kapat
23.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sigara yasağı levhada kaldı


1996 yılından bu yana yürürlükte olan sigara yasağı levhalarda kaldı. Dörtbir yana asılan uyarı levhalarına karşın şu ana kadar tek bir kişiye bile ceza kesilmedi
TBMM'den tam 5 yıl önce çıkan 'sigara yasağı' yasası yürürlükte bulunmasına rağmen bir kez olsun uygulanmadı ve bugün 189 milyon liraya ulaşan yaptırımına rağmen kimseye ceza da verilmedi. Yasanın çıkması konusunda önemli çabaları bulunan ANAP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı, yasaya aykırı davranışların her yerde görülmesine rağmen beş yıldır kimseye ceza kesilmediğini ve yasanın uygulanmadığını bildirdi.

YAK BİR SİGARA
Akarcalı, "Adalet Bakanına da neden yasanın uygulanmadığını sordum eften püften cevaplar verildi. Ortada kanun var uygulanmıyor; isteyen istediği yerde sigara içiyor, kanunu hatırlayan yok" dedi. 1996 yılında kabul edilen 'Tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanunun, kapalı mekanlarda sigara içenlere para cezası verilmesini öngören hükmü, bugüne kadar hiç kimse için uygulanmadı.

UYGULAYAN YOK
Yasa çıktığında 10 milyon TL. olarak belirlenen, bugün 189 milyon TL'ye kadar yükselen para cezasının, uygulanmamasından yasa uyarınca, yasak yerlerin amirleri ve mahallin en büyük mülki ve idari amirleri sorumlu bulunuyor. Ancak başta yasayı çıkartan TBMM olmak üzere, alış-veriş merkezleri, havaalanları, otobüs terminalleri ve garlar olmak üzere, 'sigara içmenin' yasak tutulduğu pek çok yerde tiryakiler, kendilerine hiçbir yaptırım uygulanmayacağını bilmenin rahatlığı içinde sigara içiyorlar.

'Laubalilik yüzünden uygulanmıyor'
Toplu yerlerde sigara içilmesinin önlenmesi konusundaki yasanın çıkarılması konusunda önemli katkıları bulunan ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı, bu yasağın uygulamasının 'yürütmenin laubaliliği' nedeniyle, aksadığını söyledi. Akarcalı SABAH'a yaptığı açıklamada yasal düzenlemenin yerinde olduğunu, ancak yürütmenin gerekli hassasiyeti göstermediğini belirterek, "Siyasete acımasız eleştirilerde bulunan kişiler bile yasaları hiçe sayıyorlar. Üniversitelerde hatta tıp fakültelerinde bile bu yasanın gerekliliği yerine getirilmiyor" dedi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır