kapat
16.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kadın 'Top Gun'lar

Konya 3'üncü Ana Jet Üssü'nde eğitim alan 10 kadın savaş pilotu göklerde korkusuzca süzülüyor, meslektaşlarından geri kalmıyor...
Onlar Türk Hava Kuvvetleri'nin göz bebekleri. Teğmen ve üsteğmen rütbesindeki kadın savaş pilotları adaylarından söz ediyoruz. F 4, F 5, F 16'larla korkusuzca göklerde süzülüyor, erkek meslektaşlarından hiç de geri kalmıyorlar. Kadın pilotlar ilk kez 1992'de kabul edildiler Hava Harp Okulu'na. 1996'da da mezun olup Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üssü'ne geldiler. Üste F 4 ve F 5'lerle harbe hazırlık eğitimi alıyorlar. Buradaki eğitimlerini tamamladıklarında savaş pilotu olacaklar.

GECE-GÜNDÜZ EĞİTİM
Konya'da 10 kadın "savaşan şahin" görevli. Hepsi uçuşa gitmeden önce tıpkı erkek meslektaşları gibi uçaklarını titizlikle kontrol ediyorlar. Zaten savaş pilotu eğitiminin bir parçası da mekanik eğitim. Sonrasında ver elini gökyüzü...

Üste eğitim gece-gündüz devam ediyor. Son derece karmaşık savunma sistemleriyle korunan üste Ege, Kafkaslar, Karadeniz, Akdeniz ve Ortadoğu Bölgesi'ndeki uçakların hareketleri anında izleniyor. Yer altında kurulu savaş harekat merkezinden dev ekranlarla havadaki pilotların her hareketi, hedefi vurup vuramadıkları yakından takip ediliyor.

ERKEKLERDEN TİTİZLER
Kadın Top Gun'lar da erkeklerle aynı statüde eğitim alıyor. Kadın oldukları için herhangi bir ayrıcalıkları yok. Hatta üssün komutanı Tuğgeneral Osman Yıldırım'a bakılırsa kadın pilotlar erkeklerden daha titiz ve daha dikkatli.

Kadın pilotların çoğu evli. Birçoğunun eşi de üste görevli. Birbirlerine destek oluyorlar.

Bazılarının tanışma öyküleri hayli ilginç. Mesela üsteğmen Aylin Karahan'ın eşi yüzbaşı Hakan Karahan üssün en hızlı Top Gun'larından. Bir uçuş sırasında ilk kez havada telsiz muhaberatı sırasında tanışmışlar. Aralarındaki duygusallık daha sonra evlilikle noktalanmış. Üsteğmen Aylin 133'üncü Filo'da, eşi ise 132'nci Filo'da. Gece eğitim olmadığı zaman eve dönüp birlikte yemek yapıyor, ev işlerini paylaşıyorlar.

KARI-KOCA BİRLİKTE UÇUYOR
Haftada 25 saat uçuyorlar! İkisi de general olmak için akademiye birlikte hazırlanıyor. Yüzbaşı Hakan, "Havada ben evde o komutan" diyor espriyle karışık! Kadın pilotların hepsinin gözü gökyüzünden daha da yükseklerde. Ortak bir hedefleri var: Önce kurmay sonra general olmak. Şimdilerde her ne kadar ütopya gibi görünse de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na gözlerini dikmişler bir kere. "Uçmadıkları zaman ne yapıyorlar?" diye sorarsanız... Fırsat buldukça müzik dinliyorlar, kitap okuyorlar. Kısacası sıradan bir insanın yaptıklarını yapıyorlar. İnternette geziyorlar. Ama burada da onlar için önemli olan mesleki anlamda kendilerini geliştirecek bilgiye ulaşmak.

HAYALLERİ GERÇEK OLDU

ESRA ÖZATAY, ÜSTEĞMEN, F 5 PİLOTU

General olmak istiyorum
Burada kadın-erkek ayrımı yok. Erkek arkadaşlarımız da bize asla "kadın" gözüyle bakmıyor. Rüyamı, gerçekleştirdiğim için çok mutluyum. Şimdi F-16 pilotu olmak istiyorum. Önce kurmay sonra general olup daha da yükselmek istiyorum

AYLİN KARAMAN, ÜSTEĞMEN, F 5 PİLOTU

Çocukken idealimdi başardım!
Uçmak benim çocukluğumdan beri hayalimdi. İlk uçuş testlerinde çok heyecanlandım. İzmir'de jet pilotu olduktan sonra Konya'ya geldim ve burada savaş pilotu oldum. İdealim Harp Akademisi'ni kazanıp kurmay olmak.

MERAL ER, TEĞMEN, F 4 PİLOTU

Uçmanın keyfi hiçbir şeyde yok!
GÖkyÜzÜnde özgürce uçmanın keyfi hiçbir zevkle karşılaştırılamaz. Eşim de pilot. Boş zamanlarımızda mesleki kitaplar okuyoruz. Tüm muhaberat İngilizce. Aynı zamanda NATO subayı olduğumuz için çok iyi İngilizce bilmemiz gerekiyor.

KOMUTANLARI ONLARLA GURUR DUYUYOR

Erkeklerden daha dikkatliler
Konya 3. Ana Jet Komutanı Tuğgeneral Osman Yıldırım, deneyimli bir savaş pilotu. Aynı üste uzun yıllar pilot, öğretmen, filo komutanlığı görevini yürüttükten sonra şimdi de komutan olmuş. Kadın "Top Gun"larıyla gurur duyuyor. "Verilen her görevi mükemmel yapıyorlar. Aslında bayan pilotların daha dikkatli, titiz olduklarını söylemek mümkün. İş ne denli tehlikeli olursa olsun ayrım gözetmeden, kadın-erkek demeden görevlendiriyoruz. Komutanları da ben de çok memnunuz. Sayelerinde erkekler de daha derli toplu oldu."

Şehit teğmen Ayfer Gök'ü unutmadılar
Aylin Üsteğmen (yanda) ve arkadaşları hava pilot teğmen Ayfer Gök'ü geçen yıl kaybettiler. Havacılık tarihimize ilk şehit jet pilotu olarak geçen Ayfer Gök'ün adı bir ilköğretim okuluna verilmiş. Ancak arkadaşlarını hiç unutmayan Aylin Üsteğmen ve diğer kadın pilotlar, onun için okulda bir köşe hazırlamışlar. Sık sık gidip ziyaret ediyorlar. Kadın pilotlar hiç de küçümsenmeyecek görevleri için "Fizik ve zekâ testlerinde başarılı olup, uçmak isteyen her arkadaş yapabilir" diyerek oldukça mütevazı konuşuyor.

TUNCER BAHÇİVAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır