kapat
15.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
OKAY GÖNENSİN(ogonensin@sabah.com.tr )

Savaşta bağımsızlık

EL CEZİRE, Arapçada "ada" anlamına geliyor. Yeni savaşta bağımsız ve tarafsız gazetecilik, yayıncılık tartışmasının odağına ilk günden itibaren bu "ada" televizyonu yerleşti.

Beş yıl önce babasını devirip onun yerine geçen bugünkü Katar Emiri'nin "değişimci" düşüncelerinin bir ürünü olarak kuruldu El Cezire televizyonu. Genç Emir, kendisinin en büyük ortağı olduğu çok ortaklı bir şirket kurdurdu, 100 milyon dolarlık yatırım yapıldı, kadrolar daha çok BBC ve diğer Batı televizyonlarında yetişmiş Müslüman ve Hıristiyan Arap gazetecilerle oluşturuldu.

El Cezire, 500 bin nüfuslu Katar'ın Emiri'ne doğrudan bağlı olmasına rağmen, ilk günden itibaren diğer Arap kanallarından "farklı" oldu. Bu fark şuydu: iktidarlara karşı bağımsız, mesafeli, objektif habercilik.

El Cezire bütün Arap dünyasından haber verirken, "her haberi" verdi. "Şu haber filancayı kızdırır" kısıtlamasına girmedi. Filistin'de intifada'nın en çarpıcı görüntülerini yayınlarken İsrailli yöneticileri de ekrana çıkarmaktan çekinmedi. Haberlerini yorumsuz, "küfürsüz" verirken, farklı görüşlerin yansımasını da sağladı.

Katar Emiri'nin desteğiyle El Cezire, bugüne kadar "gazeteci bağımsızlığı" tavrını sürdürdü. Televizyonun yöneticileri bütün suçlamalara karşı şunu söylediler: "Biz özgür Arap vizyonunu temsil ediyoruz. Hem Batı hem de Arap dünyası, bugüne kadar hep iktidar sözcüsü olan yayınlara alışmıştı. Bu yüzden bize alışmaları zor oluyor."

Bütün Arap dünyasında ve birçok Batı merkezinde iyi örgütlenmiş olan El Cezire, son olarak Bin Ladin kasetleri nedeniyle ağır saldırılara uğradı: "Bin Ladin kasetleri neden başka bir televizyona değil, El Cezire'ye verildi?"

El Cezire"nin, kendilerini "İslamcı terörün medya gücü" olmakla suçlayanlara karşı da cevapları çok açık: "El Cezire bağımsız haberciliğiyle bütün Arap dünyasında büyük itibara sahiptir. İtibarlı bir yayın organının verdiği haber izlenir."

Bush'la Bin Ladin'in ortası

El Cezire, Afganistan'da örgütlenmiş ilk televizyon kanalı olarak Tâlibân rejiminin birçok "infaz"ını ve Buda heykellerini yok etmesini de görüntüleriyle dünyaya duyurmuştu.

El Cezire'nin yayınları sadece siyasetten, savaştan ibaret değil. Ekonomi, kültür, spor haberleri de veriyor, bu alanlarda da tartışmalar yayınlıyorlar. Arap dünyasındaki toplumsal sorunlar ve kadının durumuyla ilgili tartışma programları da daha önce Suudi rejimini ayaklandırmıştı.

Katar Emiri, şu ana kadar bütün baskılara direndi. Geçen hafta Amerika'da Bush yönetiminin şikâyetlerini de dinledi. Ve hep "özgür gazetecilik" adına televizyonunu savundu.

El Cezire'nin gazetecileri şöyle diyorlar:

"Dünyada sadece Bush ve Bin Ladin yok. İkisinin ortasında biz varız."

***
11 Eylül saldırısının ertesi günü Batı'da gazete satışlarında büyük artışlar olmuştu. Amerika'da New York Times'ın 1,2 milyon olan günlük satışı 12 Eylül'de 1,8 milyon oldu ve uzun süre böyle devam etti. Amerika'nın saldırıya geçtiği 7 Ekim'in ertesi günü, Amerikan gazetelerinde 11 Eylül'de olduğu gibi büyük artışlar olmadı. Büyük Amerikan gazetelerinin her birinde 80 - 100 bin dolayında satış artışları görüldü.

Bütün dünyada günlük satışı 2,3 milyon olan USA Today, 12 Eylül'de 3,6 milyon satışya ulaşmıştı. 8 Ekim'de ise yüzde 10'luk bir artışla yaklaşık 300 bin fazla satış yaptı.

Fransız gazeteleri 12 Eylül'de yüzde 100'den fazla satış artışı yaşamışlardı. Bir ayda bu satış artışının toplam 250 bin kadarını korudular. Amerikan saldırısının ertesi günü, 8 Ekim Pazartesi günü Liberation 70 bin, Le Monde 150 bin, Le Figaro 100 bin adet fazla satış yaptılar.

Türk basını 12 Eylül günü toplam 185 bin adet fazla gazete satmıştı. 8 Ekim günü toplam satış artışı 25 bin oldu, 9 Ekim'de yine eski satış rakamlarına dönüldü.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır