kapat
04.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hukukçular tartışacak


Organize suçlarla mücadele konusunda uygulamada yaşanan sıkıntılara çözüm aranacağı panelde profesörler ekonomik suçlar için ihtisas mahkemesi kurulmasını önerecek
Organize suçlarla mücadele konusunda 2 yıl önce yapılan yasal düzenlemenin uygulama sırasında yarattığı sıkıntılara çözüm aranacağı İstanbul Hukuk Fakültesi'nde yarın yapılacak panel için hem hukuk adamları hem de profesörler hazırlık yapıyor. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma Uygulama Merkezi Bölüm Başkanı Prof.Dr.Kayıhan İçel'in düzenlediği "Türkiye'de Organize Suçlarla Mücadelenin Avrupa Birliği'ne Uyum Süreci Çerçevesinde Değerlendirilmesi" başlıklı panel, yarın gerçekleştirilecek.İstanbul Üniversitesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma Uygulama Merkezi'ndeki panel saat 10.00 ve saat 16.00'da başlaması planlanan iki ayrı oturumdan oluşacak. "Organize suçlarla mücadeleye son noktayı koymak ve yeni bir eylem planı hazırlamak" amacını güden paneli Prof. Dr.Kayıhan İçel yönetecek.

HUKUKÇULAR GELECEK
Panelde; Doç. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu Bankacılık Suçları Bağlamında Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri konusunu, Prof. Dr. Füsun Sokullu Akıncı Organize Suçların Kriminolojik Yapısı ve Türkiye'deki Boyutları, Doç. Dr. Adem Sözüer Çıkar Amaçlı Suç Örgütü Kavramı ve Özel Yargılama Önlemlerinin Türkiye'deki Boyutları ve Yard. Doç. Dr. Serap Keskin ise DGM'lerin Organize Suçlardaki Yetkilerinin İrdelenmesi ve Değerlendirilmesi konularını işleyecek.

Devlet Güvenlik Mahkemesi başta olmak üzere çeşitli adliyelerden başsavcı, savcı ve hakimlerin davetli olduğu panele Emniyet Genel Müdürlüğü'nden de katılım olacak. Paneli öğretim görevlileri, Adalet Bakanlığı'ndan temsilciler ve Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi mensupları da izleyecek.

PROFESÖRLER HAZIR
Toplantı öncesinde görüşlerini açıklayan Prof. Dr. Füsun Sokullu-Akıncı, Doç. Dr. Adem Sözüer ve Doç. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu, 4422 Sayılı Kanun'un 1. maddesinde belirtilen suç örgütü tanımının Türkiye'de suç örgütü gerçekliğine uymadığını belirterek, bunun bir kavram karmaşasına neden olduğunun altını çizdi. 4422 Sayılı Kanun'un, çıkar amaçlı örgüt suçunu tanımlayan birinci maddesinin, İtalyan Ceza Kanunu'nun 416 Bis Maddesi'nin hemen hemen aynı biçimiyle Türkçe'ye tercümesi olduğunu belirten profesörler, "Aslında İtalyan Ceza Kanunu'ndaki 416. madde, organize suç örgütlerine ilişkindir. 416 Bis Maddesi ise sadece mafyaya ilişkindir. Demek ki şu konunun Türkiye'de açıkça ortaya çıkarılması lazım: Mafya ile organize suçluluk aynı mı?" dedi.

DOÇ. DR. ADEM SÖZÜER: Her örgüt Mafya değil
Türkiye'de her örgütsel yapıya mafya denildiğini, bunun yanlış olduğunu söyleyen Doç. Dr. Adem Sözüer, şöyle dedi: "İtalyan yasalarından tercüme yapılırken Türkiye'deki organize suçluluğun durumu bilinmiyordu. Oysa Türkiye'de kendine özgü bir organize suçluluk vardır. Çeviri yapılırken o kadar bilinçsiz, o kadar kaypak ifadeler kullanılmıştır ki, hiçbir cebir ve şiddet unsuru taşımayan normal suçluluklar dahi bu kanun kapsamına girebilmektedir. Hatta ve hatta bu kanunun bu kadar belirsiz ifadeler kullanmasından dolayı herhangi bir anonim şirketin, herhangi bir derneğin veya herhangi bir siyasi partinin kongresindeki kulis faaliyetleri dahi bu kanun kapsamına girebilir."

PROF. DR. FÜSUN SOKULLU AKINCI: İstatistik bile yok ortada
Panelde Organize Suçların Kriminolojik Yapısı ve Türkiye'deki Boyutları konusunda konuşacak olan Prof. Dr. Füsun Sokullu Akıncı da şunları söyledi: "Türkiye'de en fazla işlenen organize suç uyuşturucu madde kaçakçılığıdır. Bunu uyuşturucu madde kullanımı izliyor. Organize suç örgütleri tarafından işlenen diğer suçlar sırasıyla doku ve organ kaçakçılığı, silah ve mühimmat kaçakçılığı, nükleer ve radyoaktif madde kaçakçılığı, yılan zehiri kaçakçılığı, karapara aklama suçlarını içeriyor. Organize suç örgütlerinde sır saklamak çok önemli. Böyle olduğu için Türkiye'de organize suç örgütleri tarafından işlenen suçların istatistiki sonuçları bağlamında sağlıklı bir sonuç ortaya koymak çok güç."

DOÇ. DR. F. SELAMİ MAHMUTOĞLU: Ekonomik suçlar ayrı
Panelde, Bankacılık Suçları Bağlamında Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri konusunda konuşacak olan Doç. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu ekonomik suçların farklı olduğunu belirterek, bu konuda ihtisas mahkemesi gerektiğini savundu. "Bağlantılı" olduğu gerekçesiyle her suçun, özellikle de ekonomik içerikli olanların DGM kapsamına sokulmasını eleştiren Doç. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu, "Aynı gün ırza geçme suçunu yargılayan yargıcın sermaye piyasası suçuna bakmasını doğru bulmuyorum. Ekonomik suçların ihtisas mahkemelerinde yargılanması kamu yararı açısından fevkalade önemli. Ekonomik suçlar için özel mahkemelerin kurulması şart" dedi.

TÜRKİYE'DEKİ SUÇ ÖRGÜTÜ TANIMI NE?
Prof. Sokullu Emniyet'in verilerine dayanarak Türkiye'deki suç örgütlerinin özelliklerini saptadı

Prof. Dr. Füsun Sokullu, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın verilerine dayanarak, Türkiye'deki organize suç örgütlerinin özelliklerini çıkardı.

Türkiye'deki oluşumların yurtdışındaki benzerlerine göre 30'u aşkın farklı özellik gösterdiğini belirten Sokullu, bunları şöyle sıraladı:

* Deniliyor ki, suç organizasyonlarının yapısı bir şirket, holding yapısına benzemektedir. Bunlar arsa alımı, şirketlere ortak olma, ihalelere katılma ve işadamı hüvviyetine bürünme gibi faaliyetlerde bulunurlar.

* Organize suç örgütlerinde sabıkalı olmak ve cezaevi görmek gibi vasıflar, hiyerarşik yapının gereğidir.

HEDİYE YAĞMURU
* Yakın çevreye ve aileye sürekli aylık hediye verilmesi liderliğin tarzıdır.

* Kanunlardaki boşluklardan ortaya çıkan rant alanlarını şiddet kullanarak kendi bünyelerine çekerler, bu tür rant alanlarını ellerinde tutmaya çalışırlar.

* Suç sicili temiz olan kişiler vasıtası ile şirketler kurup, burada para aklama yöntemlerine başvururlar.

* Dikkat çekici bir başka özellik daha örgüte girenlerin ve örgüt hakkında fazla bilgisi olan bireylerin örgütü kendi istekleri ile terketmeleri zorlaştırılır. Yapı içerisinde bu tehdit unsurlarını da sürekli gündemde tutarlar.

* Yasadışı yöntemlerle yapılan ticareti yönlendirirler, çıkar sağlarlar.

* Lüks bir yaşam sergileyerek örgütün içine eleman kazandırmaya çalışırlar.

* Her örgütün kendi içinde yazılı olmayan kuralları vardır. Örgüt üyelerinin bu kurallara kesin olarak uymaları sağlanmaya çalışılır.

* Örgüt üyelerinden lidere karşı mutlak itaat beklenir.

* Polise suçluyu teslim etmek en çok tercih ettikleri yoldur. Bu teslim olma konusunda suçsuz olanlar suçu kabul edip teslim olabilirler. Asıl suçluyu da kaçırıp başka bir göreve verirler.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır