kapat
20.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İGDAŞ operasyonu: 6 kişi gözaltına alındı


Sanıkların, İGDAŞ'ın 22.5 trilyonunu FP'nin 1999 seçimlerini kazanması için harcadığı iddia ediliyor
İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Gaz Dağıtım Şirketi'nin (İGDAŞ) hesap işlerinde, 1997'den bu yana "yolsuzluk" yapıldığı iddiaları üzerine operasyon başlattı. Operasyon kapsamında, AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Genel Sekreter olan Mustafa Açıkalın, İGDAŞ Genel Müdürü olan Fuat Şengül, yardımcısı İbrahim Müjdat Oğuz, İlhan Biçer, Naci Erdemir ve Özcan Efilti gözaltına alındı.

Soruşturmanın, Hesap Uzmanları Kurulu'nun İGDAŞ'ta 22.5 trilyon liralık dolandırıcılık ve yolsuzluk yapıldığı yönündeki raporu üzerine başladığı belirtildi. Raporda, bu paranın 1999 yerel seçimlerini kazanmak için oluşturulan "seçim havuzuna" aktarıldığını kaydeden müfettişler, İGDAŞ'ın 1998 ve 1999 ihalelerini de incelemeye aldı.

DGM'YE GÖNDERİLDİ
Raporda, İGDAŞ'taki yolsuzlukta Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile eskiden aynı görevi yapan Erdoğan ve Albayrak operasyonunda gözaltına alınıp serbest bırakılan MazlumDer eski Başkanı Tufan Mengi'nin başrolü oynadığı vurgulandı.

İstanbul DGM'ye ve Yargıtay'a gönderilen raporda uzmanlar, İGDAŞ'ın 1.5 trilyon lira tutarında şaibeli tanıtım ihaleleri yanında mobil sayaç okuma ihalesiyle de 20 trilyonun üzerinde dolandırıldığını vurguladı. Raporda, yolsuzluklarla elde edilen paraların kapatılan FP'nin 1999 yerel seçimlerinde "mevcut makamların ve görevlerin korunmasını sağlamak amacıyla seçimi kazanmak için yapılacak masrafların bir kısmının karşılandığı seçim havuzu oluşturmada kullanıldığı" belirtildi.

GÜRTUNA'YA SUÇLAMA
Raporda, "Organize biçimde İGDAŞ'ı dolandıran ve Fazilet Partisi içinde misyon adamı olarak görülen Tufan Mengi'nın koordine ettiği organize suç örgütünün İGDAŞ'tan aldığı paranın bir kısmı ile şüpheli harcamalar yapıldı" denildi.

Raporda 55 kişi hakkında hapis cezası isteniyor. Erdoğan için Türk Ceza Kanunu'nun 230'uncu maddesi gereğince suç duyurusunda bulunuluyor. Gürtuna hakkında da 'cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak suçundan iki yıl, zimmet suçundan 6 - 12 yıl, irtikap suçundan altı yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası' talep ediliyor.

Başkan Gürtuna, olayla ilgili açıklamasında, belediye ve bağlı şirketlerin sürekli bir şekilde taciz ateşi altında olmasından rahatsızlık duyduklarını söyleyerek "Varsa bir şey çıkarsınlar ortaya" dedi.

Salih AYDIN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır