kapat
23.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

1.5 milyon küçük kız okula gitmiyor


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), "Kadın-Erkek Eşitliği", "Bilgi Toplumu ve e-Türkiye" ile "Gelir Dağılımı" başlıklı raporlarını Diyarbakır'da tanıttı.
Rapor kadın-erkek arasındaki eğitim uçurumu gözler önüne sererken, Avrupa Birliği'ne girmek için büyük çaba harcayan Türkiye'de kadınların toplumsal fırsatlardan yararlanamadığını belitti. Kadınların eğitim düzeyi arttığında daha az çocuk doğurulacağını, daha az çocuk ölümü gerçekleşeceğini ve daha sağlıklı çocukların yetişeceğini kaydeden TÜSİAD Raporu, Cumhuriyet döneminde kadınların eğitim düzeyinin ve toplumsal hayata katılımlarının arttığını ifade etti.

* Yüksek öğrenim gören ve iş hayatına atılan kadınların oranı gittikçe artıyor. Ancak okur yazarlık ve eğitime katılım bakımından kadınlar Türkiye'de çok geride.

* Türkiye'de okur yazar oranı; 12 yaş üstü kızlarda yüzde 70, erkeklerde yüzde 94'tür. 7-13 yaş grubundaki kızların yüzde 32'si okula kayıtlı değildir. Bu da 1.5 milyon kızın okula gitmediği anlamına geliyor. Erkeklerde bu oran daha düşük.

* Kadınların ortalama eğitim düzeyi 8.5 yıl, erkeklerde ise 10.5 yıl.

* İngiltere'de kadınların 16 yıl, erkeklerin ise 16.5 gibi birbirine yakın bir eğitim düzeyi var. Komşumuz Bulgaristan'da kadınlar ortalama 12 yıl, İran'da kız çocukları 10.5 yıl eğitim görüyor.

* Çocukların yüzde 7'si okul öncesi eğitim olanaklarına sahipken, Yunanistan'da bu oran kızlarda yüzde 64, erkeklerde yüzde 62'dir.

* Kadınların sadece yüzde 15'i, erkeklerin de yüzde 26.5'i yüksek öğrenim görebiliyor. Yunanistan'da bu oran erkeklerde yüzde 46, kadınlarda yüzde 47.

* Türkiye'de Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 2.7'si eğitime ayrılmış. Batılı ülkelerde bu oran yüzde 8 civarında.

Atilla KORKMAZ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır