kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Merkez de Ocak ayı enflasyonuna şaştı

Merkez Bankası, kamu ve özel sektörde geçmiş enflasyona bakarak fiyat belirleme alışkanlığının sürmesinden şikayetçi
Merkez Bankası, gelecek dönem enflasyonu açısından temkinli bir iyimserlik içinde olduğunu bildirdi. Merkez Bankası tarafından yayımlanan Enflasyon Raporu'nun "Ocak ayı enflasyonu ve ileriye yönelik bekleyişler" bölümünde, olumsuz iktisadi bekleyişlerin olumluya çevrildiği, faiz oranında önemli düşüş sağlandığı, döviz kurunda "2001 yaz aylarında oluşan köpüğün" patladığı bildirildi. Yüzde 5,3 olan ocak ayı tüketici enflasyonun , hem piyasaların beklentileri, hem de programın yıl sonu hedefi ile karşılaştırıldığında yüksek kaldığı kaydedilen raporda, şöyle denildi:

* Hem kamu, hem de özel sektörde geçmiş enflasyona bakılarak ileriye yönelik fiyat belirleme alışkanlığının sürmekte olduğu gözleniyor.

* Ekim ayından bu yana Türk Lirası'nda gerçekleşen nominal değerlenme önümüzdeki dönemin enflasyon oranının düşük düzeylerde kalmasında önemli bir rol oynayacaktır.

* Türkiye'deki yüksek enflasyonist süreç çeyrek yüzyılı kapsıyor.

* Uzunca bir süre yüksek enflasyon altında yaşayan, sık sık enflasyonla mücadele programları uygulanacağı sözü verilen, ancak bu programların bazen yarıda kesildiği ya da başarısız olduğu gerçeğini gören ekonomik birimler, kendilerini enflasyondan koruyacak mekanizmalar geliştirmektedir. Böylece geçmiş dönemin enflasyon oranı geleceğe taşınmaktadır.

* Geçmişe endekslemenin yanısıra yabancı para birimi cinsinden veya yabancı para birimlerine endeksli fiyatlama, sözleşme imzalama ve tasarruf yapma/borç edinme gibi alışkanlıklar giderek yaygınlaşmaktadır. Böylelikle döviz kuru artışı enflasyonun önemli belirleyicilerinden birisine dönüşmekte.

* Gerçekten de kamu açığı ile enflasyon oranı arasında bir ilişki yok mudur? Gerçekleşen enflasyon oranları açısından bu sorunun yanıtı 'evet, yoktur', potansiyel enflasyon açısından ise 'hayır, vardır' şeklindedir.

* Kamu fiyatlarına yapılan şok niteliğindeki zamların enflasyonda sıçramaya yol açtığı saptamasından hareketle, bu tip şok zamlardan kaçınılması vazgeçilmez bir koşuldur.

* Sıkı maliye ve para politikası, ekonominin krizlere karşı olan duyarlılığını azaltacaktır.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır