kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Türkiye alyhtarı filmler

A.TURKMEN

Size, son zamanlarda sahit oldugum bir konu hakkinda birkac satir birseyler yazmak istiyorum. Yaklasik 14 aydir Ingiltere de egitim amaciyla bulunuyorum. Bu sure zarfinda acikca soylemeliyimki televizyon kanallarinda seyrettigim bir takim Turkiye alehtari filmler beni derinden sarsmis durumda. Degisik ulke yapimi olan bu filmleri ekranda gormak acikcasi bende ofke dolu duygular uyandiriyor. Bir Turk olarak her defasinda kendi kendime " 1. Dunya savasinin kuyruk acisidir herhalde!" diye dusunuyorum. Ulkemizdede defalarca ekrana gelen "Arabistanli Lawrence" bunun en guzel orneklerinden biri. Soyle kisa bir hatirlatma yapacak olursak: Lawrence denilen Ingiliz ajani Arap collerinde bedevileri ayaklandirmaya calisiyor, bir ara Turk'lere esir dusuyor, yuksek rutbeli bir Osmanli (Turk) askerinin emriyle Lawrence'a ellerindeki kirbacla tecavuz ediyorlardi. Sonra aktif savas aninda Lawrence atinin ustunde araplarin onunde Osmanli askerlerinin ustune dogru ilerliyor. Lawrence'in elinde bir tabanca, digerlerinin elinde ise kilic ve bicak. Buna karsi Osmanli askerinin elinde agir makinali silahlar. Komik. Buna ragmen Lawrence ve bedevileri Osmanli askerini darmadagin ediyor, Lawrence son kursununa kadar olu Turk askerlerine ates etmeye devam ediyor, hirsini alamayip bir bicakla oluleri parcalamaya basliyor. Biri onu durduruna kadarâ?? Ne intikam dogrusu.

........

Gelelim ikinci ornege. Az evvel Channel 5 diye bir kanalda 1981 Amerikan yapimi, bas rolde Mel Gibson'in oynadigi "Gallipoli" diye bir film vardi. Sanirim bu "Gallipoli" bizim Geliboluâ?? Olay su: 1. dunya savasi yineâ?? Avustralya askerleri savas egitimi icin Misir'a gitmek uzere bir gemiyle Avustralya'dan solenle ugurlaniyor. Bu askerler Misir'daki Ingiliz kamplarinda egitime basliyor. Yil 1915.egitim sonrasi sozkonusu askerler savas bolgesine gonderiliyor. Simdi olay burda basliyor. Avustralya ve ingiliz askerleri yine basit piyade tufekleriile siperlerdeler. Karsi tarafta yani bizde ise yine agir makinali silahlar. Mitralyozler. Bizde diyorum cunki karsi tarafi kisa bir sahnede gosterirken Turkce konusmalar duyuyorsunuz ' haydi cocuklar, hadi bakalimâ??." gibi seyler. Avustralya ve ingiliz askerleri komutanlarinin emriyle siperden cikmaya basladiklari anda acimasiz Turk askerlerin mitralyozleri ile vurulup tekrar sipere dusuyor. Inanin 2 metre ileri gitmeyi basaran yok. Buna karsilik bir tek Turk askerine birsey olmuyor. Avustralya askerinin artik son bir mangasi kaliyor. Bir muhaberat sorunu sonucu komutan onlarada siperden cikmalarini soyluyor. Iste cok duygusal bir sahne. Herkes birbirine sariliyor, evil olan yuzugunu cikarip siperde birakiyor, bazilari sevgilisine mektup yaziyor. Ve siperden cikiyorlar. Sonuc malum. Yine ayni sey tabiki. Hepsinin hali duman. Sadece aralarindan biri 5-10 metre gidiyor sonra o da vuruluyor. The end...

........

Allah tan biz gercekleri biliyoruz. Nasil bir yokluk icinde nasil bir ruhla o zaferleri tek tek tabiri caizse "sokerek" aldigimizi biliyoruz.Genc-yasli, kadin-erkek yuzbinlerce insanin canina malolmus olsada! Unutmadik izmir deYunanlilarin yaptiklarini, yada Fransizlarin Guneydogu uzerindeki fantazileriniâ??Unutmadik Kubilay'i, Sutcu Imam'iâ?? ve unutmadik Ata'yi ve onun yolundan ozgurluk askiyla olume seve seve kucak acanlari. Unutmayacagizdaâ?? fakat anlayamadigim bir nokta var. Nedir bu ofke!â?? Nedir bu aleyhimizde yapilan filmler! Ofkelenmesi gereken birileri varsa, bu bizleriz. Topraklari uzerinde yasarken yurtlarina el konulmak istenen bizleriz. Ulkesi yagmalanmaya calisilan, evleri yakilip yikilan, sucsuz insani oldurulen, namusuna, topragina goz dikilen biziz.

........

Kim ne yaparsa yapsin, icimizdeki ruhu henuz kaybetmedik, kaybetmeyecegizdeâ?? Allah, ulkeme ve onu cani gonulden seven insanlarina zeval vermesin. Dusmanca duygular ve ulkem uzerinde haince fantaziler besleyenlere de aydinlik gun yuzu gostermesin.

Saygilarimla

A.TURKMEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır