kapat
07.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ve ilk ateş


Afgan semalarında keşif uçakları uçarken ilk ateş Taliban'dan geldi ve 2 uçağa füze gönderdi.

Bush ise 'SON UYARI'yı yaptı: Vaktiniz doldu
ABD'nin Afganistan'a düzenleyeceği olası operasyon, "olası" olmaktan çıktı. Ve bölgede ilk ateş açıldığı yolunda haberler gelmeye başladı. Ama bu ilk ateş ABD ve müttefiklerinden gelmedi. Taliban askerleri dün Afganistan'ın başkenti Kabil üzerinde uçan ABD keşif uçaklarına uçaksavar füze fırlatarak düşürmeye çalıştı. Ama çok yüksekten uçtuğu belirtilen uçakları vuramadı. Uluslararası haber ajansları Associated Press ve Reuters'a bilgi veren görgü tanıkları, Kabil üzerinde iki uçağın olduğunu belirtti. 15 dakika kadar kent üzerinde uçan uçaklara en az 1 füze fırlatıldığı öne sürüldü.

EL CEZİRE TV GÖRÜNTÜLEDİ
Füze saldırısını Taliban Savunma Bakanlığı yetkilileri de doğruladı. Yetkililer, "Çok yüksekte dailereler çizen bir savaş uçağını düşürmeye çalıştık" dedi ancak uçağın hangi ülkeye ait olduğu konusunda açıklama yapmadı. İsmini vermek istemeyen bir başka yetkili ise uçağın insansız casus uçak olabileceğini ifade etti. Katar televizyonu El Cezire de füze görüntülerini yayınladı. El Cezire'ye göre füze hedefi vuramadı ve uçak kentin kuzeyine doğru yönelip gözden kayboldu.

ABD'NİN ÜS KRİZİ BİTMİYOR
Bu saldırıyla birlikte Amerikan uçaklarının her an Afganistan'ı bombalaması bekleniyor. ABD bir yandan askeri yığınağı sürdürürken diğer yandan da Afganistan'ı diplomatik açıdan "çember" altına alıyor.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, operasyonun ilk sıcak adımı için Özbekistan ve Türkiye'yle temaslarda bulundu. İngiltere Başbakanı Tony Blair de Pakistan ve Hindistan'da yetkililerle görüştü. Rumsfeld'in Özbekistan'daki temasları sonuç verdi ve 1000 komando buradaki üsse konuşlandırıldı. Ancak Özbek yönetimi, bu komandoların sadece lojistik destek ve insani yardım çalışmaları yapmalarına izin verdi. Bunun üzerine Amerika, harekatı başlatacak merkez askeri üs arayışına girdi. Bugüne kadar Suudi Arabistan, Pakistan ve Özbekistan'dan red cevabı alan ABD'li yetkililer, saldırının gerçekleştirileceği askeri üs için Umman ve Katar'a yöneldi. Askeri kaynaklar, ABD'de Umman'da bir üssün kullanılmasının görüşüldüğünü belirtiyor. Katar'ın El Udaid üssünün kullanımı da gündemde.

BUSH: BENDEN GÜNAH GİTTİ
ABD Başkanı Bush, askeri harekatın çok yaklaştığının sinyallerini verdi. Bush, "Taliban'a tüm teröristleri teslim etmesi, kamplarını kapatması ve operasyonlarına son vermesi seçeneği sunuldu. Bütün uyarılar verildi ve zaman doluyor" dedi. Bush, Ladin ve El Kaide'ye yönelik harekatın başlamak üzere olduğunu, operasyonda Taliban'ın da Ladin'i teslim etmediği için cezalandırılacağını söyledi:

"Her ülkeye açık bir seçenek sunuyoruz: Ya uygar dünyanın yanında yer alın ya da teröristlerin. Teröristleri tutan ülkeler ağır bedeller ödeyecek."

Bush şöyle devam etti: "Birçok dost Arap ülkesi de radikal teröristlerin hedefi oldu. Bizim düşmanımız iyi ve barışsever din İslam değil; liderleri teröristlere kucak açsa da halkları değil. Bizim düşmanımız teröristler ve onlara kucak açanlar."

Bush son konuşmalarını yaparken El Kaide'yle yakın ilişkisi olan Cezayirli bir militan, ABD için hayati bir bilgi verdi. Abdullah Anas adlı militan "El Kaide'nin 2 bin civarında militanı var. Ama yine de örgütü çökertmek uzun yıllar alacaktır" dedi.

ABD'YE 100 ÜLKE BİLGİ AKITIYOR
Birçok ülke Amerika'ya askeri desteğin yanı sıra istihbarat desteği de sağlıyor. Yetkililer, tam 100 ülkenin istihbarat birimlerinin kendilerine bilgi sağladığını belirtti. Bu 100 ülke arasında S. Arabistan, Ürdün, Rusya, Almanya, hatta ABD'nin terörü destekleyen ülkeler listesinde bulunan Libya ve Sudan bile var. 100 ülke arasında savaş geriliminden en çok etkilenen ülke Pakistan da yer alıyor. Ayrıca Pakistan hükümeti artık ABD ile Taliban arasında arabuluculuk yapmacağını ve heyet göndermeyeceğini açıkladı.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır