kapat
07.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )

Yol ayırımında son hafta

IMF ile yapılan görüşmelerin ve dolayısıyla 2002 yılının olumsuz olacağı endişesiyle geçen hafta mali piyasaların tansiyonu iyice yükseldi. Dolar Merkez Bankası'nın ilk kez aktif müdahalesi ile durduruldu. Ancak haftalık artışı yine de yüzde 5.5'i buldu.

Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra Bakan Derviş'in ve IMF'nin açıklamalarından anlaşıldı ki; gözden geçirme görüşmeleri sonuçlandırılamadı ve buna bağlı olarak 3 milyar dolarlık kredi diliminin onayı ertelendi. 2002 hedefleri ve yeni mali yardımlar toptan ele alınıyor.

* Bir olumlu, bir olumsuz- Derviş son basın toplantısıyla 2002 için ekonominin yeni kaynağa ihtiyacı olduğunu resmen açıkladı. Bu konuda önce bir yoklama yapıldı ve olumlu işaretler alındıktan sonra bu açıklama yapıldı. Yeni kredi arayışı piyasalardaki bekleyişleri daha kötüleştirmemek için biraz erkene alındı. 3 milyar doların ertelenmesini piyasalar satmadığı için, bu olumsuz haberin yanına bir olumlu haber konuldu.

G-7 olarak bilinen gelişmiş 7 ülke dün ilk toplantısını yapacak, Türkiye'ye ne kadar ve ne zaman borç vereceğini belirginleştirecekti. Akşam saatlerine doğru henüz bir açıklama yapılmamıştı.

Bunun dışında IMF'nin de programın devam etmesi ve kredi dilimlerinin serbest bırakılması için yeni bazı istekleri olmuştu. Bakan Kemal Derviş "Bazı adımlar atmamız gerekecek" derken, bunların Ankara'ya iletildiğini ve önümüzdeki hafta netleşeceğini söyledi.

* Yol ayrımının takvimi- Türkiye ekonomisinde yol ayrımının yapılacağı sürecin son haftasına giriyoruz.

Önce herhalde liderler bir araya gelip 2002 için verilecek kredi karşısında Türkiye'nin yapması gerekenleri tartışacak ve karara bağlayacaklar. 13 Eylül Perşembe günü de Yüksek Planlama Kurulu'da 2002'nin rengi ve ekonominin gireceği yeni rota belirlenmiş olacak. Bu süreç, 17 Ekim günü Bütçe'nin Meclis'e sunulmasıyla son bulacak. Tabii bu arada hem G-7 ile hem de IMF ile pazarlıklar sürecek. Belki ipler kopma noktasına gelecek. Belki kopacak da. Buna elbette Hükümet karar verecek. Neyi yapacağını ve neyi yapmayacağını ortaya koyacak. Ancak hafta sonu yapılan açıklamalardan sonra Hükümet için çok zor da olsa, IMF ile yola devam etmek zorunda kalacağını tahmin ediyoruz.

* IMF'siz olmaz- Bunun için Türkiye'nin bütçesinde yeni tasarruflara gitmesi, kamu gelirlerini artıramıyorsa kamu giderlerini kısması gerektiği açık. Çünkü IMF'nin istediği yüzde 20'li rakamlardaki bir enflasyon hedefini tutturmak buna bağlı. Yani devlet küçülecek. Bu da gösteriyor ki, IMF ile devam edeceksek 2002'yi bir hayli zor geçireceğiz.

IMF'siz bir gelecek yıl ise çevirilecek borç stoğunu dikkate alınca, düşünmeye bile değmez.

İşte bütün bunlar hafta içinde mali piyasaların stresini çok yükseltebilir ve fiyatları çok oynak hale getirebilir. Büyük kayıplara karşı büyük kazançların yaşanabileceği günlerdeyiz.

* Sonuç-"Birinin kaybı ötekinin kazancıdır" İngiliz Atasözü

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır