kapat
15.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Uyanışa öncülük


İslam alemine "Uyanın" çağrısı yapan Diyanet İşleri Başkanı, uyanışa öncülük için İslam Kurultayı'nı toplayacaklarını açıkladı
Dünyadan İslam alimlerinin katılacağı Kurultay'da "silkinme" hedefi konuşulacak, cihat ve terör kavramları masaya yatırılacak

İslam ülkelerinin manevi hayata paralel olarak madde dünyasına gerekli önemi vermemesi; bilim ve teknikte Batı ile yarışamaması, demokrasiden uzak kalması nedeniyle "uyanış" çağrısı yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu amaçla önemli bir adım atıyor.

Ramazan ayından sonra "İslam Kurultayı"nı toplamak için harekete geçen Diyanet, Afganistan dahil olmak üzere tüm İslam ülkeleri ve İslam topluluklarının otoritelerini Türkiye'ye davet edecek. Müslüman ülkelerin uyanışını hedef alan İslam Kurultayı'nda; İslam ülkelerindeki uygulamalar, bilim ve teknikte neden geri kalındığı Kur'an ışığında sorgulanacak.

Kurultay, "demokrasisi en gelişmiş İslam ülkesi özelliğini taşıyan Türkiye'nin, İslam dünyasına öncülük görevinin gereği" şeklinde değerlendiriliyor.

İSLAMİ ADINLANMA
İslam ülkelerindeki yaşayış dikkate alındığında, öncülük görevinin Türkiye'ye düştüğünü söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, kongreye ilişkin şunları söyledi:

"İslam dünyasını yönlendiren önde gelen din bilginlerini Ankara'ya davet edeceğiz. İslam'da silkiniş hareketinin başlama zamanı geldi, geçiyor bile. Dini kuruluşların başkanları, İslam üniversitelerindeki hocalar çağrılacak. Bir çok dini kavram bu kurultayda ele alınacak. Dini kavramların ülkelere göre farklı yorumlanması önlenecek.

Bir konsensüs sağlanacak ve Kurultaya katılan her ülkenin temsilcisi, konsensüs sağlanan konuların kendi ülkesinde titizlikle uygulanmasını takip edecek. İslami aydınlanma konusunda Türkiye öncü olmak zorundadır. Biz bunu yapacağız. Türkiye müktesebatıyla bunu gerçekleştirmeye hazırdır. Türkiye, dini konularda ifrata ve tefrite kaçmadan, yani aşırılığa kaçmadan orta bir yol izliyor. Ama bazı ülkeler dini kavramlar konusunda aşırılığa kaçıyorlar. Kuran'ın özünden uzaklaşıyorlar. Halbuki Peygamberimiz, 'Dinde aşırılığa gitmeyiniz' demiştir. Bütün İslam ülkeleri orta bir yolu bulmalıdır. Dini tefekkürün canlandırılması için bu kaçınılmazdır."

CİHAT-TERÖR ÇELİŞKİSİ
İslam dünyasının geri kalış nedenleri, demokrasi, insan hakları, dini kavramlar, "cihat" ile "terör" gibi ilgisiz konuların birbirine karıştırılması, bilim ve teknikte ilerleme gibi konular, oluşturulacak bir kurul tarafından ele alınacak. İslami literatürde önce saptama yapılacak, sonra kavram kargaşası giderilecek. Kurultay, İslam ülkeleri arasında yorumların birlikteliğini sağlamayı amaçlıyor. Kurultayda alınan kararların sadece yazılı metinlerde kalmaması için, İslam ülkeleri arasında toplumu bilgilendirecek, yönlendirecek ortak bir mekanizma kurulması da planlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, bu konuda İslam ülkelerinin yöneticilerine değil, toplumu yönlendirmekle sorumlu olan din bilginlerine görev düştüğünü belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Din bilginleri toplumu aydınlatmalıdır. Onun için biz din adamlarını, dini otoriteleri Türkiye'ye davet edeceğiz. İnsan hayatını ilgilendiren konular günlerce tartışılacak ve bir uzlaşmaya varılacak. Uzlaşılan konular, bütün İslam alemine duyurulacak. Kararların uygulanması çok önemli. Bu konuda din adamlarına güveniyoruz. Yeni kararlar toplum hayatına yansımalıdır. Bu arada tabii ki, İslam ülkelerinin yöneticilerine düşen görevler de vardır. Onlar ülkelerini demokraside, bilimde, teknikte ilerletmelidir."

ECEVİT'TEN DESTEK: UYARILAR AYDINLATICI
Başbakan Bülent Ecevit, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın İslam alemine "uyanış" çağrısına destek verdi. Ecevit, dün gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz'ın SABAH'ta yayınlanan açıklamalarını "çok uyarıcı ve aydınlatıcı bulduğunu" ifade etti. Son olayların, İslam ülkeleri arasında çağa en iyi uyum sağlayan ülkenin Türkiye olduğunu gösterdiğini belirten Ecevit, İslam'ın, demokrasi, laiklik, çağdaşlık ile bağdaşabileceğinin görüldüğünü vurguladı.

SABAH'ın haberi dünya basınında
SABAH Gazetesi'nin dünkü manşeti, dünya basınında yankı uyandırdı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın SABAH aracılığıyla İslam alemine yaptığı "Uyanın" çağrısı ve cesur eleştirilerini, uluslararası haber ajansları tüm dünyaya duyurdu. Agence France Press (AFP), "Din işlerinden sorumlu Türk yetkili, çok satan SABAH gazetesine yaptığı açıklamada Müslümanlar'ı İslam'ın imajını kurtarmaya çağırdı" ifadesini kullandı. AFP, halkının çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'nin batı yanlısı ve laik olduğunu kaydederken, aynı zamanda "NATO'nun tek müslüman ülkesi" olduğunun da altını çizdi.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır