kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Apo son günlerinde pinpon topu gibiydi

İtalya da kovunca Apo ortada kaldı. 20 günde Rusya, Tacikistan, Hollanda, Yunanistan, Kenya arasında döndü durdu. Macera, MİT'in kusursuz operasyonuyla son buldu
İtalya, Apo'ya açıkça "Git" diyordu. PKK da Apo için yeni bir ülke arıyordu. İsveç, Hollanda, Macaristan, İsviçre ve İngiltere amaçlanan ülkeler arasındaydı. Fransa'dan gelen bir grup PKK'lı ise Öcalan'a Gabon'u önerdi. Öcalan bu teklife karşılık "Gabon'da PKK kampları da açarız" yanıtını verdi. Ancak bu proje gerçekleşmedi. Infernetto'daki odasına kapanan Öcalan, gün geçtikçe İtalya'dan ayrılmanın daha iyi olacağını düşünmeye başlamıştı. Noel yaklaşıyordu. Öcalan'ın Vatikan'a sığınması dahi gündeme geldi. Apo, Noel ile yılbaşı arasını 6 metrekarelik odasında geçirdi; kitap okudu, televizyon seyretti. Yılbaşı gecesi ise Roma'nın tarihi merkezini görmek için ısrar etti. Adamları bu isteğine karşı çıktılar. Infernetto'daki villada çok büyük bir yemek organize edildi. Tüm gece yabancı TV seyredildi, şampanyalar patlatıldı.

MOSKOVA'DAN TACİKİSTAN'A
Ocak ayının başında Roma'ya gelen PKK temsilcileri Mahir Velat ve Mecit Mamoyan, Öcalan'ın kaderinde etkili oldu. Mahir, İtalyanlar'ı Öcalan'ı Beyaz Rusya'ya ya da Rusya'ya götürmeye ikna etmeye çalışıyordu. Başbakanlık Müsteşarı Marco Minniti de araya girerek Öcalan'a devlet güvencesi verdi. Teklifi kabul eden Apo için bir Falcon 900 tipi uçak kiralandı. Rusya'da işler ters giderse, Apo İtalya'nın istediği bir ülkeye gidecekti.

Hareket günü, 15 Ocak 1999'un gecesi Apo'nun villasında kimse uyuyamadı. Sabah Apo Infernetto'daki villasının arka kapısından göze çarpmamak için sırtında polis yazan bir ceketle çıktı. Yolculuk sırasında Mecit, Öcalan'a ses tellerinden ameliyat olmasını önerdi. Bu şekilde gizli servisler telefon konuşmalarından Öcalan'ın sesini tanıyarak bulamayacaktı... Öcalan kabul etmedi. Birkaç saat sonra ekip, Moskova'daydı. Apo Moskova'da 10 gün kaldı. Ancak tam bu dönemde ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Moskova'yı ziyaret ediyordu. Apar topar Tacikistan'a gönderildi. Ardından Yunanistan'a gitti. Yunan Gizli Servisi, Apo'nun yeniden geldiğini duyunca, paniğe kapıldı. Apo, Hollanda'ya gönderildi. Ancak Rotterdam Havaalanı, hükümetin direktifiyle uçağa iniş izni vermedi.

TÜRK SÖZÜ: DİRİ YAKALANACAK
Apo, Roma'ya geri dönmek isteyince de İtalyanlar bu kez gönül rahatlığıyla "Hayır" mesajını verdi. 1 Şubat'ta Apo, Yunanistan'ın Korfu Adası'ndaydı... Apo'nun başka çaresi kalmamıştı: Kenya... Bu dönemde Ankara'da çok önemli bir toplantı yapıldı. CIA yetkilileri ve MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun arasındaki toplantıda "Öcalan, Türkiye'ye getirilmelidir" kararı alındı. Aynı gece Atasagun, Başbakan Ecevit, Cumhurbaşkanı Demirel ve Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'yla bir zirve düzenledi. Dörtlü, basit bir protokolü imzaladı: MİT ve CIA, Öcalan'ı yakalamak ve Türkiye'ye getirmek için ortak bir operasyon düzenleyecek. Öcalan canlı yakalanacak ve adil bir biçimde muhakeme edilecek.

1 Şubat 1999... Pazartesi. Nairobi, İsrail ajanları ile doluydu. Yunanistan'ın Nairobi büyükelçi Ghiorgos Kostoulas, BM toplatısındaydı. Saat 13.00'te Atina'dan elçilik binasına acil bir telefon geldi: Nairobi'ye bir uçak geliyor. Misafiri alın... 2 Şubat Salı... Saat 11.00'de büyükelçi ve ekibi yolcuları karşılamaya gitti. Yolcular Kenya'ya yasal yoldan girdi. Büyükelçinin ikametgahına uyumak için gittiler. 3 Şubat... Mossad harekete geçti. Mossad'ın görevi, Öcalan'ı fiziken yakalamak değildi. Ankara'ya lojistik destek veriyordu. 4 Şubat... Büyükelçi, Kenya Dışişleri Bakanlığı'nda misafirle ilgili hesap verdi. 5 Şubat... Atina, elçiliğe "Misafiri, Güney Afrika'ya götürmeyin. Kenya'da kalsın" diye talimat verdi. Yunanlılar bu dönemde Apo'yu Ortodoks kilisesine terk etmeyi dahi düşündü. Yunanlılar'ın tavrı Apo'nun moralini bozuyordu.

6 Şubat... Apo'yu Seyşel adalarına götürme fikri ortaya atıldı. Teröriste Portekiz pasaportu bulundu. Ardından geçen 2 günde Yunanlılar ile Kenya Dışişleri Bakanlığı arasında tartışmalar yaşandı. Kenya, Apo'nun varlığını öğrendi. 10 Şubat Çarşamba... MİT'in uçağı harekete geçti. Mısır'dan Uganda'ya geçti. Yolculuğu belgelemek için çekimler yapıldı. Aynı gün, Seyşel adaları, 15 milyon dolar karşılığında Apo'ya "Gel" mesajını gönderdi. 12 Şubat Cuma... Yunan Gizli Servis (EYP) Başkanı'na Apo'nun siyasi sığınma istediği söylendi. Çılgına dönen EYP Başkanı telefonda "Söyle ona. O, zavallı bir aptal. Nereye gidiyorsa gitsin. Hikaye bitsin. Siz de Atina'ya dönün" diye bağırdı. 2 gün sonra, sabrı taşan EYP Başkanı 14 Şubat'ta, elçiliğe telefon etti ve EYP ajanına "Hemen o adamın odasına git. Zorla dışarı at. O, o... çocuğunu al ve dışarı at. Yoksa işten atılırsın" diye bağırıyordu. Ajan, işten atılmayı göze aldı!.. Ve 15 Şubat 1999... Apo köşeye sıkışmıştı. Atina'nın baskısı artıyordu. Direnci azalan Apo, "Beni Amsterdam'a götürün" dedi.

FALCON'LA SONA YOLCULUK
YunanlIlar pek mutluydu. Kenya hükümetinden destek istendi. Teröristin valizleri hazırlandı ve bir araca yerleştirildi. Apo da mavi bir Toyota Land Cruiser'ın arkasına oturtuldu. Yunanlı büyükelçi, aracının konvoyun ortasında olması için Kenyalılar'la pazarlık yaparken, Apo'nun ve Kenyalılar'ın bulunduğu 3 araç, birden gaza bastı. Yön, havaalanıydı. 2 araç, terminal kapısına doğru ilerlerken, Apo'nun bulunduğu araç bir anda yön değiştirip, piste yöneldi. Apo, Kenya polisi eşliğinde kendisini bekleyen Falcon tipi uçağın merdivenlerini çıktı. 7 MİT ajanı, bir anda Apo'nun üzerine çullandı ve görev tamamlandı. Kolları bağlanıp kelepçelendi. Apo da fazla direnmedi. Dönüş yolunda uçak Mısır'da yakıt almak, İsrail'de ise bilinmeyen bir nedenden dolayı durdu. Uçak Ankara'ya geldiğinde CIA yetkilileri, Apo'yu teşhis etti ve...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır