kapat
07.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Derdine ortak buldu


İstanbul Sanayi Odası Başkanı Kavi, bir yandan reel ekonominin sıkıntısını anlatmaya uğraşırken, bir yandan da kendi şirketini ayakta tutmaya çalışıyor
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Hüsamettin Kavi, şirketini ayakta tutmak için bir değil, tam dört ortak birden buldu. Kamuoyu Kavi'yi daha çok reel sektörün ayakta kalması için hükümete yaptığı eleştiri ve önerilerle tanıyor. Ama o mesaisinin önemli bir bölümünü sanayicilerin sorunlarını çözmek için harcarken, diğer yandan da kendi şirketinin bu ağır krizden en az etkilenmesi için uğraşıyordu. "Bugün bir şirketi sadece bir ailenin katkılarıyla ayakta kalamaz" diyen Kavi, 40 yıllık aile şirketine dört ortak birden buldu. Kavi, şimdilik kimlerle ortaklık yaptığını açıklamıyor. Çünkü, şirketlerden bazıları halka açık, üstelik henüz son imza da atılmamış. Ama burada önemli olan Kavi'nin, tüm sanayicilere yol gösterecek bir çaba içinde olması.

MÜSTAKBEL ORTAKLAR
Bugün Kurtköy'deki tesislerde trafo, elektrik ve beyaz eşya motorlarının bobin tellerini üreten ve Türkiye'nin ilk 1000 şirketi arasında yer alan Kavi Kablo'nun müstakbel ortakları ise yine benzer konularda üretim yapıyor. Yalnız, üçü yerli, biri ise yabancı. Kavi, neden ortaklık kurduğunu şöyle anlatıyor:

"Bir yıldan bu yana ortaklık arayışı içindeydim. Hem içerde hem de dışarda görüştüğümüz firmalar var. Yurtiçindeki firmalar hemen hemen kesinleşti. Kablo ve emaye bobin telinde, yani kendi konumuzda ortaklıklar kuruyoruz. Yalnız içlerinde borsaya açık firmalar olduğu için adlarını şu anda açıklamak istemiyorum. Ortaya çıkan zor koşullar bizim gibi pekçok sanayiciyi bu manada arayışlar içine soktu. Aslında bu ortaklığın birkaç nedeni var: Birincisi ölçek ekonomisini yakalamak, pazar potansiyelini büyütmek. İşlerin ne kadar zor olduğu ortada. Artık ayakta kalabilmek için tek çare var: Ortaklıklar kurarak güç birliği yapmak."

Ancak bugün Türkiye'de içerde evlilikler kurmanın da yeterli olmayacağına dikkat çeken Kavi, şöyle devam ediyor:

HER ŞEY KREDİ İÇİN
"Kredi bulmamız lazım. Ancak içerden kullanamıyoruz. Avrupa Yatırım Bankası'ndan almamız gerekiyor. Ama Türkiye'nin mali sektörü ve firmaların reytingi Avrupa Yatırım Bankası'ndan kredi almamıza yetmiyor. Türkiye'nin mali reytingi AAA değil. Bu da bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. Ne kadar iyi olursak olalım, kredi alamıyoruz. Ne yapmamız lazım? Ortak bulmamız lazım. Ama bu kez AB ülkelerinden. O zaman bu sorunu kökten çözmüş oluruz. Aslında bir yıldır bu konu üzerinde çalışıyoruz. Alternatif birkaç firma var. Bugünlerde karar vereceğiz. Ortak motor sanayinde de olur, kabloda da olur. Önemli olan işbirliği yapıp, daha rekabet edebilir ürünler imal etmek. Önümüzdeki günlerde imzayı atacağız."

Küçük olsun benim olsun devri bitti
İstanbullu sanayicilerin başkanı Hüsamettin Kavi, şirket evlilikleri konusunda pek çok firmanın kendilerini örnek almasını salık veriyor:

"1998 krizinden beri anlatıyorum. Küçük olsun benim olsun devri bitti. Şeffaflaşma isteyenler önce kendileri şeffaflaşacak. Ortaklıklar kurarak, rekabet gücü kazanacak. Özellikle bütün aile şirketleri bu gerçeği görmeli. Yarına hazırlanmalı. Gerekirse rakipleriyle ortaklığa gitmeliler. Başka türlü bu krizden çıkış yok."

Bu arada mevcut yasanın içerde ortaklıklar kurmak için yeterli olmadığına da değinen Kavi, şöyle konuştu:

"Haziran ayında Meclis'ten bir yasa çıktı. Bu yasa aynı grubunu içindeki şirketlerin birleşmesini sağlıyor. Birbirleriyle organik bağı olmayan şirketlerin birleşmesini ise kolaylaştırmıyor. Bu yüzden Maliye Bakanı'na gitmeyi düşünüyoruz."

MİNE ŞENOCAKLI

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır