kapat
22.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

'Allah bizi depremden korusun'


New York'da ikiz kulelere dünyanın en güçlü füzesi haline dönüşen uçakla kamikaze dalışı yapan teröristler, deprem karşısında evlerini sigorta ettiren 2.1 milyon Türk ailesini de olumsuz etkiledi.
Anlatalım; 2000 yılından itibaren 2.1 milyon ev zorunlu deprem sigortası kapsamında, dairelerin yeri ve deprem bölgesine göre konumu dikkate alınarak sigortalandı. İnsanlar özel sigortalar kanalıyla Hazine'ye primlerini ödedi. Bu kapsamda 46 trilyon lira birikti. Devlet bu işle ilgili Doğal Afetler Sigorta Kurumu (DASK)'ı kurdu. DASK ev sahiplerine 39 katrilyon liralık teminat verdi. Yani, deprem sonrasında tüm bu evler tam hasar görürlerse, DASK bu miktarı ev sahiplerine ödeyecek. Ancak...

'KAYNAĞIMIZ YOK'
Sigorta şirketleri, bu tür büyük hasar ödemelerini kendi kaynakları ile yapmaları imkânsız olduğu için reasürans şirketlerini devreye sokuyor. Sigorta primlerinin önemli bir kısmını bu şirketlere aktarıyorlar ve herhangi bir hasar meydana geldiğinde bu şirketler devreye girerek hasarı karşılıyor.

Deprem sigortası sisteminde de aynı işlem yapıldı. 27 Eylül 2000 tarihinde DASK bir ihale açtı ve dünyanın en büyük reasürans şirketleri ihaleye katıldı. Ve Münih Re ile Swiss Re 550 milyon dolar hasar ödemesini karşılama garantisi ile ihaleyi kazandı. Toplanan primlerin önemli bir kısmı bu şirketlere verildi.

'BU ÇAPTA RİSK ALAMAYIZ'
İhale süresi bir yıldı ve DASK bu yıl yeniden ihale açtı. Aynı zamanda 1.5 milyar dolara sigortalanan ve saldırı sonrasında çöken dev ikiz kulelerin de hasar ödemesini yapacak bu iki şirket, özür dileyerek ihaleye katılamayacağını DASK'a duyurdu. Şirketler, saldırı sonrasında çok büyük bir yükün altına girdiklerini belirterek "Bu çapta bir riski almamız şu anda mümkün değil" dedi.

DASK'tan bir yetkili ihaleye diğer reasürans şirketlerinin de katılmasını beklemediğini söyledi. Bunun anlamı da şu; eğer 27 Eylül sonrasında bir deprem olursa, sigortalı olduğunu düşünerek yeni bir yuva özlemi kuran depremzedeler hayal kırıklığına uğrayacak. Devlet olası bir depremde zararı tazmin etmeyeceğini duyurmuştu. Geriye deprem olmaması için dua etmek kalıyor...

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır