kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Köprüler çürük!

İşte İstanbul'daki köprü ve viyadükleri inceleyen Japon uzmanların raporu: Boğaziçi, Fatih ve Haliç köprüleri ile 4 viyadüğe sismik takviye yapılması gerekiyor
İstanbul'daki köprü ve viyadükleri inceleyen Japon teknik heyet, Marmara Denizi ya da İstanbul merkezli olası bir depremde hasara uğrayacak yerleri tespit ederek, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na bir raporla bildirdi. Heyet öncelikli olarak Boğaziçi, Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprüleri ile 4 viyadüğün sismik takviyelerinin yapılması gerektiğine dikkat çekti.

ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın İstanbul'daki 123 köprü ve viyadük üzerinde yapılan deprem araştırmasına ilişkin soru önergesi üzerine, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın davetiyle Türkiye'ye gelen Japon IHI firması, iki Boğaz köprüsüne "gözle" muayene yaptı ve çürük raporu verdi.

KÖPRÜDE 17 AĞUSTOS'UN İZLERİ YOK
Raporda Kocaeli depreminin köprü ve viyadüklerde önemli bir hasar oluşturmadığı da belirtildi. Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan, Japonlar'ın çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"18-25 Eylül 2000 tarihleri arasında Japon Altyapı Geliştirme Enstitüsü uzmanları Türkiye'ye geldi. İstanbul yakınındaki olası bir depreme karşı çevre yolları üzerindeki köprü ve viyadüklerin güçlendirilmesinin gerekip gerekmediğini belirlemek üzere Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Haliç köprüleri ile birinci ve ikinci çevre yolları üzerinde bulunan 29 viyadük incelendi. Tasarım ve büyük köprülerin mühendisliği konularında Japonya'nın önde gelen kuruluşlarından biri olan Japon Yapıları ve Köprüleri Enstitüsü'nün de katılımı ile 'İstanbul'daki Köprülerin Sismik Takviyesi Projesi Fizibilite Raporu' hazırlandı. Rapora göre, öncelikle Boğaziçi, Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprüleri ile 4 viyadüğün sismik takviyelerinin yapılması öngörüldü."

Akcan, köprülerin takviye projelerinin finansmanı için Japon hükümetine kredi için başvurulduğunu, kredinin temini halinde projenin hayata geçirileceğini de kaydetti.

Deprem sigortası zorunlu oluyor
TBMM gündeminde bulunan tasarıyla, deprem sigortası zorunlu hale getiriliyor. Tasarıya göre, kamu binaları ve köyler hariç mesken sahipleri, deprem sigortası yaptırmakla yükümlü. Binalarda, kat malikleri deprem sigortası yaptırmazsa, sigorta apartman yöneticileri tarafından yaptırılacak ve primi maliklerden gider olarak tahsil edilecek. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlar, sigortayı yaptırmadıkları her bir yıl için ilgili yılda ödemeleri gereken prim tutarının dörtte biri kadar para cezası ödeyecekler.

Sigortalılar 30 gün içinde para alacak
17 Ağustos felaketinin ardından kurulan ve depreme karşı konutların sigortasını yapan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Afyon'da evleri yıkılan vatandaşlara 30 gün içinde ödeme yapacağını açıkladı. DASK Genel Koordinatörü Hüseyin Yunak, geçen yılki Osmaniye depreminde mağdurlara 44 milyar lira ödeme yaptıklarını, şimdi de Afyon'da deprem sigortası olan ve konutları yıkılan vatandaşlara çek ile ödeme yapacaklarını ifade etti. Yunak"Bölgenin yüzde 5'inde sigorta var" dedi.

IFC'den 50 milyon dolarlık kredi
Dünya Bankası'nın yan kuruluşu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile Milli Reasürans 50 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. Milli Reasürans T.A.Ş. Genel Müdürü Cahit Nomer, "Bu krediyi Türkiye'de milyar dolarlarla ifade edilen bir deprem hasarı olursa, o zaman bizim de ihtiyacımıza gelirse kullanacağız. Bu, ekstra bir güvence olacak" diye konuştu. Nomer, Türkiye'de 16 milyon 250 bin konut bulunduğunu ve bunlardan 2 milyon 337 bininin DASK adlı sistem kapsamında yer aldığını kaydetti.

Deprem bebeği: Aykut Barka
Afyon'da deprem olduğu 3 Şubat günü, Ömer ve Ümran Özbay çiftinin bir erkek bebeği dünyaya geldi. Çift, bebeğine aynı gün toprağa verilen deprem uzmanı Prof. Dr. Aykut Barka'nın ismini verdi. Ömer Özbay o günü şöyle anlattı: "Evimiz büyük hasar gördü. Kızılay'ın dağıttığı çadıra yerleşmeye çalışırken, eşimin sancıları tuttu. O gece oğlumuz doğdu. İstedik ki bir Aykut Barka gitti, başka bir Aykut Barka gelsin. Hayatını kaybeden deprem uzmanımızın ismini çocuğumuzda yaşatalım dedik."

Sezer ayak bağı olmak istememiş!
Memleketi Afyon'da yaşanan depremin ardından bölgeye gitmediği için Çay köylülerinin tepkisini çeken Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bugün Afyon'a gideceğini açıkladı. Sezer, Çay ve Bolvadin'de incelemeler yapacak. Sezer'in, hemşehrilerinin tepkileri üzerine Afyon Valisi'ni arayarak "Benim de yüreğim yanıyor. Ama ayak bağı olmaktan çekiniyorum. Hizmetlerin benim yüzümden gecikmesinden endişe ediyorum" dediği öğrenildi.

Yusuf DALAMAN - Mert İNAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır