kapat
13.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Uçakla birlikte borsalar da düştü

New York yakınlarında düşen American Airlines'a ait yolcu uçağı, dünya borsalarını da beraberinde aşağıya çekti.
11 Eylül'de yaşanan saldırıyı hatıralarında canlandıran borsacılar, dün yaşanan facianın da bir terörist saldırı sonucu oluştuğuna yönelik şüphelerle satışa geçti. Haberin duyulmasıyla birlikte New York, Londra, Paris gibi büyük borsalar anında yüzde 2'ye yakın değer kaybetti. Euro karşısında 0.892 civarında bulunan dolar ise ilk tepki ile 0.75 cent gerileyerek 0.90'nın üzerine çıktı. Bu haberlerden en fazla havayolu ve turizm şirketleri etkilendi. New York Borsası'nda havayolu endeksi yüzde 6.35, otel endeksi yüzde 5 değer kaybına uğradı. Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden British Airways haberle birlikte yüzde 13 oranında 'çakıldı'.

Dün yaşananlar, borsalardaki tansiyonun seviyesini ve net şekilde ortaya koydu. Olayın bir kaza mı, yoksa saldırı mı olduğunu beklemeden endeksler hızla düşüşe geçebildi.

Olay gerçekleştiğinde İMKB seansını tamamlamıştı. Ancak düşen uçağı dalgası döviz ve bono piyasasına yetişti. Yurtdışında dolar gerilerken, Türkiye'de yükseldi. Öğleden sonra 1 milyon 560 civarındaki dolar uçak düştükten sonra 1 milyon 575 bin lirayı aştı. Bono piyasasında ise yüzde 78.80 bileşik seviyeye kadar gerileyen 3 Nisan 2002 vadeli kağıdın faizi yüzde 80'e dayandı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır