kapat
15.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Koç'un doktorundan sağlıklı yaşam tüyoları


Dünyanın en iyi kalp cerrahlarından Dr. Antonio Gotto, uluslararası terör nedeniyle, çok sevdiği Türkiye'ye gizlice geldi ve gitti. Ancak bu arada uyardı da: 'En yararlı et; uçanın (kuş) ve yüzenin (balık) etidir...'
Türkiye onu eski cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ile Turgut Özal'ın doktoru olarak tanıdı. Batı ise 'Başkanların Doktoru' olarak... Dünyanın en iyi kalp cerrahlarının başında gelen Cornell Üniversitesi'nden Prof. Dr. Antonio Gotto, önceki gün ülkemize geldi. 9 Ekim'deki doğum gününü, 10 Ekim'de doğum günü olan yakın arkadaşı ve hastası Rahmi Koç ile birlikte kutladı.

1977'den bu yana neredeyse her yıl Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirten Dr. Gotto, hem doktorlarla görüşüp bilgi alışverişinde bulunuyor, hem de buradaki özel hastalarını ziyaret ediyor. Gotto'nun ziyareti kamuoyundan gizlendi. Çünkü ABD yetkilileri, 11 Eylül saldırısı sonrasında böylesine değerli ve tanınmış bir bilimadamının ön planda olmasının tehlikeli olabileceğini düşünmüşler. Dr. Getto sadece SABAH'a konuştu.

Margarin yerine ayçiçek yağı yiyin
* Kolesterol yaşlıların ve kalp hastalarının baş düşmanı. Kolesterolü doğal yollardan önlemek için neler yemek gerekir? Hangi sebzeler, hangi bitkiler?

Kalp krizini önlemenin yolu egzersiz ve diyettir. Önemli olan yağ almamaktır. Ayrıca aldığınız kalori ile yaktığınız kalori dengeli olmalı. Çok kalori alıp da yakmazsanız vücutta yağ oluşur. Bu da kan dolaşımı ve kalp üzerindeki baskıyı artırır. Denge diyeti uygulamanız gerekir. Yani yediklerinizin yüzde 30'u yağ, yüzde 50'si protein ve yüzde 20'si de karbonhidrat olmalı. Sebze ve balık yağı; tereyağı, hayvansal yağ ve margarinden çok daha faydalıdır.

Ülkenizde yüklü miktarda ayçiçek yağı üretiliyor. Bu çok faydalı bir yağdır. Mısır ve zeytin yağı da öyle. Ancak balık yağı en faydalısıdır. Türkiye'de farklı farklı beslenme alışkanlıkları ve yağ kullanımı var. Akdeniz ve güney bölgelerinde ayçiçek yağı çok yaygın. En yararlı et; uçan (kuşlar) ya da yüzenlerin (balıklar) etidir.

Lifli sebzeler kolesterol ve idrar yolları için çok sağlıklıdır. Tek yönlü şekerli besinler yerine çok çeşitli karbonhidratlar almak gerekir. Çok lezzetli meyveleriniz var. Ben portakal, armut ve şeftali seviyorum. Çok lezzetli tatlılarınız da var. Ama çok fazla yağ va kalori içeriyorlar. Bu yüzden az miktarda tatlı yemelisiniz. Karım bunu bildiği için buraya gelirken bana 'Çok fazla yeme' dedi.

Sofranızdan salatayı eksik etmemelisiniz
* Peki siz sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerinde neler yiyorsunuz?

Burada yaptığım kahvaltılarda sürekli değişik şeyler yedim. Ama düzenli kahvaltılarımda kepekli tahıllar, yulaf, mısır gevreğini tercih ediyorum. Yanında az yağlı süt içerim. Ve mutlaka tatlandırıcı kullanırım. Çok nadir olarak da yumurta, domates ve salatalık yerim. Her gün öğle yemeğimi hastanede yiyorum. Ofisimde iki büyük bardak buzlu içeceğim vardır. Biri buzlu kahve, diğeri ise "Tab" (Totaly Artificial Beverage: Tamamen yapay içecek). Diyet cola gibi bir içecek. İçinde sakarin (tatlandırıcı) var. Yemek olarak da hindi etli ya da ton balıklı küçük bir sandviç ve salata yerim. Akşam yemeklerinde ise İtalyan yemeklerini çok seviyorum.

Akşamları mutlaka salata yerim. Değişik şekillerde pişirilmiş ince bir dilim dana eti ya da ızgara balık yiyorum. Somon ve ton balığını tercih ediyorum. İçecek olarak da öğle ve akşam "ice tea" (buzlu çay) içiyorum. Ancak iş toplantılarında ve yemeklerinde cin-tonik ya da beyaz şarap tercihimdir. Rakı içmeyi denedim ama gerçekten benim için çok ağır bir içkiymiş...

3 kez 30'ar dakika koşu
* Egzersiz yapıyor musunuz?

Tenis oynarım. Türkiye'ye her gelişimde Tekfen şirketindeki arkadaşlarım mutlaka maç ayarlıyor. Çiftli maç yaptık. Çok keyifli vakit geçirdim. Ama maçı onlar kazandı. Ayrıca yürümeyi ve yüzmeyi de çok severim. Fazla egzersiz yapmıyorum. Vaaz vermek için söylemiyorum, düzenli olarak günde 30 dakika, haftada üç kez koşmak çok sağlıklı. Ayrıca sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak 4-5 kilometre yürüyüş ya da koşu yapabilirsiniz.

STRESİ YENMEYİ ÖĞRENDİNİZ
* 1999'da Türk halkının stresten dolayı şişmanladığını söylemişsiniz. Bunun üzerinden iki ekonomik kriz geçirdik ve enflasyon daha da arttı. Peki şimdi Türk halkının hali ne olacak? Sizce şişmanlamaya devam mı, yoksa artık kilo verir miyiz?

Türkiye uzun yıllardır stres altında yaşayan bir ülke. Buraya her geldiğimde hayat daha da zorlaşmıştı.

BURADA ÇOK İYİ KORUNDUM
Kendisini koruyan Emniyet görevlilerini Dr. Gotto, Burcu Yakar'a şöyle anlattı: "Gördüğüm en profesyonel ekip. Her an yanımdalar: Teniste, yemekte, konferansta. Odama geldiğimde önce onlar içeri girip her yeri kontrol ediyor. Emin olduktan sonra kapımı kilitlememi isteyip gidiyorlar."

Ailenin birlikte yemesi önemli
* Birçok kişi ancak 40'lı, 50'li yaşlarda spor yapmaya, yediklerine dikkat etmeye başlıyor. Bunun sağlık için bir faydası var mı? Ne tip egzersizler yapmak gerekir?

Doğrusu spora 20'li yaşlarda başlamaktır. Ancak çocuklara aileler öğretebilir. Bizim toplumumuzda ne yazık ki hep birlikte yemeğe oturma alışkanlığı yok. Halbuki bu çok önemli bir gelenektir. Türk ailelerinde bu var. Akşam yemeklerine birlikte oturuluyor. Çocuklar yemek masasında saygıdan, ikili ilişkilere, sağlıklı beslenmeye spora her şeyi öğreniyorlar. Bu temel şart. Ne tip egzersizleri yapacağı ise kişinin kendisine bağlı. Önemli olan hoşlandığı bir şeyi yapmak. Kimi koşmayı, kimi yüzmeyi, kimi de yürümeyi sever. Sevdiği için de yapmamak için bahane bulmaya çalışmaz.

KIRMIZI ET DE YARARLI AMA...
* Sağlıklı bir kalp, sağlıklı bir yaşam için kırmızı etten uzak durulması mı gerekiyor?

Kırmızı et zararlı, beyaz et faydalı demek tam olarak doğru olmaz. İkisinin de faydaları var. Kırmızı et de yenmeli. Ancak aşırıya kaçmadan. Önemli olan kolesterol seviyenizi bilip buna uygun bir şekilde yemek. Birçok insan ne kadar kolesterolü olduğunu bilmeden besleniyor. Asıl yanlış olan bu.

* Yemeden olmaz diyebileceğimiz bir yemek var mı?

Gotto: Hayır böyle bir şey demek yanlış olur. Her türlü besini almak gerekir. Ancak haftada en azından birkaç kez balık yemek şart.

RAHMİ KOÇ BENİM EN İYİ HASTAMDIR
O gördüğüm en iyi hasta, hastalarım arasında en iyisi. Egzersiz ve diyet programı konusunda inanılmaz disiplinlidir. Türkiye'deki herkes Rahmi Koç gibi sağlığı konusunda çok bilinçli olsa, dünyanın en sağlıklı ülkesi siz olursunuz.

İŞADAMLARI ARTIK KENDİLERİNE BAKIYOR
* Birçok ünlü hastanız olduğunu biliyoruz. Bunlar arasından birkaç isim verebilir misiniz? Yoksa susmayı mı tercih edersiniz?

Hasta-doktor ilişkisi gizlidir. İsimlerini vermem mümkün değil. Ama şunu söyleyebilirim ki başta New York ve Houston olmak üzere Ortadoğu, Asya, Avrupa ve Türkiye'den özellikle iş dünyasından birçok tanınmış hastam var. İş adamları artık sağlıkları konusunda çok daha fazla ilgililer, endişe duyuyorlar. Diyetlerine ve egzersizlerine gördüm ki son derece özen gösteriyorlar. Düzenli olarak kalp doktoruna gidiyorlar. Özellikle CEO'lar (büyük holdinglerin başkanları) sağlıkları konusunda eskiye göre çok bilinçliler.

Kolesterole karşi kırmızı Şarap için
* Her gün bir kadeh kırmızı şarap, sağlık için gereklidir diye bir kanı vardır. Doğru mu?

Kırmızı şarabın faydalarının neler olduğu henüz tam olarak bilinmiyor. Kırmızı şarabın önerilmesinin iki nedeni var aslında. Birincisi HDL (iyi kolesterol) seviyesini yükseltmesi. Yapılan bir araştırmaya göre Türk halkının genetik bir sorun olarak iyi kolesterol seviyesi çok düşük. Ve alkol bu iyi kolesterol seviyesini artırır. Hangi tür alkol olduğu önemli değil. Rakı, bira, kırmızı ya da beyaz şarap da iyi kolesterol seviyesini yükseltir.

Kırmızı şarabın tavsiye edilmesinin ikinci sebebi de antioksidan etkiye sahip olmasından kaynaklanıyor. Asıl tehlikeli olan sigara. Türkiye'de bu çok yaygın. Esas sigaranın bırakılması üzerinde çalışılmalı.

BURCU YAKAR

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır