kapat
22.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Pakistan'da iç savaş korkusu


Taliban'a karşı ABD'ye destek sözü veren Pakistan iç savaşın eşiğine geldi. Dün Cuma namazından sonra protestolar düzenleyen Taliban yanlıları polisle çatıştı, 4 kişi öldü
ABD'de 11 Eylül'de yaşanan "kıyamet günü"nün üzerinden tam 11 gün geçti ve Taliban, saldırıların 1 numaralı şüphelisi Usame bin Ladin'i ABD'ye teslim etmeyeceklerini açıkladı. Taliban'ın Pakistan Büyükelçisi Molla Abdüsselam Zaif, dün yaptığı basın toplantısında, "ABD yeterli kanıt sunmadan Usema bin Ladin'i vermeyeceğiz. Kanıt varsa Ladin'in yargılanmasına hazırız ama onu Amerika'ya vermek veya ülke dışına atmak İslam'a ve şeriata küfretmektir" dedi.

ABD'DEN YANIT: OLMAZ
Aynı gün içinde Beyaz Saray'dan Taliban'a yanıt geldi: "ABD hükümeti saldırılardan Ladin'in sorumlu olup olmadığına ilişkin kanıt talebini reddetmiştir!" Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Bush'un koşulları açıkça ortaya koyduğunu ve bu konuda herhangi bir müzakerenin olmayacağını söyledi. Zaif'in bu açıklamaları üzerine Pakistan Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Riaz Ahmed Han, Taliban'a, halkının çıkarına uygun, uluslararası toplumun endişe ve taleplerini karşılayacak acil bir karar alma çağrısında bulundu.

"LADİN SUÇSUZ" ÇIĞLIKLARI
Ancak Pakistan hükümetinin ABD'ye destek vermesine tepki gösteren halk bazı kentlerde gösteri düzenledi. Cammu, Keşmir ve Lahor gibi birçok kentte, dükkanlar, işyerleri ve okullar kapandı. Kuzeybatıdaki Peşaver kentinde yürüyüş yapan bine yakın kişi, ABD ve hükümet karşıtı sloganlar attı. Karaçi'deki gösterilerde ise 4 kişi can verdi. Göstericilerin toplandığı cami önlerinde dini liderler, uluslararası terörist Usame bin Ladin'i ve Taliban yönetimini destekleyen konuşmalar yaptı.

Peşaver'deki gösterilerde Taliban yanlıları Başkan Bush'un kuklasını yaktı, "ABD yıkılıncaya ve ölünceye kadar savaşacağız" ve "Müşerref Taliban'ı desteklerse iyi, desteklemezse düşmanımız" yazılı pankart taşıdılar. Gazetede yayınlanan Ladin fotoğraflarını gösterip, "O suçsuz" diye bağıran Taliban yanlıları, "Gerçek müslüman yalan söylemez. Ladin de gerçek bir müslüman. 'Saldırıları ben düzenlemedim' diyorsa, doğrudur" dedi.

70 GÖSTERİCİ GÖZALTINDA
Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Peşaver'de olay çıkmadı. Ama Karaçi için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Kentte göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısı 4'e yükseldi. Güvenlik yetkilileri, gösterilerde, şeriatçı göstericilerin polise ateş açtıklarını, güvenlik güçlerinin buna karşılık verdiğini kaydettiler. Karaçi'nin Sohrab Goth bölgesinde polis, protesto gösterisi yapan yaklaşık 1500 Afgan mülteciyle çatıştı ve 70 göstericiyi gözaltına aldı.

Pakistan'da yapılan kamuoyu yoklamaları sonucunda, halkın yüzde 62'sinin Pakistan merkezi hükümetinin ABD yönetimine verdiği desteğe karşı çıktığı ve Taliban yanlısı olduğu anlaşılırken; Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in saldırının havadan veya Hint Okyanusu'ndan yapılması durumunda bile, tepkiler karşısında zor durumda kalacağı öne sürüldü.

TALİBAN'I ONLAR DESTEKLEDİ
Diplomasi uzmanları bütün bu olaylar sonrasında Pakistan'da çok yakında bir iç savaşın çıkabileceğine işaret ediyor. Pakistan'ın şu sıralarda da endişeli bir bekleyiş içinde olduğunu söylüyorlar.

Afganistan ile 1600 km.lik bir sınıra sahip olan Pakistan yıllarca desteklediği Taliban yönetimi ile ABD arasında sıkışmış durumda. Salı günü bir açıklama yapan Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref "terörizme karşı mücadele eden ABD'ye sonsuz destek veriyoruz" dedi. Ancak Müşerref'in bu açık çeki Pakistan basını tarafından sorunu giderici değil, bunalımı daha da büyütecek bir olay olarak yorumlandı.

GİZLİ SERVİSE 1 HAFTA SÜRE
Ülkenin İngilizce yayınlanan gazetelerinden The Nation, "Taliban'ın bu kadar büyümesine yardımcı olan, iktidara gelmesini sağlayan Pakistan bir anda onlara karşı nasıl savaşabilecek?" sorusunu soruyor ve, "20 yıl boyunca cihat kültürü ile yetişmiş bir kuşağın şimdi Amerika'ya cihat ilan etmeye hazırlanan komşusuna karşı savaşmayı kabul etmeyeceği" yorumunda bulunuyor. Bu da ülkedeki Taliban yanlılarıyla, ABD ile ittifağı kurtuluş olarak göre kesimi karşı karşıya getiriyor.

Gazete ayrıca Pakistan Gizli Servisi'nin 20 bin görevlisinin şimdiye kadar Taliban ile çalıştığını ve onların nereye saklandığını, savaş stratejilerinin ne olduğunu ezbere bildiğini belirtti. Washington yönetimi bu ajanların elindeki bilgileri vermesi için Pakistan'a 1 hafta süre tanıdı. Şimdi Pakistan Gizli Servisi "çok gizli" bilgileri verip vermeme konusunda kararsız.

Ali ÖZLÜER

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır