kapat
13.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Karşılıklı-lık

Öğrencilerinden biri Konfüçyüs'e sordu: "Üstat, sık sık seçkinin karşılıklı davranması gerektiğini söylüyorsunuz. Biraz açar mısınız?"

Konfüçyüs cevap verdi: "Seçkin insan üç alanda karşılıklı davranmaktan vazgeçmemelidir. İnsanın bir efendisi varsa ve ona doğru dürüst hizmet vermiyor, buna karşılık kendi hizmetçisinden hizmet bekliyorsa karşılıklılık ilkesini çiğniyordur.

Kim ki atasına, anasına gereken saygıyı göstermiyor, buna karşılık kendi oğullarından saygı bekliyorsa o da karşılıklılık kuralına aykırı davranıyordur.

Bir insan ki, saymadığı bir ağabeyi vardır, ama küçük kardeşinden tam itaat bekler, o da karşılıklı davranamıyordur. Seçkin insan hep karşılıklı davranış ilkesine uyar."

Öğrencisi sordu: " Seçkin insanın, karşılıklı davranma kuralı dışında başka hangi kurallara tam olarak uyması gerekir?"

Konfüçyüs cevap verdi: "Seçkin insan, gözden hiçbir zaman uzak tutulmaması gereken üç temel bilgiye sahiptir. Bunlar şunlardır:

Kim gençliğinde öğrenmezse, yaşlılıkta hiçbir bilgisi olamaz. Kim yaşlılığında öğretmezse, ölümünden sonra hiçbir anı bırakmaz. Kim hali vakti yerindeyken kimseye bir şey vermezse, yoksulluğunda yardım edecek kimse olmaz.

Seçkin kişi gençliğinde yetişkin olacağı zamanı, yaşlanacağı zamanı düşünür ve onun için daha çok öğrenmeye çalışır. Yaşlılıkta öleceği zamanı düşünür ve kendini öğretmeye verir. Hali vakti yerindeyken yoksulluğu hiç aklından çıkarmaz ve her fırsatta yoksullara iyilik eder."

...
Öğrencisi adamlığın ne olduğunu sordu. Konfüçyüs şöyle dedi:

"En kısa anlatımıyla adamlık, kendi kendini yenmek ve güzelliğin kanunlarına yöneltmektir. İnsan, adamlığa böyle yönelir. Adamlığa erişmek her insanın kendi elindedir, asla başkalarının elinde değildir."

Öğrencisi, bunun ayrıntılarını açıklamasını istedi. Üstat şu cevabı verdi:

"Güzellik kanununa uymayan hiçbir şeye bakmam... Güzellik kanununa uymayan hiçbir şeyi dinlemem... Güzellik kanununa uymayan hiçbir sözü söylemem... Güzellik amacına uygun olmayan hiçbir şeyi yapmam..."

Öğrencisi de şöyle dedi: "Kendimi ne kadar zayıf hissetsem de, ben de bu sözlerinize uygun davranmaya çalışacağım..."

...
Konfüçyüs "Yüce kişinin kederi ve korkusu yoktur" deyince öğrencisi "Demek ki kedersiz ve korkusuz olmak yüce kişi olmak demektir" diye cevap verdi. "Hayır" dedi Konfüçyüs, "Doğrusu şu: Eğer bir insan kendi içini yoklar ve orada kötü bir şey görmezse, neden kederlensin, neden korksun!"

...
Konfüçyüs "yüce insan"ı anlatırken şu iki cümleyi de söyledi:

"Yüce insan yüce şeylerde bilgilidir, bayağı insan aşağı şeylerde bilgilidir..."

"Yüce insan, sözlerinin yaptıklarını aşmasından utanır..."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır