kapat
07.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

ANAP anketinde ilginç isimler


ANAP'ın Abant'taki "Arama Konferansı"nda açıklanan bir anket ortaya çok ilginç isimler çıkardı. Vatandaşlar en olumlu isim olarak Sezer, Terim, Sabancı ve Tarkan'ı seçti
ANAP'ın 17 ilde 5350 denek üzerinde yüzyüze yaptırdığı "Sosyal Değerler-Siyasal Tutumlar Araştırması 2001" anketinin sonuçları Abant'taki "Arama Konferansı"nda açıklandı.

ANAP'ın seçimlerden beri her yıl toplumun ülke gündemi ile ilgili algılamalarını ölçmek amacıyla yaptırdığı ankete göre, "En olumlu kişi" sıralamasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer birinci oldu. Sıralamada Sezer'i, Fatih Terim ve Sakıp Sabancı izledi. Ünlü pop yıldızı Tarkan'da yüzde 50'yi aşan orandaki olumluluğuyla sıralamada bu isimlerin hemen arkasında yer aldı.

"ORDUMUZ GÜÇLÜ"
ANAP anketinden çıkan bazı çarpıcı sonuçlar da şöyle: İnsanların evlenmeden de birlikte yaşabilecekleri fikrine karşı olanlar: yüzde 67.4. Deneklerin yüzde 61.6'sı anlaşamayan çiftlerin çocukları olsa bile boşanmaları gerektiğini savundu. Ankete katılanların yüzde 53'ü ayrıca, homoseksüellerin toplumdan dışlanmamaları gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Deneklerin yüzde 43.1'i flörte karşı çıkarken, yüzde 73.4'ü kadın-erkek eşitliğine inandığını, yüzde 77.3'nün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan gurur duyarken, yüzde 82.4'ü "Türkiye'de devlet vatandaşa eziyet ediyor" yanıtını verdi. Yüzde 63.1'lik bir çoğunluk Türk ordusunun çok güçlü olduğunu belirtirken, yüzde 51.5'i, güvenlik güçlerinin görevlerini gerektiği gibi yaptığını, yüzde 54.1'i de Türkiye'de mecburi askerliğin kaldırılmasını, profesyonel ordu kurulmasını savundu. IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'nin krizden çıkmasına yardımcı olmasına deneklerin yüzde 65.2'si karşı çıkarken, yüzde 53.9'u Türkiye'nin Avrupa ve Amerika ile daha yakın ilişkiler kurmasının menfaatine olacağını savundu, yüzde 50.2'si de Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin mevcut sistemi ile sorunlarını çözebileceğini ise, deneklerin yüzde 71'i karşı çıktı. Ankete katılanların yüzde 63.5'i de yolsuzluk operasyonlarının sonuç vereceğine inanmadığını bildirdi. Bir başka soru da deneklerin yüzde 59.7'si sosyal patlama ve kargaşa çıkabileceğini, yüzde 79'unun yeni bir ekonomik kriz çıkacağı sonucunu ortaya koydu. Halk ve özgürlükler konusundaki soruda da deneklerin yüzde 50,1'i insan hakları ve özgürlüklerin kısıtlanacağına inandığını, yüzde 68.7'si irticanın devleti tehdit edebilecek boyutlara gelebileceğini, yüzde 65.7'si ise, artık askeri darbe ya da demokratik düzenin kesintiye uğramayacağını ifade ederken, yüzde 50.5'i, bölücülük faaliyetlerinin artabileceğini, Filistin-İsrail çatışmasında da yüzde 53.7'si, Türkiye'nin bu konuya karışmamasını istedi.

İSTEKLER, DERTLER
ANAP'ın Abant'ta başlayan "Arama Konferansı"nda dün parti içi eleştiri ve özeleştiriler dinlendi. Konferansta ayrıca önerilerin de ortaya konulması planlanlanıyor. Bunun için de tüm milletvekillerine söz hakkı tanındı. Eleştiri ve özeleştirilerin dile getirildiği dün sabahki oturumda, milletvekilleri ağırlıklı olarak, ANAP'ın Meclis çalışmalarına yeterince katılmadığı "zengin partisi" görünümü verdiği, yolsuzluk iddialarının zarar verdiği, ANAP'ın her geçen gün vatandaştan uzaklaştığı ve vatandaşların talepleri ile ilgilenmediği görüşleri ile kırgın milletvekillerine yeterince sahip çıkılmadığı görüşünü dile getirdiler.

Yılmaz: 2004'e kadar seçim yok
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ANAP'ın Abant Kampı'nda koalisyon ortağı partilerin liderleri olarak aralarında anlaştıklarını ve seçimin normal süresinde, 2004 yılı ilkbaharında yapılacağını açıkladı. Yılmaz, "Hükümet uyum içerisinde çalışıyor. Burada açıkça söylemekten çekinmiyorum, koalisyon ortağı partilerin genel başkanları olarak geçen hafta yaptığımız toplantıda seçimlerin normal süresinde yani 2004 yılında yapılması konusunda görüş birliğine vardık" dedi.

Yılmaz, milletvekillerinin eleştiri ve özeleştirilerini dinledikten sonra genel bir değerlendirme yaptı. Milletvekillerinin kendisi ile görüşememekten yakınmalarına karşılık Yılmaz, "Bakın bakalım, Türkiye'de kaç tane siyasi parti var. Hangisinin genel başkanı benim kadar milletvekilleri ile, belediye başkanlarıyla, partililerle görüşüyor" dedi.

MUHALİFLER YOKTU
ANAP'ın Abant'ta dün başlayan "Arama Konferansı"na muhalif milletvekilleri katılmadı. Milletvekillerinin önceki gün ANAP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Mumcu başkanlığında hazırlık çalışmasını yaptığı, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın da dün katıldığı toplantılara, 4'ü bakan 9'u mazeretli, 13'ü muhalif, toplam 22 milletvekili gelmedi.

EN OLUMLU KİM?
"En Olumlu Kim?" sorusunun yer aldığı, ANAP anketinde sıralamaya yüzde 50'nin üzerinde oy alan Tarkan da girmeyi başardı... Olumsuz isimler arasında ise M.Ali Erbil ve Reha Muhtar yer aldı.

1- AHMET NECDET SEZER

Cumhurbaşkanı (yüzde 91.1)

2- FATİH TERİM

Milan'ın hocası (yüzde 87.7)

3- SAKIP SABANCI

İşadamı (yüzde 83.5)

Nuri Sefa ERDEM

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır