kapat
23.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bu derdin devası ameliyat!


Reel sektörün acilen çözülmesi gereken 15 sıkıntısını dün 60 sayfalık bir raporla sunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bekleme noktasını artık geçtik" dedi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, reel sektörün sorunlarının çözülmesi için Ağustos ayından bu yana yapılan toplantıların sonuncusundan önce SABAH'a yaptığı açıklamada, Hükümet'e, "Reel sektör gündeminizde ise gelin sorunlarını çözün. Yoksa birbirimizi aldatmanın anlamı yok" diye seslendi. TOBB Başkanı, acil çözüm bekleyen 15 soruna ilişkin yapıcı bir tavır görmemeleri durumunda, 352 oda ve borsa başkanına danışarak yeni strateji belirleyeceklerini açıkladı.

SORUNLAR 60 SAYFADA
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, Ağustos ayı başından itibaren gerçekleştirilen sektör kurulu toplantılarında ortaya konan görüş ve öneriler yanında, belirlenen çözüm önerilerini sonuçlandırmak amacıyla, dün TOBB'da Sektör Kurulu Toplantılarının sonuncusu gerçekleştirildi.

Toplantıya Devlet Bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Maliye Bakanı Sümer Oral, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun yanı sıra BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Kamu Bankaları OrtakYönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri, TİM ve TÜSİAD temsilcileri ile bazı oda başkanları katıldı. Toplantıda, Odalar Birliği tarafından hazırlanan ve çözüm önerilerini kapsayan, yaklaşık 60 sayfalık bir rapor sunuldu.

Raporda, reel sektörün sorunlarının yanı sıra finans, vergi ve üretim konularında yaşanan sıkıntılar ile bu sıkıntıların çözümüne ilişkin öneriler, istek ve görüşler de yer aldı.

BU SON NOKTA
Hisarcıklıoğlu, reel sektör, hükümetle ilişkiler ve olası seçim senaryoları ile ilgili görüşlerini şöyle özetledi:

Bütçe Eleştirisi: Güçlü ekonomiye geçiş programında dalgalı kur politikası ile kurun belli bir yükselişten sonra istikrar kazanacağı ve ancak enflasyon ölçüsünde artacağı, bütçedeki faiz yükünün azaltılacağı öngörülmüştü. Bu açıdan programın başarısı var mı yok mu ortada. 2002 Bütçesi'ne ilişkin bazı tereddütlerimiz var. TL borçlanma, dövize kaydırılacak. Kurun nereden nereye geleceği belli olmadığı için olası fark bütçede yok. Bazı hedeflerin ayağı yere basmıyor.

Ya hep ya hiç: Penisilin ile tedavi edilecek hasta aspirin ile tedavi edilemez. Bu nu da bırakın ameliyatlık bir noktaya geldi. Sıralayınca 120-130 sorun çıkıyor. Acilen çözülmesi gerekenler ise 10-15 civarında. Bunları aktaracağız. Ancak, "Bakacağız, inceleyeceğiz" meselesi yok artık. Bize çözmeyeceğiz denirse yönetim kurulunu 352 oda ve borsanın başkanını toplar yeni stratejimizi belirleriz. Ancak umudumuz olumlu sonuç çıkması. Çözümsüzlük üzerine senaryo üretmiyoruz. Sorunların çözümü için son nokta 22 Ekim. Bundan sonra benzeri bir toplantının ve işi oyalamanın bir mantığı yok.

TOPLANTI "GÜLE OYNAYA" BAŞLADI...
Devlet Bakanı Kemal Derviş ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sorunlara çözüm aramadan önce merdivenleri umutlu bir ifade ile çıktılar. Ancak toplantı sonrasında TOBB üyelerini memnuniyetsizliği yüzlerine yansımıştı. Toplantıya hükümet kanadından Tunca Toskay, Sümer Oral, Ahmet Kenan Tanrıkulu, bürokratlar BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Kamu Bankaları Yöneticisi Vural Akışık, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ve oda yöneticileri katıldı.

TOBB'dan krize kapsamlı reçete

KOBİ'lere destek şart
* İstanbul Yaklaşımı'nın kamu vicdanında meşruiyet kazanması ve TOBB tarafından desteklenmesi için KOBİ'lere yönelik ayağın da eş zamanlı oluşturulması şart.

Varlık Yönetim Şirketi'nin içeriği
* Varlık Yönetim Şirketi özel bir şirket olmalı.

* İstanbul Yaklaşımı'na kaynak aktarımının destek bulabilmesi için Halk Bankası'na da 1 milyar dolar destek bulunmalı.

Teşvik kredileri tekrar uygulansın
* Halk Bankası'nın KOBİ teşvik kredileri tekrar başlatılmalı.

* Kamu ve fon bankaları yöneticilerinin hukuki ve cezai sorumlulukları özel banka yöneticileri ile eşdeğere getirilmeli.

** Kredi sözleşmeleri daha adil olmalı.

Kredilerin yarısı KOBİ'lere...
* Eximbank'ın dağıttığı kredilerin yüzde 50'si KOBİ'lere yönlendirilmeli.

* Eximbank kredileri ihracat sayılan satışları da içermeli.

İhracatçıya destek sağlansın
* Kur farklarını yurda getiremeyen ihracatçılara kolaylık sağlanmalı.

* ABD kotaları artırılmalı.

* Önemli miktarda ihracat yapan işadamlarına yeşil pasaport verilmeli ve 50 dolarlık fondan muaf tutulmalı.

* KDV iadelerinin ödenmesi hızlandırılmalı.

Özelleştirmenin kapsamı...
* Yarım kalmış yatırımlara verilen desteğe işlerlik kazandırılmalı.

* Teşvik belgeleri 2001 sonunda bitecek olan yatırım projelerinin, teşvik kapsamında kalma süreleri 2002 sonuna kadar uzatılmalı.

* Özelleştirmenin kapsamı konusunda kesin bir program oluşturulmalı, kamu kesimine ait çok sayıda yazlık tesis de özelleştirilme kapsamına alınmalı

* Özelleştirme kapsamına girecek kamu mallarının hangilerinin uluslararası, hangilerinin yurtiçi ihalalerle satılacağı belirlenmeli, yurtiçi ihalalerde ihale bedelleri TL üzerinden belirlenmeli.

Okan MÜDERRİSOĞLU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır