kapat
23.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

TOBB'un vergi ile ilgili çözüm önerileri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) aylardır, sektörlerin sorunları ve bunlarla ilgili çözüm önerileri konusunda çalışmalar yapıyor. Dün, Hükümet yetkililerine bir rapor olarak sunulan bu sorunlar ve çözüm önerileri, çeşitli sektörleri kapsıyor.

Ayrıntısını, ekonomi sayfasında okuyacağınız sorunlar ve çözüm önerilerinden, vergi ile ilgili olanlar aşağıdaki gibi.

1- Enflasyon muhasebesi
Gelir Vergisi oranının, fon payı ile birlikte yüzde 49.5'i, kurumlar vergisi oranının da, kâr dağıtımı ve gerçek kişi ortaklarca beyan aşamalarıyla birlikte yüzde 60'ı bulduğu ülkemizde, yüzde 70-80'ler civarında seyreden enflasyon da ikinci bir vergi niteliğinde.

Günümüzde, kazancını yasalara uygun bir şekilde tespit eden firmaların, her yıl işletme sermayeleri eriyor ve 5 yıl içinde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyorlar. Ayrıca, yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmemesinin ana nedenlerinden biri de, ülkemizde enflasyon muhasebesinin uygulanmayışından kaynaklanıyor. Uluslararası Muhasebe Standartları'na ve Türkiye'de uygulanan "Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Finansal Raporlama" adlı 2 No.lu Muhasebe Standardı'na göre, son üç yılın kümülatif enflasyon oranı yüzde 100'e yaklaştığı ya da geçtiği durumlarda, enflasyon muhasebesi uygulanması, yani mali tabloların enflasyon rakamlarına göre düzeltilmesi gerekiyor.

2- KDV oranları yüksek
Ekonomik canlanmanın sağlanabilmesi, talebin artması ve belge düzeninin oturtulup, kayıt dışı ekonominin önlenebilmesi için, KDV oranlarının düşürülmesi gerekiyor.

Vergi gelirlerinin artması, ekonominin canlı olmasına bağlı. Vergi oranlarının indirilmesi, harcamaları buna bağlı olarak da dolaylı ve dolaysız vergileri artırır, yatırımları hızlandırır, yabancı sermaye girişi başlar. Fatura ve fişsiz satışlar azalacağı için, gelir ve kurumlar vergisi gelirleri de artar.

3- Mali Milat kaldırılmalı
Ekonominin daralmasına, yurtdışına 20 milyar doların üzerinde döviz kaçmasına neden olan ve 1 Ocak 2003'e kadar ertelenen "Mali Milat" uygulamasının bütünüyle kaldırılması, buna karşılık vergi sistemimizin kayıt dışını da kayıt altına alacak biçimde, yeniden düzenlenmesi yoluna gidilmeli.

4- Stopajın sıfırlanması
Başta Romanya ve Bulgaristan olmak üzere, çoğu yabancı ülke de, yatırımcılara 10-15 yıl vergi muafiyeti, bedava arsa tahsisi ve ilave başka olanaklar sağlanıyor. Türkiye'de ise yatırımcılar sayısı 172'yi bulan imza formaliteleriyle uğraştırıldıkları yetmiyormuş gibi, "kurumlar vergisinden istisna" olduğu belirtilen kazançları, yüzde 19,8 oranında yatırım indirimi stopajına tabi tutuluyor. Bu da yerli ve yabancı yatırımcıları olumsuz yönde etkiliyor.

5- Diğer öneriler
KDV iadelerinin hızlandırılması, Tecil edilen vergi ve SSK primlerinin tahsilinde, bakiye borcun muaccel hale gelmesi, yani tamamının vadesinin gelmesi koşulunun, "üç taksit tutarının ödenmemesine" bağlanması, SSK ve İşsizlik Sigortası primi oranlarının düşürülmesi, TOBB'un diğer önerileri arasında yer alıyor.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır