kapat
13.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Borcumuzu silerseniz çok mutlu oluruz

Başbakan Ecevit, Associated Press ajansına verdiği demeçle, bugün başlayan ABD gezisi öncesi Bush yönetimine 3 önemli mesaj yolladı.
Başbakan Bülent Ecevit'in 19 Ocak'ta sona erecek Amerika gezisi bugün başlıyor. Ecevit, 200 kişilik bir heyetle Amerika'ya gitmeden önceki son röportajını Associated Press haber ajansına verdi. Ecevit, özellikle ABD'ye olan 5 milyar dolarlık askeri borcun silinmesini isteyecek. İşte o röportaj:

KUZEY IRAK'TA BİR DEVLETE İZİN VERMEYİZ
Irak'taki durum bizim için çok önemli. Bu durum göz önüne alındığında Türkiye için yeni bir sorunun ortaya çıkmamasını umuyoruz. Irak'a operasyon sonrası Kuzey Irak'ta bir Kürt devletinin oluşumu Türkiye'nin bütünlüğüne bir tehdit olabilir. Bunu kesinlikle kabul edemeyiz. Buna asla izin vermeyiz. Amerikalı yetkililerle konuşmadan, Türkiye'nin Irak'a karşı alacağı tutumun detaylarını açıklayamam. Irak'a yönelik bir operasyonla ilgili Türkiye'nin endişelerini ileteceğim.

AFGANİSTAN'A ASKER GÖNDERMEK PAHALI
Afganistan'a Türk askeri gönderilmesinde mali sorunlar yaşanabilir. Afganistan'a bir bölük asker göndereceğiz. Ancak asker göndermemiz ekonomik sorunlarımızı daha da artırabilir. Bunu ABD de biliyor.

ASKERİ BORCU SİLİN YA DA ERTELEYİN
Dolayısıyla bölgedeki savunma masraflarımızın desteklenmesi için ABD, 5 milyar dolarlık askeri borcumuzu siler, azaltır ya da ertelerse Türkiye bundan çok mutlu olacaktır.

Bush'a Mevlana'nın Mesnevi'si hediye edilecek
Gezi öncesi ABD Başkanı'na verilecek hediyeler de belli oldu. Ecevit, Topkapı Sarayı'ndaki 418 yıllık Kuran'ın tıpkı basımını götürecek. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ise 2 yıl önce İtalya'da özel bir kağıda bastırılmış İngilizce Kuran hediye edecek. "Kim olursan ol yine gel" diyen Mevlana ile "Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım" diyen Yunus Emre'nin evrensel mesajları da ABD Başkanı'na ulaştırılacak. Hangi dinden, hangi toplumdan olursa olsun insanı üstün gören ve dinlerarası hoşgörüyü öne çıkaran Mevlana'nın İngilizce basım Mesnevi'si ile Yunus Emre'nin şiirlerini içeren kitaplar da Başkan'a hediye edilecek.

Beyaz Saray görüşmelerinde 1+7 formülü uygulanacak
Ecevit'in Bush ile Beyaz Saray'da yapacağı görüşmede 1+7 formülü geçerli olacak. Yani Ecevit'le birlikte 7 diplomat Kabine Odası'nda hazır olacak. Dışileri Bakanı İsmail Cem, Ekonomi Bakanı Kemal Derviş, Devlet Bakanı Tunca Toskay, Enerji Bakanı Zeki Çakan, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin ile bir note-taker... Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Reşat Turgut bulunacak. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell Pakistan'a gideceği için görüşmeye katılamayacak. Ecevit özellikle Irak konusunu açmayacak. Ancak tekstil kotalarının artırılması gerektiğine dikkat çekecek, ABD'nin 20 ülkenin demir-çelik ihracatına sınırlama getirmesini isteyecek.

Rahşan Hanım'dan First Leydi Laura'ya süslü ipek eşarp
Rahşan Hanım'ın ABD'nin First Leydisi Laura Bush'a götüreceği hediyeler de belli oldu. Bayan Ecevit, Paşabahçe'den gümüşlü cam vazo ve gümüş çerçeveli ayna götürüyor. Ayrıca Türk motifleriyle süslü ipek bir eşarp da hediye paketinin içinde. Günlerdir hediye edileceği söylenen Hünkar Beğendi isimli İngilizce yemek kitabı ise listede yok. Listenin hazırlandığı ilk dakikadan itibaren böyle bir seçim yapmadığını açıklayan Rahşan Hanım, "Vazo, ayna ve eşarbı Türk el sanatlarını göstermek için seçtim" diye konuştu.

Gözaltındaki Türkler'in durumu ele alınacak
ABD ziyaretinde 11 Eylül saldırılarının ardından bu ülkede durumu şüpheli görülerek gözaltına alınan 45 Türk vatandaşının durumu en önemli gündem maddelerinden birini oluşturacak. Türk heyeti, ABD'li yetkililerle yapacakları görüşmelerde bu kişilerden durumları uygun olanların bir an önce serbest kalmasını ve yaptırımlarda alt sınırların uygulanmasını sağlamaya çalışacak. Ecevit'in Bush'a "Konunun aydınlığa kavuşmasını istiyoruz, elinizdeki bilgileri bizimle paylaşın" diyeceği kaydediliyor.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır