kapat
20.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yaşar Nuri Hoca kafamızı karıştırdı


Türkiye'nin en ünlü din bilginlerinden Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk "Cevap Veriyorum" adlı kitabındaki yeni yorumlarıyla tartışma başlattı
İşte Yaşar Nuri Hoca'nın son kitabında, bazı sorulara verdiği radikal cevaplar ve bu cevaplar hakkında diğer hocaların görüşleri

Bugüne kadar yaptığı çeşitli açıklamalar ve İslam'a getirdiği çağdaş yorumlarla dikkat çeken Prof.Dr.Yaşar Nuri Öztürk, son kitabıyla da bir hayli tartışma yaratacak. Öztürk, bugüne dek İslam'da en çok merak edilen 342 soruya verdiği yanıttan oluşan son kitabı "Cevap Veriyorum"da hayli radikal yorumlar yaptı. Kitap, vatandaşlar arasında olduğu kadar ilahiyatçılar arasında da tartışma yarattı. Vatandaşlar, "Bugüne kadar doğru bildiklerimiz yoksa yanlış mı? Kafamız karıştı, hangisi doğru?" diyerek şaşkınlıklarını dile getirirken, ilahiyatçılar da kimi konularda Öztürk'e destek verirken, kimi konularda da karşı çıktılar. İşte, "Cevap Veriyorum" adlı kitapta sorulan sorulara Yaşar Nuri Öztürk'ün verdiği cevaplar ve bu cevaplarla ilgili çeşitli ilahiyatçıların tepkileri:

Cennette kadınlara erkek var mı?
YAŞAR NURİ HOCA: Cenneti erkeklerin seks yurdu gibi tanıyıp tanıtmaya kalkmak bir talihsizliktir. Erkeklere kadınlar verildiği gibi, kadınlara da erkekler verilecektir. Kur'an bunu da bildiriyor.

ONAYLAYAN
Doç. Dr. Hasan Elik (M.Ü İlahiyat Fak. Öğretim Üyesi): Kadın ve erkek birbirini tamamlayan bir bütünün iki yarısıdır. Mahiyeti belli olmamakla birlikte, dünyada olduğu gibi ahirette de aynı durum söz konusudur. Kur'an cennette de eşlerden söz etmektedir. Yasin Suresi'nde de bu durum belirtilir. Ancak Kur'an bu meseleyi bayağı bir seks olayı olarak değil de; ruhsal huzuru sağlayan ulvi bir gereksinim olarak ortaya koymaktadır.

Ölenlerin arkasından Kur'an okunur mu?
YAŞAR NURİ HOCA: Ölünün arkasından Kur'an okunmaz.

KARŞI ÇIKAN
Doç. Dr. Hasan Elik: İnsanlar ölülerini unutmazlar. Biz, ruhun ölümsüz olduğuna inanırız. Bu yüzden mezarları ziyaret eder, yakınlarımızın mezarlıklarına itina ile bakar, çiçekler ekeriz. Ölülerimizin ardından Kur'an okumak da buna benzer... Ölüye Kur'an okunmaz diye bir kural yoktur. Kur'an okunmamasını doğru kabul edersek, cenaze namazı da kılmamak, hatta mezar ziyareti yapmamak gibi sonuçlar çıkar ki, bunlar insanların yakınları için reva göreceği davranışlar değildir.

Cuma namazı kaç rekattır?
YAŞAR NURİ HOCA: Cuma namazı sadece iki rekattır.

ONAYLAYAN
Prof.Dr. Mehmet Aydın (Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı): Evet, aslında Cuma namazı iki rekat farzdan oluşur.

KARŞI ÇIKAN
Doç. Dr. Hasan Elik: Cuma namazının önünde hazırlık mahiyetinde 2 ila 4 rekatlık namaz vardır. Vakti müsait olanların istediği kadar namaz kılmasında hiçbir mahsur yoktur. Güzelliklerin ve iyiliklerin fazlası sakıncalı değildir. Ancak günümüzde olduğu gibi Cuma namazı adı altında 16 i1a 20 rekat namaz kılmaya zorlamak da doğru değildir.

Hangi faiz haramdır?
YAŞAR NURİ HOCA: Banka faizi enflasyonun üstünde olmadığı taktirde haram değildir. Çünkü İslam'da malın korunması 5 temel ilkeden biridir.

ONAYLAYAN
Prof. Mehmet Aydın: Bugün enflasyonun altındaki banka faizlerinin, faiz olduğunu söylemek oldukça zor. Bu faizler Türkiye'deki bu şartlarda değil kâr getirmek paranın aslını bile koruyamaz.

Sünnet olmak boşuna mıdır?
YAŞAR NURİ HOCA: Sünnet denen cerrahi operasyonun Kuran'da yeri yok. Bu eski bir Ortadoğu örfüdür.

ONAYLAYAN
Prof. Mehmet Aydın: Evet, sünnetle ilgili bir Kuran'da ayeti yoktur. Sünnet Yahudi dininin bir emridir. Ancak sünnet Müslümanlar nezdinde çok önemli olarak kabul edilmiştir. Müslümanlar sünneti Hz.İbrahim'e dayalı bir adet olarak kabul etmişlerdir. Ancak bugünden sonra sünnet konusu İslam toplumu için tartışma konusu yapılmamalıdır. Çünkü sünnet olmayan bir Müslüman Türk çocuğu psikolojik depresyona girer.

Camilerin sayısı gereğinden çok mu?
YAŞAR NURİ HOCA: Yarım yüzyılda 100 bin cami yaptık ama içinde insan yapılan bir tane cami yok. Allah'ın evi dediğimiz o duvarlar arasında kin ve düşmanlık yayılıyor.

KARŞI ÇIKAN
İlahiyatçı-Yazar Ali Rıza Demircan: Yaşar Nuri Öztürk, cami cemaatine iftira atıyor. Türkiye özellikle bazı bölgelerde ihtiyacın üstünde cami yapıldığını kabul ediyorum. Gereğinden fazla cami yapılması israftır. Ama yapılan camilerde kin ve düşmanlık yayıldığı görüşü ise fevkalede yanlıştır. Bu görüşü şiddetle reddediyorum.

Namaz üç vakit mi beş vakit mi?
YAŞAR NURİ HOCA: Kuran'ın kılmakla yükümlü tuttuğu namaz üç vakit olarak gösterilmiştir.

KARŞI ÇIKAN
Ali Rıza Demircan: Namaz'ın üç vakit olduğu görüşü son derece yanlıştır. Kur'an-ı Kerim'in namaz vakitleriyle ilgili genel beyanlarını, peygamberimizin uygulamaları ile değerlendirdiğimizde 5 vakit olduğunu görürüz. Sadece zaruri hallerde öğle ve ikindi namazı öğle vaktiyle; akşamla yatsı namazları ise yatsı vaktiyle bir arada kılınabilir. Ama bunu karıştırmamak lazım.

Kurban kesmenin Kuran'da yeri var mı?
YAŞAR NURİ HOCA: Kurban kesilmesiyle ilgili Kuran'da bir ayet yoktur.

KARŞI ÇIKAN
Ali Rıza Demircan: Kur'an-ı Kerim'de kurban kesimiyle ilgili ayet değil; ayetler vardır. Bu ayetlerin bir bölümü Hac'da kurban kesimiyle ilgilidir. Diğer bir bölüm ise kurbanın yalnız Muhammed ümmetine değil, tüm peygamberlerin ümmetlerine görev kılındığını ifade etmektedir.

Evlilikte cinsel ilişki nasıl olmalı?
YAŞAR NURİ HOCA: Erkek, eşiyle cinsel ilişkisini üreme organı dışına çıkmamak şartıyla istediği şekilde kurar. Yani arkadan bir ilişki söz konusu olmamak şartıyla sevişmeyi gönlünün istediği şekilde yapabilir.

ONAYLAYAN
Ali Rıza Demircan: Doğru. Fakat, eşin yapılan tercihleri benimsemiş olması gerekir.

İçkili haldeyken namaz kılınır mı?
YAŞAR NURİ HOCA: İçki içen kişi şayet namaz sırasında sarhoş değilse kıldığı namazı geçerlidir.

ONAYLAYAN
Abdurahman Dilipak: Bir insan sarhoşsa namaz kılamaz. Fakat içki içip sarhoş olmamışsa namaz kılabilir. Fakat günah işlemiş olur, çünkü içki dinimizde haramdır.

Travestilere cenaze namazı kılınır mı?
YAŞAR NURİ HOCA: Cenaze namazında cinsiyet belirtilmesi dinin bir emri değil geleneğin uygulanmasıdır Cenazede "Musalladaki ölüye" şeklinde hiçbir cinsiyet belirtilmeden de niyet edilebilir.

KARŞI ÇIKAN
Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı (İlahiyatçı): Sadece Allah'a inanan insana cenaze namazı kılınır. Cenaze namazın ölçüsü budur. İslam dini transeksüellikle uğraşmaz. İslam'daki temel ölçü inanmak ve iman etmektir.

Cuma namazı, öğle namazını kapsar mı?
YAŞAR NURİ HOCA: Cuma kılan kişi, öğlen namazını da kılmış sayılır. Ayrıca bir daha öğlen namazı kılınması gerekmez. Kılınan Cuma namazı aynı günkü öğlen namazının da yerine geçer.

ONAYLAYAN
Prof. Bayraktar Bayraklı: Evet, Cuma namazı öğlen namazının da yerine geçer.

Kadınlara Cuma farz mıdır?
YAŞAR NURİ HOCA: Kadınların Cuma kılması konusunda Allah ve Peygamber fetvayı vermiştir. Bu böyle iken siz neden Diyanet'ten fetva almak ihtiyacı duyuyorsunuz.

ONAYLAYAN
Prof. Bayraklı: Kadınlar Cuma namazı kılabilir ama zorunluluk yoktur. Bu onların hissiyatına kalmıştır. Ama aynı safta veya erkeklerin önünde kılması doğru değildir.

Toplam 1500 soru içinden merak edilen 342'sini seçtim
Kitabımda halkın günlük hayatta karşılaştığı dini sorulara cevap verdim. Tartışma elbette olacak. Benim de inişli, çıkışlı, yanlış tespitlerim olacak. Bunlar tartışmalarla düzelecek. Ama bilim ve düşünce adamı, yani kısaca aydın dediğimiz kişiler, tartışma çıkmasın diye görüşlerini önyargı ile kaleme alırlarsa; aydından aydınlığa dair hiçbir şey çıkmaz. Ben bu kitabımda şimdiye dek bana gönderilen toplam 1500 soru arasından en merak edilen 342 tanesine yer verebildim...

Mastürbasyon günah değildir
SORU: "Kadınlar sizin tarlanızdır, onları dilediğiniz şekilde sürebilirsiniz" ayeti acaba niçin erkeklere hitaben söylenmiştir?

Yaşar Nuri Hoca: Kuran'ın ifadesi 'onları dilediğiniz şekilde sürebilirsiniz' değil, "Onlara dilediğiniz şekilde gidebilirsiniz"dir.

SORU:Erkekler açısından altın takı takmanın mahiyeti nedir?

Yaşar Nuri Hoca: Erkeklerin altın kullanmasını yasaklayan bir Kur'an ayeti yoktur. Bu demektir ki İslam dininde böyle bir haram söz konusu değildir.

SORU: Mastürbasyon yapmak günah mıdır?

Yaşar Nuri Hoca: Zorunlu hallerde sağlığa zararlı noktaya getirmemek koşuluyla haram değildir.

SORU: Affolunmayacağı belirtilen günahlar var mıdır?

Yaşar Nuri Hoca: Ölümden önce tövbe etmek şartıyla affedilmeyecek hiçbir günah yoktur.

SORU: Kişi cünüp iken yemek yiyebilir, su içebilir mi?

Yaşar Nuri Hoca: Cünüplük hali namaz kılmak, Kabe'yi tavaf etmek dışında hiçbir şeye engel değildir.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır