kapat
15.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hurda vurdular


Pentagon'un, saldırıda vurulan hedeflerin uydu fotoğrafları eşliğinde yaptığı "Taliban'ın hava gücünü çökerttik" açıklamaları uzmanları tatmin etmedi: Vurulanlar Kore yapımı hurda uçaklardı. Vurulan bir tank bile yok
5 gün süren bombardımanın ardından Afganistan'daki askeri hedeflerin yüzde 85'inin imha edildiğini açıklayan Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, geçen hafta başarılarını uydu fotoğraflarıyla da belgelemişti. Havaalanları, uçaksavar bataryaları, radyo istasyonu ve terör eğitim kamplarının bombardımandan önceki ve sonraki hallerini gösteren fotoğraflardan bütün hedeflerin yerle bir olduğu görünüyordu.

Ancak bağımsız uzmanlar ve askeri kaynaklar fotoğraflara dikkatle bakıldığında bombardımanan sanıldığı kadar başarılı olmadığının ortaya çıktığını açıkladılar. Washington'daki Stratejik ve Uluslararası İncelemeler Merkezi, Global Güvenlik Akademisi ve Amerikan Bilimadamları Federasyonu uzmanları fotoğraflar hakkında şu tespitlerde bulunuyorlar:

KORE YAPIMI MİG'LER PİSTTE BİLE YÜRÜMEZ
Fotoğrafların birinde Herat Havaalanı'ndaki Mig savaş uçaklarının hepsinin parçalandığı görülüyor. Ancak vurulan uçakların hepsi Kore yapımı Mig 15 ve Mig 17'ler. Bu uçaklar pistte ilerleyemeyecek kadar eskiler. Taliban bunları ABD'nin vurması için bilerek biraraya topladı. Daha yeni olan Mig 21 ve Mig 23'ler ise hâlâ sağlam....

Bir başka fotoğrafta Mezar-ı Şerif kentindeki karargahların vurulduğu görülüyor. Ancak Taliban yönetimi Amerikan uçakları tarafından çok net şekilde görülebilen bu karargahı kullanacak kadar aptal olamaz. Büyük ihtimalle bu karargah çok önceden boşaltıldı ve Taliban yetkilileri başka binalara taşındı. Bütün bunlar Amerikan ordusunun kolayca vurabileceği büyük ve hareketsiz hedefler. Ortada Taliban'ın tanklarının, zırhlı araçlarının ve askeri birliklerinin vurulduğunu gösteren tek bir fotoğraf yok. Yayınlananlar da okul takımındaki bir öğrencinin beden eğitiminden 10 alması gibi bir şey. Ancak gerçek bir başarı göstergesi değil.

USS. Enterprise uçak gemisinin komutanı ise ABD uçaklarının Afganistan'daki hemen hemen tüm temel hedefleri tahrip ettiklerini, bundan böyle daha önce vurulamayan hedeflere yöneleceklerini açıkladı. Gazetecilere demeç veren komutan, pilotların hedef konusunda şüphesi varsa bomba atmama yükümlülüğü olmadığını da söyledi.

SALDIRIDA YENİ APACHE HELİKOPTER KULLANILACAK
Bir haftadır düzenlediği hava harekatıyla Afganistan'daki askeri hedeflerin büyük bölümünü vuran Amerika, operasyonunun bir sonraki aşamasında, aralıksız bombardımanlar, baskınlar ve geniş çaplı helikopter taarruzlarına başlıyor. İkinci aşamada Amerikan birliklerinin en önemli silahı Apache AH-64D helikopterleri olacak. Özbekistan'daki üslerden ve Hint Okyanusu'ndaki Kitty Hawk uçak gemisinden hareket edecek olan Apache'ler, yeni radar sistemi sayesinde hedefi kendisi belirleyecek. Hedefin belirlenmesinin ardından bilgisayarla saldırı sistemleri devreye girecek. Bilgisayar sistemine, 16'sı en tehlikeli olarak nitelenen 128 hedef yüklenmiş durumda. Bilgisayar hedefi hafızasındaki bilgilerle karşılaştırdıktan sonra en uygun silahı seçecek ve hedef 30 saniye içerisinde imha edilecek. Düşman yayınlarını karıştırmakta kullanılan sistemler ve kızılötesi kameralarla donatılan helikopterde 16 güdümlü füze, 76 roket, otomatik silahlar da bulunuyor.

SADDAM TAKTİĞİ
Amerika'nın Afganistan'a düzenlediği askeri harekatın sanıldığı kadar başarılı olmadığı, vurulan hedeflerin Taliban yönetiminin ABD'yi kandırmak için kullandığı hurda uçaklar olduğu iddia edildi. Irak diktatörü Saddam Hüseyin de 1991'deki Körfez Savaşı sırasında uçakları hangarlara gizleyip yerlerine maketler koymuş ve Amerikan ordusunu şaşırtmıştı. Sırp Kasabı Slobodan Miloseviç de Kosova Savaşı'nda aynı numaraya başvurmuştu. Ayrıca Saddam yaklaşan savaş uçaklarının pilotlarına 'burayı benden önce vurmuşlar' izlenimi vermek için duman bombası kullanıyordu.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır