kapat
06.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Robot yardımıyla ilk by-pass gerçekleşti!

ABD'de aralarında Dr. Mehmet Öz'ün de bulunduğu ekip, Da Vinci adlı robotun yardımıyla ilk kez göğüs kafesini açmadan by-pass ameliyatı gerçekleştirdi
ABD'de New York Presbyterian Hastanesi cerrahları ilk kez robot yardımıyla koroner by-pass ameliyatı gerçekleştirdi. 15 Ocak'ta aralarında Dr. Mehmet Öz'ün de bulunduğu bir ekip tarafından ABD Gıda ve İlâç Merkezi'nin onayıyla gerçekleştirilen ameliyat, 71 yaşındaki emekli işadamı hastanın göğsünde herhangi bir kesik açılmadan yapıldı.

Bugüne kadar by-pass ameliyatları göğüste 20-25 cm'lik kesik açılarak yapılmaktaydı. Da Vinci adlı ameliyat robotunun yardımı uygulanan söz konusu ameliyatta, kurşunkalem çapında 3 küçük kesik ameliyatı uygulamak için yeterli oluyor.

Bu kesiklerden 2 robot kolu ve bir endoskop (küçük bir kamera) yardımı ile kalbe ulaşılıyor ve ameliyat göğüs kafesi açılmadan gerçekleştiriliyor.

BAŞARILI AMELİYAT
Presbyterian cerrahları bugüne dek 40'dan fazla mitral kapak, kalpte delikleri kapatma gibi ameliyatları başarıyla uyguladılar. Da Vinci yardımıyla yapılan ameliyatların en önemli faydası enfeksiyon riskinin ve kan nakli ihtiyacının azalması, ağrının az olması, çabuk iyileşme, hastanede kalma süresinin kısalması ve ameliyat izinin açık kalp ameliyatlarına kıyasla çok daha küçük olması.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır