kapat
13.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Derviş: Bankalar 6 ayda güçlenir

Dün bankacılarla bir araya gelerek yeni yasayı anlatan Derviş, "Önümüzdeki altı ayda daha güçlü bir bankacılık sektörüne sahip olmak istiyoruz" dedi
Kamuoyunda yoğun tartışmalara konu olan, koalisyon ortakları arasında ciddi pazarlıkların yaşandığı "bankalara kamu kaynaklarından sermaye desteği verilmesine ilişkin yasa" TBMM'den geçer geçmez soluğu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yanında alan Devlet Bakanı Kemal Derviş, dün de İstanbul'da bankacılarla bir araya geldi.

Yaklaşık iki saat Bankalar Birliği'nde sektör temsilcileri ile görüşen Derviş, çıkışta yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki altı ayda daha güçlü, reel sektöre kredi verebilen, büyümeyi daha güzel bir şekilde destekleyen bankacılık sektörüne sahip olmayı ümit ediyoruz" diye konuştu.

Yasa yürürlüğe girince herkee çok önemli görevler düştüğünü ifade eden Derviş, bu görevi el birliğiyle en iyi şekilde götürmek gerektiğini, yasanın esas amacının, büyümeyi hızlandırmak, Türkiye'de yatırımı, dışsatımı kolaylaştırmak, kredilerin reel sektöre akabilmesini sağlayabilmek olduğunu anlattı. Derviş, güçlü bir bankacılık sisteminin de ana hedefinin zaten bu olduğunu ifade ederek, "Güçlü bir maliye politikası, tasarruf eden bir devlet, reel sektör için en büyük teminattır ve bu krediyi verebilmek için bankacılık sektörü için de bir ön koşuldur" dedi.

KÖŞK'TEN BÜYÜTEÇ
Küçük ve orta boy işletmelerin de önemi üzerinde duran Bakan Derviş, bu kuruluşların sadece Halk Bankası'ndan değil özel bankalardan da destek beklediğinin altını çizdi.

Bankacılara Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmenin detaylarını anlatan Derviş, "Cumhurbaşkanı'nın yasaları incelemek için 15 gün süresi var. Sanıyorum bu süreyi kullanacaklar. İnceleme 12-13 gün sürebilir" değerlendirmesini yaptı.

'Artık daha rahatız'
Dün İstanbul'da bankacılarla görüşen Devlet Bakanı Kemal Derviş, önemli mesajlar verdi:

* IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun, 28-29 Ocak'ta toplanmasını ve Türkiye'yi görüşmesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanı'nın da onayı olursa, kanunlar büyük ölçüde tamamlandı.

* Türkiye'ni, IMF'den aldığı destek hatırı sayılır boyutta. Şüphesiz 11 Eylül Olayı ve stratejik konumu, Türkiye'ye yardım etti, avantaj sağladı. Ancak, Arjantin de ABD için, Latin Amerika için bölgesinde çok önemli bir ülke. Buna karşın Türkiye, izlediği mali politikalar ve bu politikalardaki başarı sayesinde IMF'den kredi desteği aldı.

* 2002 yılında da aynı mali disiplini tavizsiz sürdüreceğiz. 2002 ve 2003 yılında uygulanacak kapsamlı bir vergi reformunun hazırlıklarını yapacağız. bu konu, Niyet Mektubu'nda da yer aldı.
O zaman, mali sektörün üstündeki vergi yüklerini de ele alabiliriz.

* Biliyorsunuz, geçen yılın son aylarında yoğun bir KDV indirim talebi vardı. Bu istekleri belirli ölçülerde sınırladık., yoksa mali dengeler tutmazdı. Bu aşamada belki doğalgazda
5 puan KDV indirim yapabiliriz ama ona da bakmamız lazım.

* Irak'la ilgili bir olay olsa bile esnek kur politikası sayesinde, ekonomide beklenmedik bir gelişmeye yaşanmaz.

* Zor bir dönemden geçiyoruz. Yoğun bir tartışma dönemi yaşadık. Ancak, zor günleri geride bıraktığımıza, sıkıntıların büyük ölçüde atlatıldığına inanıyorum. Bankacılık sektörünün ekonomideki önemi ve rolü iyi anlatılmalı.

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır