Meclis'eki koltuğundan kalkar odasına gider hoparlörden dinlerdi. Osman Bey, Türkiye'ye gelmiş geçmiş en iyi hatiplerinden biriydi. Konuşmalarını çok iyi hazırlar ve irticalen yapardı. Arasına fıkralar sokar, dinleyenleri çok memnun ederdi..

Bir gün Meclis'in sataşmacı vekillerinden Murat Ali Ülgen ön sıralardan Osman Bey'e "Sen erkek misin" diye laf atmıştı. Osman Bey eliyle bu DP milletvekiline işaret ederek:

- Bana bak Murat Ali eğer ben erkekliğimin zekatını versem senin gibi 40 tane daha çıkar, demişti. Meclis'te yer yerinden oynamıştı.

Osman Bey'in gezileri zengin olurdu. Partililer kuzu sevdiğini bildiği için kuzular çevrilir, pilavlar pişirilirdi. Osman Bey de küçük bir kuzuyu tek başına götürürdü.

Türk siyasetinin bu renkli siması 1962'de 22 Şubat - 21 Mayıs Talat Aydemir İsyanı'nda zamanın Başbakanı İsmet İnönü'ye:

- Birlikte Meclis'e gidelim, gelsinler orada bizi öldürsünler veya teslim alsınlar, diye cesurca bir teklifte bulunmuştu.

Demirel: Yeri doldurulamaz
Osman Bölükbaşı'nın vefatının duyulması sonrasında hastaneye ilk giden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel oldu. Çok üzgün olan Demirel, şöyle konuştu: "Sayın Bölükbaşı, ülkemizin siyasetinde duayendi. Yaşamakta olan en eski siyasetçiydi ve aynı zamanda ülkemizin fevkalade değerli renkli bir simasıydı. Yeri doldurulamaz, unutulamaz, büyük bir siyaset ve devlet adamıydı. Onun ailesine, sevenlerine, milletimize taziyede bulunuyorum. Milletimiz bir büyük evladını kaybetmiştir. Hayatını sadece bu ülkenin insanları ve bu ülke için yaşamıştır. Büyük bir milliyetçi, lider, vatanperver ve yiğit, kabadayı, yürekli, halkın sesiydi. Onu hep Anadolu fırtınası olarak tanıdık."

BAHÇELİ: ÜZÜNTÜMÜZ BÜYÜK
Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de, hastaneye gelerek yetkililerden bilgi aldı. Bahçeli, "Türk milleti, değerli bir evladını, Türk siyaseti, değerli bir devlet ve siyaset adamını kaybetmiş bulunuyor. Üzüntümüz çok büyüktür,Türk milletinin başı sağolsun" diye konuştu.

Bölükbaşı'nın vefatı üzerine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Ömer İzgi, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, bakanlar, siyasi parti genel başkanları ile çeşitli kurum ve kuruluşların yöneticileri başsağlığı mesajları yayınladılar.

NECATİ ZİNCİRKIRAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır