kapat
07.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Talbott: Rusya Türkiye'nin rolünü çalamaz


Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) davetlisi olarak İstanbul'a gelen, ABD'nin Clinton dönemindeki Rusya'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott'a, 11 Eylül sonrası değişen ve gelişen Rusya-ABD ve Rusya-NATO ilişkileri konusundaki görüşlerini sorduk...
Türk kamuoyunda ABD'nin Rusya ile yakınlaşmasının ABD-Türkiye ilişkilerini geri plâna düşürebileceğine dair bazı endişelerin uyanmakta olduğunu söylediğimizde Talbott'un cevabı kesindi:

"No..."

"Olmaz öyle şey" diyen Strobe Talbott, düşüncelerini bakın nasıl anlattı:

"Türkiye-Rusya-ABD ilişkilerini olumlu bir üçgen şeklinde görmeliyiz. Hatırlarsanız ben görevim sırasında her zaman Moskova'ya giderken önce Ankara'ya uğrardım... ABD'nin Rusya ile iyi ilişkiler içinde olması herkesin çıkarınadır. Ayrıca Türkiye'nin de Rusya ile iyi ilişkiler içinde olması gene herkesin çıkarınadır. Rusya Türkiye'nin rolünü çalamaz. Türkiye ABD'nin uzun yıllardır stratejik ortağıdır ve bu böyle kalacaktır... Soğuk Savaş döneminde cephede (front line) olan Türkiye, günümüzde de tek demokratik İslam ülkesi olması ve terörizmi barındıran ülkelerle çevrili bulunması nedeniyle gene cephededir. Türkiye İslam'ın demokrasiyle bağdaşabildiğini ispatlayan tek ülkedir ve dünyamız için son derece önemli bir örnektir."

DÜNYANIN GELECEĞİ İÇİN...
Talbott, Rusya'nın batı ile yakınlaşmasını da şöyle değerlendiriyor:

"Dünyanın geleceği için Rusya'nın batıyla giderek işbirliği içine girmesi çok olumlu... Bu yakınlaşmanın olumsuz yönü ise Rusya'nın Çeçenistan politikasının ABD ve dünya kamuoyunda toleransla kabul görmesi durumunda ortaya çıkar... Rusya'nın Çeçenistan'daki insanlık dışı, vahşi davranışları hiçbir şekilde onaylanmamalıdır... 11 Eylül ile aynı paralelde düşünülemez."

Strobe Talbott son olaylardan sonra Rusya'nın İran politikasını değiştirme olasılığının da son derece olumlu bir gelişme olabileceğine de dikkat çekerek, "Rusya, ülkeden İran'a nükleer madde sızdırılmasını bundan böyle önleyebilir" dedi.

Türkiye'deki ABD'nin Irak'a saldırması endişesini yersiz bulan Strobe Talbott, bu konudaki sorumuzu da şöyle cevapladı: "ABD Irak'a bir harekatı düşünmüyor. Bir kere Usame bin Ladin ile Saddam arasında bir bağlantı bulunamadı."

İç politikadaki sıkıntılarını dış politikadaki başarıları ile dengelemeye çalışan Putin'in samimiyetine inanıp inanmadığını sorduğumuzda ise Talbott bakın neler dedi:

"Putin bence yarı samimi... Rusya'nın çıkarlarını düşünürken tamamen samimi... ABD ile ilişkilerinde ise her zaman bir rekabet faktörü görmektedir. Ancak şu sıralarda ülkesinin çıkarları için rekabet kartı yerine işbirliği kartını oynuyor... Biz de bundan en iyi şekilde yararlanmalıyız..."

Rusya'nın 11 Eylül sonrası dünyada gelişen atmosferde Çeçen teröristleri barındırıyor gerekçesiyle Gürcistan'a eskisinden fazla baskı yapabilme olasılığını ise mümkün gören Talbott, "Ancak buna izin verilmemeli... Bütün Kafkasya ve Orta Asya Cumhuriyetleri özgür ve demokratik ülkeler olarak yaşamalı... Ancak Gürcistan da sınırlarında üzerine düşen görevi yapmalı, tatsızlık yaratacak olayları önlemeli" dedi.

FÜSUN ARSAN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır