kapat
20.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Türk komandoları kara harekatında öncü olacak


Batı basınına göre, Bordo Bereliler sadece barış gücünde değil, Afganistan'a düzenlenecek kara harekatında da aktif rol alacak ve ülkenin yeniden yapılandırılmasına yardımcı olacak

Uçak kullanmayı dahi öğreniyorlar
Taktıkları berenin rengi nedeniyle Bordo Bereliler olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı birlikleri, direkt Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı. Karargahları Ankara'nın Bahçelievler semtinde. Sınıf okulları ve kıtalardan gelen gönüller arasından seçilen komandolar, 72 hafta yurtiçi eğitim alıyor. 3.5 yıl içinde özel timde görev alacak konuma geliyorlar. Hafif piyade silahları taşıyorlar. Komando tipi havanlar, nokta atışı yapan silahlar, rokekatarlar, UZİ veya MP5 tarzı yakın muhabere silahları... Tank, panzer gibi hareketli silahları da kullanmak için eğitim alıyorlar. Aralarında pilot eğitimi almış özel birlikler dahi var. Teröristbaşı Apo ve Şemdin Sakık'ın yurda getirilmesinde önemli rol oynadılar.

AMERİKAN MSNBC TELEVİZYONU: Türk general gidiyor
Televizyon, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un gezisini "İngiltere, NATO müttefiği Türkiye ile işbirliği yapıyor" diye yorumladı. Washington'un henüz askeri destek için talepte bulunmadığını belirten televizyonun haberi şöyle: Türkiye'nin Afganistan'da çok iyi istihbarat kaynakları bulunuyor. Ankara, 15 yıl boyunca asi Kürtler'le çatışan birliklerinin Kuzey İttifakı askerlerini eğitebileceğini açıkladı. Tuğgeneral Ümit Şahintürk başkanlığındaki askeri delegasyon da Tampa'daki merkez üssünü ziyaret etti. İsminin açıklanmaması kaydıyla Associated Press ajansına konuşan bir askeri yetkili de "Şahintürk'ün birliği, şu sıralar bir görev uğruna Afganistan'a gitmesi için hazırlık yapıyor" dedi. Bazı uzmanlar, Afganlar'ın Türk barış gücü askerlerini hoş karşılamayacağını düşünüyor. Çünkü laik Türkiye'nin ABD ve İsrail ile askeri işbirliği yapması, Taliban'ı kızdırdı.

LADİN'İ IRAK'TAN ALIRLAR
TV, kara harekatıyla ilgili internet sitesinde yayınladığı haberde de bölgeye gitmesi muhtemel komandoları tanıttı. İngiliz SAS'lar, Amerikan Yeşil Bereliler, Fransız COS'lar, Alman KSK'ler ve Türk komandoları... Diğer komando birlikleri hakkında yüzeysel bilgi verildi. Türk komandoları ise "Bu birlikler, Afganistan'daki arazilere uygun yerlerde yıllarca asi Kürtler'e karşı savaşarak deneyim kazandı. Türk komandoları, Irak'a karşı bir operasyon düzenlenmesi emri verilirse ya da Suudi terörist Usame bin Ladin'in Irak'a kaçtığı belirlenirse, görev alabilir. Önemli bir güç olur" diye tanıtıldı.

Debka File: Kabil'e ilk onlar girecek
İsrail istihbarat birimlerinin bilgi verdiği Debka File adlı internet sitesinde dün çıkan bir habere göre, Türk özel kuvvetleri, kara harekatında Amerikan komandolarıyla birlikte yeralacak. Güvenilir haber sitesinin "Afganistan'a karşı kara harekatı hazırlandı" başlıklı haberinde Afganistan'da çok yakında başlayacak harekatla ilgili şu açıklama yapıldı: Kara harekatının iki amacı var. DEBKA'ya gelen bilgilere göre, ilk görev için Kitty Hawk adlı uçak gemisinden kalkacak helikopterler askerleri Pakistan'daki üslere taşıyacak. Amerikan komandoları, Türkiye'den gelecek komandolarla birlikte Pakistan'dan Kabil'e helikopterlerle taşınacak. Türk güçleri, savaş sonrası da Kabil'de kalacak.

İngiliz BBC Televizyonu: 2 tabur asker gönderebilirler
TV kanalı, Türkiye'nin Afganistan'a karşı düzenlenen harekatta önemli bir rol üstlendiğini yazdı. İnternet sitesinde yayınlanan analiz-haberde BBC, "Türk hükümeti, Taliban'a karşı savaşan birlikleri eğitebileceği ve barış gücüne katılma konularında birçok teklif yaptı. Henüz doğrulanamayan haberlere göre, Türkiye ABD'nin başını çektiği kara harekatında yer alabilir. Türkiye'nin ABD'ye istihbarat sağladığı yönünde de birçok iddia bulunuyor. Bir Türk gücünün komutanı, geçenlerde de Florida'daki merkez üsse gitti. Türkiye, Kosova ve Bosna gibi Müslüman nüfusun bulunduğu yerlerdeki barış güçlerine de asker göndermişti. Bir diğer habere göre de Türkiye kısa dönemde özel kuvvetler bünyesinden 2 tabur asker gönderebileceğini de açıkladı" diye yazdı.

Daily Telegraph: Ülkeyi yeniden inşa edecekler
Türkiye'nin başını çektiği güç, BM ve Batılı ülkelerin çizdiği planlara göre Afganistan'ın kuzeyine gidecek, Taliban karşıtı güçlerin ilerlemesine ve ardından ülkenin yeniden yapılanmasına yardım edecek... İngiltere Dışişleri Bakanı Straw'un Ankara gezisini değerlendiren Anton La Guardia'nın imzasını taşıyan haber şöyle devam ediyor: Straw, Türk yetkililere savaşın Afganistan'ın dışına, özellikle Irak'a genişletilmeyeceği konusunda teminat verdi. Üst düzey bir yetkili, "Özel kuvvetler, önemli bir rol üstlenecek. Ancak özel kuvvetler, ilerlemek için çatışmayacak. Cephede eli silahlı görülenler genelde Afganlı olacak" dedi.

Ecevit: Harekat hemen başlasın
"Tükiye kara harekatı için çağrı yaptı" başlıklı haber şöyle: Türkiye, İngiltere ve ABD'yi 'Kuzey İttifakı bölgeleri yeniden ele geçiremezse, hava bombardımanı için uluslararası destek azalmaya başlayabilir' diye uyardı. Ecevit'in başdanışmanı Ertuğrul Çırağan, "Başbakan, kara güçlerinin hemen içeri girmesi gerektiğini açıkladı" dedi. Çırağan ayrıca "Bombalama ne kadar sürebilir? Hava harekatı, Pakistan ve İran'da ters tepebilir" dedi. General Raşid Dostum'a para ve silah sağlayan Türkiye, onunla görüşmesi için Dışişleri Bakanlığı'ndan Aydemir Erman'ı da K. İttifakı'nın kontrolündeki bölgeye sık sık gönderiyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır