kapat
15.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Otomobilde "vergiyi sıfırlayan" kampanyalar


Ek Taşıt Alım Vergisi'ndeki indirimden sonra otomotivciler kampanyalara hız verdi. Kampanyalarda, Taşıt Alım Vergisi karşılanırken, 24 aya varan vadeler de yapılıyor
Sonbaharla birlikte otomotiv şirketleri, tüketicilere uygun fırsatlar sunduğu kampanyalara hız verdi. Devletin, 1600 cc'nin altındaki araçlarda Ek Taşıt Alım Vergisi'ni yüzde 12'den yüzde 6'ya indirmesinden sonra otomobil satışlarını artırmak isteyen şirketler, geniş çaplı bir otomobil satış kampanyasına başladı.

Peşin fiyatına alımlarda 3 milyar liraya varan indirimler, 24 aylık taksitler ve düz vitesli otomobil fiyatına otomatik vitesli araçlar, tüküticilere sunulan kolaylıkların başında geliyor. Ek Taşıt Alım Vergisi'nde yapılan vergi indirimi otomobillerin 500 milyon lira ile 1 milyar lira arasında ucuzlaması, stokları biten şirketlerin 2002 model araçları yüzde 20 daha pahalı satmaya hazırlanması, "otomobil almanın tam zamanı" olduğunu da gösteriyor.

Otomotiv sektörü yetkilileri "2002 model otomobiller yeni kurdan ithal edileceği için fiyatlar yüzde 20 daha pahalı olacak. Yapılan kampanyalar, araçlara zam gelmeden önce tüketicilere büyük imkânlar sunuyor" şeklinde yorumda bulundu.

Otomobil bakımları kriz kurbanı
Araç sahipleri, artan bakım maliyetleri ve azalan alım gücü nedeniyle, otomobillerinin periyodik bakımlarını yaptırmaktan kaçınmaya başladı. Toyotasa Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Tanju Akçagüner, rutin bakımlar arasındaki sürenin aşılması, standart bakımlarda daha az parça değişimi isteklerinin sektörde yayıldığının gözlendiğini bildirdi. Sürücülerin araçları için yaptıkları harcamaları azaltmalarının özellikle kaporta ve boya harcamalarında ağırlıklı olarak ortaya çıktığını ifade eden Akçagüner, "Eylül ayı itibariyle servis girişlerinde yüzde 9'luk azalma var. Ancak periyodik bakımların ertelenmesi otomobillerde büyük tehlike oluşturuyor. Zamanında yapılmayan bakımlar nedeniyle daha fazla masraf çıkıyor" şeklinde konuştu.

En lüks Mercedes Türkiye'ye geliyor
Mercedes'İn en lüks modeli yeni SL önümüzdeki hafta Türkiye'ye geliyor. Yeni mercedes SL, 1954 yılında "martı kanat" olarak tanımlanan efsanevi 300 SL ile başlayan iki kişilik spor modelin 5'inci versiyonu. Mercedes SL'de Elektronik Fren Sistemi, Elektronik Stabilite Programı ve Aktif Gövde Sistemi gibi güvelik ekipmanları yer alıyor. Yeni SL'in geliştirilen vario damı 16 saniyede açılıp kapanarak, aracın coupe ve cabrio olarak kullanılmasını sağlıyor. Mercedes SL, 2002 yılı ortalarından itibaren katlanarak açılabilen bir cam tavanla da satışa sunulacak. Yeni SL'in 225 beygir güç üreten 5 lt'lik motoru var. 0-100 km/h'ye 6.3 saniyede ulaşan SL 500, 100 km'de 12.3 litre yakıt harcıyor.

ŞİRKETLERDEN
* OPET, süper ve normal yakıt kullanan tüm araç sahipleri için yeni jenerasyon katıklı ürün olan FullForce'u satışa sundu. Sürekli kullanıldığında yüzde 11.3'e kadar tasarruf sağlayan FullForce, motorun temizlenmesini de sağlıyor.

* Temsa, dünyanın en büyük otobüs fuarı Belçika Busworld 2001 Fuarı'na yeni ürünleriyle katılıyor. 19-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuara 300'e yakın şirket katılacak.

* Tofaş-Fiat, Otoyol-Iveco araçların satış ve satış sonrası, Alfa Romeo marka otomobillerin teknik servis ile yedek parça hizmetlerini yürüten Birmot, artık Alfa Romeo'nun satış hizmetini de üstlendi.

* Nissan Otomotiv'in geleneksel olarak düzenlediği servis kampanyası başladı. 27 Ekim'e kadar sürecek servis günlerinde otomobiller kışa hazırlanacak.

* Volkswagen Volt ve City Van modelinin marka tescil belgeleri, Türk Patent Enstitüsü tarafından Doğuş Otomotiv'e verildi.

Combo Van daha fazla yük taşıyacak
1993 yılından bu yana 270 bin adet satan Opel Combo yenilendi. İki koltuklu, bir ya da iki adet sürgülü yana kapı seçeneği bulunan Combo Van, Aralık ayında piyasaya sunulacak. 3.200 litre iç hacimli araç, 2.70 metre uzunluğundaki cisimleri taşıyabiliyor.

Combo ayrıca katlanabilir koltukları sayesinde, yolcu ve yük taşımak için çok yönlü kullanılabiliyor. Her iki sürgülü kapı 62 santimetrelik bir giriş oluşturuyor, aracın giriş yüksekliği ise 91 santimetre. Combo'nun 3 farklı motor versiyonu bulunuyor: 1.6 lt 87 bg, 1.7 DI 65 bg ve 1.7 DTI 75 bg. Her iki dizel motor 100 kilometrede 5.8 litre yakıt tüketiyor.

Panel Van satışları ikiye katlandı
Son birkaç yıl içerisine Panel Van segmenti büyük bir satış patlaması gösterdi. 1994 yılında 318 bin adet Panel Van satılırken, geçtiğimiz yıl bu rakam 639 bine çıktı. Avrupa'daki resmi rakamlar bu yılın ilk 8 ayında 383 bin 415 adet küçük dağıtım Panel Van'ın satıldığını gösteriyor. Şu an bu alandaki en yüksek satış rakamlarını ilk 7 ayda 107 bin 343 araçla Fransa yakaladı.

DÜNYADAN

GM, "Olympia" ile tasarruf edecek
* General Motors, Avrupa'da "Olympia" isimli projeyle üretim kapasitesini ve çalışan sayısını azaltıyor. İlk etapta Belçika'da 6 bin 600, Almanya'da da 12 bin 800 kişi işten çıkarılacak.

* Bu yıl 100 bin otomobil daha az üretecek olan Fiat, Polonya'daki fabrikasında üretimi 5 gün süreyle durdurdu.

* Daihatsu, ilk mini hybrid otomobili üretti. Aracın 660 cc'lik hem benzinle hem de elektrik ile çalışan motoru bulunuyor.

* Nissan yeni Micra modeli için Renault'dan vites kutusu alacağını açıkladı.

* Honda yeni Hibrid Sistem teknolojisinin uygulandığı Honda Civic modeli satışlarının bu sonbaharda Amerika'da başlayacağını duyurdu. ElektrikliĞbenzinli motor teknolojisinde yakıt ekonomisi rekorunu elinde bulunduran Honda, yeni hibrid motoru ile 1 litre benzinle 29 kilometre yol katediyor.

* Volkswagen'in lüks modeli D1, seri üretim için gün sayıyor. 2002 ilkbaharından itibaren üretilecek D1'in beş farklı motor seçeneği olacak.

mtansu@sabah.com.tr

METE TANSU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır