kapat
07.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Derviş'ten müjde yok


Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Washington temasları aslında işlerin istenildiği gibi gitmediğini gösteriyordu
Washington'da temaslarını sürdüren Devlet Bakanı Kemal Derviş ilk beş gün içinde olumlu bir yanıt alamadı. İlk temasları sırasında Derviş'in IMF ile Ankara'da yapılan 10'uncu gözden geçirme işleminde ortaya çıkan ve özellikle 2002 Mali Yılı Bütçe Tasarısı konusundaki sorunları daha üst düzey yetkililerle çözme çabaları da olumlu sonuçlanmadı. Bu konuda daha önce ekonominin şeffaf olacağı vaadinde bulunan Derviş'in, şu anda Washington'dan gelecek her türlü olumlu habere ihtiyacı olan Türkiye kamuoyuna iyi haber vermekten kaçınması ve yorumda bulunmaması bu noktada istenen gelişmelere ulaşılamadığı havasını verdi.

Derviş'in Almanya ve ABD finans bakanları aracılığıyla G7 toplantısından hem piyasalara bir mesaj, hem de IMF'ye bir talimat anlamına gelecek yeni bir ekonomik paket hazırlanma yolundaki talebi de iletilmiş bulunuyor.

IMF tarafından direnilen ve üzerinde uzlaşmaya varılması için öne sürülen koşulların başında 2002 bütçesi geliyor. Bu arada IMF'nin İcra Kurulu toplantısı tarihinde de Türk basınında çıktığı gibi bir erteleme olmadığı ve toplantının ekim ayı ortasında yapılacağı açıklandı.

NABZA UYGUN ŞERBET
Derviş, Washington'a gelişi sırasında biri pazartesi, öteki cuma günü olmak üzere iki basın toplantısı düzenlemiş bu basın toplantıları ardından Amerikalı gazetecilere yaptığı açıklamalar, Türk basınına yapılan daima farklı olmuştu. Türk basınına umut pompalayan Derviş Amerikan basınına daha gerçekçi bir dil kullanmış ve Türk basınına söylemediği küçülme oranı ve IMF'nin 10'uncu gözden geçirmeyle ilgili olumsuz yaklaşımını yabancı basına anlatmıştı.

"YENİ ÖNLEM ALINACAK"
Amerika'dan dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Derviş, görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. Ama yorgun yüz ifadesi tam tersini anlatıyordu. Konuşmasında G7 toplantısının önemine değinen Derviş, "Konuyla ilgili olarak biz de bir rapor sunduk"dedi. Derviş, 2002 bütçesinin açıklığa kavuşmasıyla ekonomiye beklenen güvenin geleceğini belirttikten sonra yeni önlemler alınmasının da kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

CHENEY'LE RANDEVUYU KİM AYARLADI?
Derviş'in Beyaz Saray'a giderek Başkan Yardımcısı Dick Cheney'den yardım istemesi, her çözemediği sorunu bir üst makama taşıması olarak tanımlanıyor. Zira O'Neil'in Derviş'e, "İstenen şeylerin Bush yönetimi için bir siyasi karar" olduğunu ve bu noktada kararı Beyaz Saray'ın vereceğini söylediği ileri sürüldü. İşte bu gelişme sonrası Derviş'in temasları konusunda hemen hemen hiç bilgi vermediği Washington'daki elçilik yetkililerini zorlayarak Cheney'den randevu alınmasını sağladığı ifade edildi. Cuma günü geç saatte Beyaz Saray'da Cheney ile gerçekleşen temasta, Derviş Türkiye'nin Körfez Savaşı sırasında da ekonomik sıkıntı içine düştüğüne dikkat çekerek, bu son saldırının faturasının da zaten hassas bir dengeyle yürüyen Türk ekonomisini daha zora soktuğunu vurguladı. Derviş, acil nakit yardımı talep ederken, IMF ve Dünya Bankası üzerinde ABD'nin baskı uygulayarak tıkanan sürecin devam etmesini istedi. Daha önce baba Bush döneminde Savunma Bakanı olarak Türkiye ile yakın ilişkiler içinde bulunan Cheney'nin önceki savaştan yaklaşık 50 milyar dolar zarar gördüğü ileri sürülen Türkiye'ye acil yardım için hem O'Neil ile hem de Kongre üyeleri ve IMF ile temas edecekleri güvencesi verdi ancak istenen miktarlar konusunda somut bir söz vermedi.

SAVAŞ SÜZAL

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır