kapat
23.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Savaş muhabirlerine hayatta kalma dersi


Londra'daki Centurion okulunda savaş muhabirlerine sıcak bölgede sağ kalmanın yolları öğretiliyor. Öğretmenler de eski SAS komandoları
Savaşın yaşandığı Afganistan topraklarında Afgan halkı kadar dünyaya olan biteni duyurmaya çalışan savaş muhabirlerinin de hayatları tehlikede. Onlar da bir bombanın düşüş anını, taraflar arasında geçen sıcak çatışmaları, cephede olup bitenleri saniye saniye TV'lerden izleyicilere, gazetelerden okuyuculara anlatmak için bir çeşit 'savaş' veriyorlar. Ve birçoğu görev başında bombalara, kurşunlara hedef olarak yaşamını yitiriyor. Ancak artık tek bir çalışanını dahi kaybetmek istemeyen medya kuruluşları, çareyi savaş muhabirlerini özel okula göndermekte buldu. İngiltere'nin başkenti Londra'daki Centurion Risk Assasment Services okulunda savaş muhabirlerine sıcak bölgelerde kendilerini koruma ve hayatta kalmanın yolları öğretiliyor. Öğretmenleri de bu işin ustaları, eski SAS komandoları...

MAYIN NASIL ANLAŞILIR?
Londra'ya bir saat uzaklıkta bulunan okulun dünyanın dörtbir yanından gelen medya mensubu öğrencileri var. 1 ve 5 günlük kurs programlarında gazeteciler nerelerde mayın olduğunu belirleme, patlayıcı yüklü paketleri fark etme, yaralanan arkadaşını güvenli bölgeye çekme, ilkyardım, ateş hattından kaçma, takip edilmekten kurtulma gibi dersler alıyor.

Amerikan haber dergisi Time'ın muhabiri Jennifer Conlin okula gidip kursa katıldı. Conlin'in kursta öğrendiği en önemli şeylerden biri roketatarların, roketleri kaç saniye arayla fırlattığı... Kursa katılan gazeteciler bir roketin sesinden ne kadar uzakta olduğunu hesaplamayı ve buna göre kaçmak için ne kadar zamanları olduğunu dahi hesaplayabiliyor.

KOMANDO GİBİ KAMERAMAN
Uluslararası haber ajansı Reuters'ın kameramanlarından Mark Chisolm ise hayatını Centurion kursuna borçlu. Chisolm, geçtiğimiz yıl Sierra Leone'deki iç çatışmaları izlemek için iki gazeteci arkadaşıyla birlikte ülkeye gitti. Ve kendilerini hükümet karşıtı güçlerin ateşinin ortasında buldular. Açılan ateş sonucu Chisolm'un yanındaki iki gazeteci olay yerinde yaşamını yitirdi. Chisolm ve Reuters fotoğrafçısı Behrakis Yannis kurtulmayı başardı. Chisolm nefes nefese kaçışını şöyle anlattı:

"Arkadaşlarım gözümün önünde öldü. Ben de elimden vuruldum. Kurşunlardan kaçmaya çalışıyordum. Beni takip etmelerini önlemek için gömleğimi yırtıp elimi sardım. Böylece kanım yerde iz bırakmayacaktı. Sonra zigzag çizerek koşmaya başladım. Uzun süre koştum. Bir kütüğün altına saklandım. İzimi kaybettirmeyi başardım. Bir süre sonra hükümete bağlı birlikler yardıma geldi. Beni isyancılardan sanmamaları için gizlendiğim yerden çok yavaşça çıktım. Ani hareket etmedim. Bunları kursta öğrenmiştim. Gerçekten hayatımı kurtardı..."

400 'Ü AŞKIN HABERCİ
Centurion kursuna Reuters tam 368, İngiliz BBC televizyonu ise 44 muhabirini gönderdi. Yakın dövüş, kimyasal saldırıdan korunma, rehin alınmaktan kurtulma ve sıcak bölgelerde nasıl davranılacağının da öğretildiği kurs için kişi başına 1.900 dolar ödeniyor. Bu fiyat, Sınırsız Gazeteciler kuruluşunun araştırmalarına göre geçtiğimiz yıl 32 gazetecinin görev başında yaşamını yitirmesi gözönünde bulundurulduğunda çok da yüksek değil.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır