kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Uyum'a rötuş

Uyum Paketi, 159 ve 312 muhalefetin desteğiyle rötuşlanarak Meclis'ten geçti. "PKK'ya çanak tutamayız" diyen MHP'liler ise değişikliğe "ret" verdi
Uyum Paketi, 312 ve 159'uncu maddeleri DSP'nin verdiği önergelere ANAP ve muhalefetin de desteğiyle rötuşlanarak Meclis'ten geçti. MHP ise, "PKK'nın siyasallaşmasına çanak tutmayız" diyerek, değişikliklere "ret" oyu verdi.

Kamuoyunda tartışmalara, koalisyonda krize yol açan Uyum Paketi, dün DSP'nin "öncelikle görüşülmesi" için verdiği önergenin kabul edilmesiyle Meclis Genel Kurulu'na geldi. Tartışmalı olan 159 ve 312'nci maddelerde "değişiklik" önergeleri hazırlayan DSP, önerisini önce Danışma Kurulu'na götürdü. Ancak, muhalefet "yapılacak değişiklikleri bilmedikleri" gerekçesiyle, koalisyon ortağı MHP ise "Liderler Zirvesi'nde benimsenen ve komisyondan geçen tasarının değiştirilmesine karşı oldukları" gerekçesiyle DSP'nin önerisine destek vermediler.

Danışma Kurulu'nda anlaşma sağlanamayınca, DSP Grubu, öneriyi doğrudan Genel Kurul'a götürdü. MHP Grubu, tasarıda değişiklik yapılması yönünde verilecek önergelere "ret" oyu verilmesi, önergelerin kabul edilmesi halinde de tasarının tümüne "ret" oyu verilmesi kararıyla Genel Kurul'a girdi. Genel Kurul'da yapılan oylama ile Uyum Paketi'nin öncelikli görüşülmesi MHP dahil, iktidar bloğunun oylarıyla kabul edildi.

PKK'YA ÇANAK TUTAMAYIZ
MHP'nin tavrı, Genel Kurul'da Grup Başkanvekili Mehmet Şandır tarafından açıkça duyuruldu. Tasarının 15 Ocak'ta TBMM'ye sunulmasından sonra "anlaşılmaz bir yaygara koparıldığını" ileri süren Şandır, "Türkiye'nin elini AB karşısında zayıflatacak, Hükümet'in uyumu üstünde istifhamlar inşa eden beyanları da talihsizlik" olarak nitelendirdiğini söyledi. Şandır, "PKK'nın siyasallaşma sürecine çanak tutamayız, kapı aralayamayız, buna müsaade edemeyiz" dedi. Şandır, görüşülen tasarıyla MHP'nin Hükümet içinde ilk kez farklı bir tavır sergileyeceğini ve "tasarının geldiği şekliyle yasalaşması için oy kullanacaklarını" ifade etti.

159'DA CEZALAR İNDİRİLDİ
ANAP ve DSP sözcüleri, Uyum Paketi'nin "rötuşlanması" gerektiğini savunurken, muhalefet sözcülerin tasarının geri çekilmesini istediler. Muhalefet milletvekilleri, bu amaçla tasarının maddelerine geçilmesi oylamasında da "ret" oyu verdiler, ancak, maddeler görüşülürken DSP'nin değişiklik önergelerine "kabul" oyu kullandılar.

DSP'nin değişiklik önergelerinin, MHP'nin ret oyuna karşı, ANAP ve muhalefet desteğiyle kabul edilmesiyle, 312 ve 159'uncu maddeler 'rötuşlandı.'

159'uncu maddede, önerge ile devlete karşı işlenen suç tanımını yeniden düzenleyen ve ceza süresini kısaltan düzenlemeden vazgeçilerek, yürürlükteki ceza sürelerinin kısaltılması ile yetinildi. Böylece devletin manevi şahsiyetini alenen tahkir ve teyzif suçu, "ağır hapis" cezası kapsamından çıkartılırken, cezanın üst sınırı 6 yıldan 3 yıla indirildi. Alt ceza sınırı 1 yıl olarak korunurken, para cezaları da kaldırıldı. Önergenin oylanması sırasında koalisyon liderleri TBMM'de hazır bulunmalarına karşın, Genel Kurul'a girmemeyi tercih ettiler.

312'nci maddede de tasarıda yer alan "olasılık" yerine "tehlike", "insan" ve "kişileri" yerine de "halk" ibareleri konuldu. 312'nci madde şöyle oldu: "Bir cürümü alenen öven veya iyi gördüğünü söyleyen veya halkı kanuna uymamaya tahrik eden kimseye 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir. Sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığına dayanak, halkı birbirine karşı kamu düzeni için tehlike olabilecek bir şekilde düşmanlığa veya kin beslemeye alenen tahrik eden kimseye 1 yıldan 3 seneye kadar hapis cezası verilir. Halkın bir kısmını aşağılayıcı ve insan onurunu zedeleyecek bir şekilde tahkir eden kimseye de birinci fıkradaki ceza verilir. Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçlar 311. maddenin 2. fıkrasında belirtilen araçlar veya şekillerle işlendiğinde verilecek cezalar 1 katı artırılır."

Bu önerge oylanırken Bakanlar Kurulu sıralarında yan yana oturan ANAP lideri Mesut Yılmaz "kabul" oyu, Bahçeli "ret" oyu verdi.

GÖZALTI SÜRESİ 4 GÜNE İNDİ
Uyum Paketi'yle ayrıca Terörle Mücadele Yasası'nın 7 ve 8'inci maddeleri de değişerek, propagandanın suç sayılması için 'teröre başvurmayı özendirmesi' ölçüt alındı, 8'inci madde kapsamına 'görüntülü propaganda' da girdi. Ayrıca gözaltı süresi 7 günden 4 güne indirildi ve tutukluların yakınları ile görüşme imkanları genişletildi.

DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan'ın, tasarının 5. maddesi üzerine verdiği önerge de ortakları böldü. Önerge ile Olağanüstü hal bölgesinde gözaltına alınan kişilerin, gözaltı sürelerinin uzatılması için "hakim önüne çıkarılması şartı" getirildi. Tasarıda bu hüküm hakim kararı ile ve dosya üzerinden verilebiliyordu. Muhalefetin yanısıra, ANAP, MHP ve bazı DSP'lilerin de "Kabul" oyu verdiği önerge benimsendi. Önergeye Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk karşı çıkarken, Başbakan Bülent Ecevit "red" oyu kullandı. MHP lideri Bahçeli ise, grubuna verdiği "destekleyin" talimatına rağmen oylamada "çekimser" kaldı.

Yılmaz: Güvenlik için özgürlükleri feda etmeyelim
ANAP lideri Mesut Yılmaz, Genel Kurul'dan önce partisinin Meclis Grubu'nda MHP'ye son kez uzlaşma çağrısı daha yaptı. "ANAP olarak hedefimiz, kimseyle kavga etmek, polemik filan değildir" diyen Yılmaz, tersine uzlaşma istediklerini söyledi. Hazreti Ali'nin "Haklı olduğun zaman kimseye boyun eğmeyeceksin. Çünkü, hem hakkından hem de şerefinden olursun" sözü ile ABD başkanlarından Roosvelt'in "Eğer güvenlik için özgürlükleri feda ederseniz, sonunda ikisini de arar hale gelirsiniz" süzünü hatırlatan Yılmaz, devletin güvenliğinden vazgeçemeyeceğini, ancak devletin güvenliği kadar kişilerin özgürlüğünün de çok önemli olduğunu vurguladı. ANAP lideri Yılmaz, Türkiye'de düşüncenin kendisiyle, o düşüncenin eyleme dönüşmesi arasındaki ayrımın yapılamadığını belirterek, "Yapmak istediğimiz şey, bilirkişi saltanatını kaldırmak, suçu tarif etmek" diyen Yılmaz, değişiklikleri tercihen "hükümet uyumu" ile gerçekleştirmek istediklerini kaydetti ve sözlerini "Bu, bizim için Türkiye'nin en önemli meselelerinden birisidir" diye tamamladı.

BAHÇELİ: MECLİS KARARINA SAYGILIYIZ
Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli uyum yasanının kabul edilmesi üzerine "Biz uzlaşılan metne sadık kaldık. Ama TBMM'den yasa bu şekilde çıktı. Meclis'in iradesine saygılıyız"dedi. Bahçeli, "Bu oylamayla koalisyondaki uzlaşma sona erdi mi?" şeklindeki bir soruya "Hayır canım, koalisyon başka, bu başka şey" karşılığını verdi. Oylamanın ardından kurmaylarıyla kısa bir değerlendirme toplantısı da yapan Bahçeli, "Muhalefet 'bu konuda bir kapı aralandı' diyerek, fırsatı kullanmak isteyebilir. Buna izin verilmemeli. Hükümetin uyumu zedelenmemeli. Hükümet yoluna devam edecek ve etmelidir" dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır