kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bunları yiyen kolay kolay ölmez

Amerikalı bilim adamları sağlıklı ve uzun bir yaşam için sofralardan eksik edilmemesi gereken yiyecekleri saptadılar. İşte, diğer 'vitamin deposu' yiyeceklerin yanısıra ömrünüz boyunca yemeniz gereken 10 temel gıda

Ispanak
Demir ve B vitamini açısından zengindir. İçerdiği 'folat' (bir B vitamini) bebeklerde sinirsel bozuklukları önler. Kalp hastalığına yol açan kandaki amino asitlerin seviyesini düşürür. Körlüğe neden olan makula zedelenmesini önler. Ispanağın tadını sevmiyorsanız lahana ya da pazı da yiyebilirsiniz.

Brokoli
Kansere neden olan maddelerin vücuda zarar vermeden önce etkisiz hale getirilmesini sağlayan sülforafan ve indol-3-karbinol içerir. İndol-3-karbinol kadınlarda kanser bağlantılı östrojen salgılanmasını iyi huylu hale çevirir. Düzenli olarak yenmesi göğüs, kolon ve mide kanseri risklerini azaltır. C vitamini boldur. Besin değerini yitirmemesi için hafifçe pişirmeli, çokça çiğnenmelidir. Sevmiyorsanız, Brüksel lahanası da yiyebilirsiniz.

Fındık
İçerdiği yağlar doymuştur. Yani sağlığa zararlı değildiri. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterol seviyesini artırarak kalp hastalığını önler. Ceviz gibi türleri 'ellagic' adı verilen bir tür asit içerir. Bu asit kanserli hücrelerin kendilerini öldürmeleri anlamına gelen 'apoptosis' sürecini başlatır. Kanserin ve kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli yer tutan E vitamininden de yüksek miktarda içerir. Her gün bir avuç yenmesi çok faydalıdır.

Kırmızı şarap
Yağlı sos ve peynirler yedikleri halde Fransızlar'ın en düşük kalp krizi oranına sahip olması, düzenli olarak içtikleri kırmızı şaraba bağlanıyor. Üzüm kabuğunda antioksidan maddesi polifenollerden önemli miktarda bulunur. Bunlar kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür, iyi kolesterol seviyesini ise artırır. Kan damarlarını güçlendiren endothelin-1 adlı bir maddenin vücutta üretilmesini sağlar. Ancak günde en çok 2 kadeh içilmelidir.

Somon balığı
Omega-3 yağlı asitleri zengindir. Omega-3 kanın pıhtılaşarak damarları tıkamasını ve kalp krizine yol açmasını önler. Kötü kolesterol seviyesini düşürür. Romatizma ve artirit gibi hastalıklarda yanmalara neden olan maddelerin üretilmesini önler. Beynin dış bölümlerindeki hücreleri korur. Bu yolla alzheimer başta olmak üzere yaşlılıkla gelen birçok hastalığa da engel olur. Ringa ve uskumru da Omega-3 açısından zengindir.

Yulaf
Çiğ ya da pişirilmiş halde düzenli olarak yenen yulaf kolesterol seviyesini düşürür. İçerdiği lif bağırsaklardaki kolesterol belirtilerini temizler ve vücuttan atar. Yüksek tansiyonu düşürür. Protein ve lifler tam tokluk hissi verir. Kilo vermeye başucu besini olabilir.

Sarmısak
Sarmısağa kokusunu veren dost sülfürler ve bitki kimyasalları kalbi korur. Kolesterol seviyesini düşürür. Kanın pıhtılaşmasını önler, sulandırır. Antibakteryel özelliğe sahiptir. Mantarı önler. Kimi araştırmalar tümörlerin büyümesini önlediğini gösteriyor. Yemeğinize katmadan önce iyice ezmeli ve 10 dakika kadar bekletmelinisiz. Uzun süre yüksek ısıda pişirmek faydalı içeriğinin ölmesine neden olur.

Yeşil çay
Normal antioksidanların 100 katını barındırır. Zengin bir C vitamini kaynağıdır. Katesin adı verilen bir polifenol türü, yeni kan damarlarının büyümesini sağlar. Bu yolla yeni oluşmakta olan tümörlerin beslenmelerine engel olur. Düzenli tüketimi mide, karaciğer ve gırtlak kanseri riskini azaltır. Günde 10 fincan içilmesi kalp hastalığı riskini düşürür. Yapraklarını çiğnemek mikropları öldürüp diş çürümesini engeler.

Domates
Ketçap, konserve domates sosu gibi yiyeceklerdeki domatesin başta prostat olmak üzere birçok kanser türü riskini azaltıyor. Antioksidan etkiye sahip 'likopen' maddesini en yüksek oranda içeren gıdadır. Bu madde pişme esnasında çok çabuk açığa çıkar. Bir miktar yağ eklendiğinde vücut kolay emer. Çiğ domates ise zengin bir C vitamini kaynağıdır.

Yaban mersini (çay üzümü)
Minik, mavi-mor renkteki bu meyve diğer sebze ve meyvelerden çok daha fazla antioksidan içerirler. Kalp hastalıkları ve kansere neden olan serbest köklerle mücadele eden maddeler bulundurur. Hafızayı ve zekayı güçlendirir. İdrar yolları enfeksiyonlarıyla mücadele eder.

YARIN
* Sağlıklı ve dinç bir vücut için hangi sporu yapmalı?

* Teknoloji sayesinde insan ömrünü kaç yıla çıkacak?



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır