kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Yezidiler Satanistler'e öfkeli

Meleke Tavus dedikleri Şeytan'a tapan Yezidiler, "Satanizm sapıklıktır"diyor, 'Ş' ve 'T' harfleriyle başlayan kelimeleri kullanmıyorlar
Yezidiler gençleri şöyle uyarıyor: Satanizm uydurma bir inanç. Bu yola girmeyin. Bu yolda umutsuzluk var. Sonu mutlaka hüsranla bitiyor...

Yezidi, Mezopotamya'nın en eski dinlerinden biri. Ezan ile çan sesinin birbirine karıştığı bir mistisizmin yaşadığı bir coğrafyanın renkli ve kendine özgü inancı. Meleke Tavus'a tapıyorlar, yani ismini bile ağızlarına almadıkları, alanlara ise kızdıkları Şeytan'a... Ceylan'ın, Aslı'nın Cenan'ın ve en son Lara'nın ölümüyle gündeme gelen Satanistler'le dolaylı ve dolaysız hiçbir bağları ve bağlantıları yok. Onlar, Satanizmi ve Satanistler'i lanetliyorlar. Çünkü, iç mimarisinde insan aşkı ve insan sevgisi olmayan hiçbir inancı kutsamıyorlar. Ve Satanistler'e çağrıda bulunuyorlar : Bu sapıklıktır, gençlerden, onların ışıltılı hayatlarından elinizi çekin...

Meleke Tavus dedikleri Şeytan'a inanan ve ona tapan Yezidiler'in İslam inancından, ayrıca Hıristiyan ve Yahudi dinleriden farklı kendilerine özgü bir inançları var.

Bugün 200 bin kişilik Yezidi topluluğu Irak ve Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'nin ise doğu bölgesinde, Almanya, Gürcistan ve Ermenistan'da yaşıyorlar. Türkiye'de ise halen Hasankeyf, Garzan, Kurtalan, Midyad, Beşeri, Nusaybin, Viranşehir yaşayan Yezidiler'in gençlerden oluşan son kuşağın büyük bölümü Almanya ve Belçika'ya göç etmişler. Türkiye'de kalan ise daha çok yaşlı bir kuşak ve göç edenlerin ebeveynleri.

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı eski adı Harapyan ve yeni adı Yenice olan Yezidi köyüne gittik. Süryaniler ile Müslümanlar'ın birlikte yaşadığı Doğançay köyünü geçtikten sonra sadece üç ailenin yaşadığı bu köy, tarihi taş yapılarıyla bir tarih abidesi gibi bir dikiliyor.

Bu köyde kalan yaşlı Yezidiler'den, dini inançlarına göre 'Müryid' kademesinde olan Mahama Altan ile eşi Fatma Altan ile köyün sakinlerinden Yusuf Dağ gelenek ve göreneklerini anlattılar. Midyat'ta sadece tek bir Yezidi ailesi kalmış. Annesi, eşi ve bir çocuğuyla birlikte yaşayan Osman Ağırman.

KÖYE AKIN ETTİLER...
Taş ve tarihi yapılarıyla gizemli ve büyüleyici bir görüntü sergileyen köyde yaşayan Yezidiler, boşalan evlerinde göçerler diye tanımlanan göçmen köylüleri de konuk ediyorlar.

Satanist olaylar gündeme geldiğinde köy gazeteci akımına uğramış. Ancak hiç biriyle konuşmamışlar. Mahama Altan, "Konuşacak bir şey yok. Bizi satanistler gibi sanıyorlar. Onlarla hiçbir ilişkimiz yok. İstanbul'da da tek bir Yezidi ailesi yok. Bu sapık bir şey" diyerek söze başlıyor. Az Türkçe konuşabiliyorlar. Kullandıkları dil ise Kürtçe veya Arapça. Köye girmemize yardımcı olan CHP'nin Mardin İl Başkanı Muharrem Doğan tercümanlık yapıyor, Yezidiler ona konuşuyor, onsuz tek kelime bile etmiyorlar.

Köyün en yaşlısı olan Fatma Altan ise, "Müslümanlar'la Süryaniler'le, hep birlikte yaşıyoruz. Artık geleneklerimizi sürdüremiyoruz ama yine de de yaşatmaya çalışıyoruz. Günlük yaşamımız Müslümanlar gibi pek ayrılığımız yok. Yememiz içmemiz... Sabah güneş doğarken ve akşam batarken ibadet yapıyoruz. İbadet yerimiz yok. Bize bir iyilik yapanı yıllarca unutmayız" diyor...

Gençlere çağrı
Köyde Şeytan'ın adını anmak bile derin bir sessizliğe neden oluyor. Şeytan kelimesini hiç mi hiç kullanmıyorlar. Onlar için şeytan: Meleke Tavus...

Nüfus cüzdanlarına önce Yezidi yazılıyormuş, sonra Müslüman yazılmış .. 1980'lerden sonra din hanesine sadece bir çarpı (x) atılıyor.

Osman Ağırman, üç yıl önce Satanistler gündeme geldiğinde kaymakamın kendisini çağırıp, "Sizin bunlarla bir ilginiz var mı?"diye sorduğunu anlatıyor ve devam ediyor: "Bizim onlarla hiçbir ilgimiz yok. Yezidilik bir din, bir inanç. Onlar sapık, sapık bir inanış. Kedi kurban etmeleri, intihar olayları bir inancın olmadığını gösteriyor. Onlar olumsuzluğa inanıyorlar, olumsuzluğu da Şeytan olarak tanıyorlar. Ve gençleri bu yolla kandırıp bambaşka bir hayal dünyası yaratıyorlar. Gençlere çağrım şu; Satanizm bir sapıklıktır. Sapıklık bir inanç biçimi olamaz. Bu yola girmesinler, bu yolda sadece olumsuzluk, umutsuzluk var, sonları hüsran... Ne zaman satanistler gündeme gelse biz hatırlanıyoruz, biz yazılıyoruz. Bu çok yanlış." Midyatlı Yezidiler Avrupa ülkelerine göç eden çoçuklarına yanlarına gelmeleri için çağrıda bulunuyor...

Dışarıdan kız alıp vermiyorlar
Çeşitli yazılı kaynaklar ve anlatımlara göre, Yezidiler'in dini inançlarının bazı özellikleri şöyle:

* Şeytan'a taparlar. Şeytan'ı "Melek Tavus" adıyla anıyorlar. Ayı, güneşi, yıldızları kutsal sayıyorlar.

* Şeytan kelimesinin içinde bulunan 'Ş' ve 'T' harfleriyle başlayan sözleri kullanmamaya özen gösteriyorlar.

* Şeytan kelimesinin kullanılmasına ise çok kızıyorlar. Onlara göre, Meleke Tavus sıradan bir kişi değil. O bir melek ve bütün meleklerin lideri.

* Tanrı'nın insanları yaratırken kendisi gibi ölümsüz bir varlık olan Meleke Tavus'a haksızlık yaptığına inanıyorlar. Tanrı ile Şeytan arasında sürekli bir çekişme bulunduğuna inanıyorlar. Bu çekişmeyi Tanrı'nın başlangıçta kendisiyle eşit nitelikler taşıdığı halde kıskandığı Şeytan'ı kutsal niteliklerden ve cennetten uzaklaştırılmasının yol açtığını kabul ediyorlar. Bundan dolayı Şeytan'a aşırı bağımlılık gösterir ve onun gücünün artarak Tanrı'nın hatasından döneceğine inanıyorlar. Bu yüzden de Meleke Tavus adını verdikleri şeytanı yüceltiyorlar.

* Adem'e inanmıyorlar.

* Yılbaşını Nisan ayının ilk Çarşambası olarak kabul ediyorlar.

* Yezidler bugün dağınık halde, Halep, Bağdat, Azerbaycan, Gürcistan'da, Türkiye'de ise Hasankeyf, Garzan, Kurtalan, Midyat, Beşeri, Nusaybin, Viranşehir de yaşıyorlar. Bu bölgelerdeki toplam nüfuslarının 200 bin olduğu sanılıyor. Anılan bölgelerde nüfusları parmakla sayılacak kadar azalmış.

* İbadetlerini günde iki kez yapıyorlar. Bir güneş doğarken bir de güneş batarken. Güneşin doğduğu ve battığı yeri kıble kabul ediyorlar ve ayakta 20 kelimeden oluşan dualarını okuyup ayin yapıyorlar.

* Yezidi olmayan kızı almıyorlar, dışarıya da kız vermiyorlar.

* Yezidi çocukları geleneklerine göre sünnet ediliyorlar. Erkekler için bıyık bırakmak ise zorunlu.

* Ölülerin defni sırasında dini tören yapılıyor. Şıh ve Mir birlikte Yasin duası okuyor. Cenazeleri mezara tabutsuz gömüyorlar.

* Geceleri mezarların başına Meleke Tavus alsın diye bakır bakraçlar içinde oğlak eti bırakılıyor.

* Hac farizesini yılın her günü gerçekleştirebiliyorlar. Irak'ın Şıngalı bölgesinde Şıh ve Mir'lere giderek gerçekleştiriyorlar.

Rum Kesimi'nde Satanizm yayılıyor!
Satanizmin Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayıldığı ve satanistlerin küçük kilise ve mezarlıklarda kara büyü töreni, seks ve uyuşturucu alemi düzenledikleri bildirildi... Rum basınına göre, Rum aileler, çocuklarının Satanizme bulaşmasından dolayı Rum Başpiskoposu Hrisostomos'tan yardım istedi. Ayrıca, toplumu Satanizme karşı bilinçlendirilmesi için, 17 Şubat'ta bir konferans düzenlenecek.

YARIN
* Hıristiyanlar arasında sünnet olan tek topluluk Süryaniler'in yemini ne?

* Süryaniler'in önde gelen din adamları Bush'a ne çağrıda bulundu?



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır