kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Üzgünüm müjde yok'

2001 bütçe sonuçlarını açıklayan Maliye Bakanı Oral, "Doğalgaz ve ilaç başta olmak üzere KDV indirimi isteniyor. Ancak maalesef oranları aşağı çekme şansımız görülmüyor" dedi.
Akaryakıt fiyatlarında vergi soygunu bu yıl da devam edecek. Maliye Bakanı Sümer Oral, Akaryakıt Tüketim Vergisi (ATV) paylarının enflasyon oranı kadar artırılacağını hatırlattı. Bu arada Maliye yönetimi, doğalgazdan metreküp başına alınması planlanan 5 bin lira ATV'nin Mayıs ayına ertelenmesi nedeni ile bir ara formül geliştirdi. Niyet Mektubu'na eklenen bir düzenleme ile bu ay ATV payları enflasyonun 1 puan üstünde artırılacak ve doğalgazdaki vergi ertelemesinin yarattığı kayıp telafi edilecek.

Maliye Bakanı Oral, 2001 yılı bütçe uygulama sonuçlarını ve bakanlığın reform takvimini açıkladığı toplantısında, vatandaşların günlük hayatını yakından ilgilendiren konularda bilgi verdi, ancak müjde vermedi. 2001 yılında giderler 80.3 katrilyon lira, gelirler 51.8 katrilyon lira, bütçe açığı ise 28.5 katrilyon lira oldu.

ÜCRETLER YETERSİZ AMA...
Sümer Oral şu noktaların altını çizdi:

* Akaryakıt Tüketim Vergisi tutarlarının her ay enflasyon kadar artırılması kanunda yeralıyor. Ham petrol fiyatları ve kurdaki düşüş, akaryakıt fiyatlarını etkiliyor. Orada düşüş olmasa belki daha yüksek bir fiyat belirleme durumu ortaya çıkabilirdi. Kur ve petrol fiyatındaki düşüş, bu artışı ortadan kaldırabilir ya da minimize edebilir.

* Hiçbir zaman memura enflasyonun altında bir ücret artışı vermedik. Bugün de enflasyonun altında bir ücret vermeyi düşünmüyoruz. Böyle bir taahhüdümüz yok. Bütçe Kanunu'nda hüküm var. O hüküm, aynen uygulanacak. Türkiye'de yeterli bir ücret seviyesi olmadığı görüşüne ben de katılıyorum. Ücret adaletini sağlamak üzere üç bakandan oluşan bir komite çalışmaya başladı.

* Emlak Vergisi konusunda Takdir Komisyonları'nca belirlenen arsa metrekare birim değerlerinde mantığa aykırı durumlar ve adaletsizlikler var. Aslında bu konunun doğrudan Maliye Bakanlığı ile ilgisi yok. Ama adaletsizlik varsa onu gidermek Maliye Bakanlığı'nın görevidir. Bu amaçla dört bakandan oluşan bir komite kuruldu. Konuyu önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda ele alırız. Adaletsizlikleri sona erdirecek bir şablon üzerinde hemen hemen mutabakat sağladık.

* Doğalgaz ve ilaç başta olmak üzere KDV indirimi isteniyor. 'Oradan indirin, başka yere ekleyin' deniyor. Ama başka yerin adresi verilmiyor. Vergi oranlarını aşağı çekme şansımız maalesef 2002'de görülmüyor. Ancak KDV'de 5 olan oran sayısı, Özel Tüketim Vergisi ile 3'e çekilecek.

* 2001'de giderler 80 katrilyon 379 trilyon lira, gelirler 51 katrilyon 812 trilyon lira oldu. Kamu gelirlerinin 39 katrilyon 768 trilyon lirası vergiden oluştu ve hedeflenenden 2 katrilyon fazla vergi tahsil edildi. Gider kaleminin 41 katrilyon 64 trilyon lirasını faizler oluştururken, 28 katrilyon 566 trilyon bütçe açığı verildi. Faiz dışı fazla 12.5 katrilyona ulaştı. Ancak, geçen yıl borç faizleri için 3 katrilyon 125 trilyon lira, sosyal güvenlik kuruluşları için 1 katrilyon 10 trilyon lira ödenek üstü harcama yapıldı. Bu kayıtlarla birlikte bütçe açığı 32 katrilyon 702 trilyon lira, faiz hariç fazla da 11 katrilyon 487 trilyon lira oldu.

2001 YILI BÜTÇE SONUÇLARI
GERÇEKLEŞENHEDEFLENEN
(Katrilyon TL)
Giderler80.37979.000
Faizler41.06441.268
Gelirler51.81249.060
Vergiler39.76837.710
Faiz dışı fazla12.49811.328
Bütçe açığı28.56629.940

OKAN MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır