kapat
14.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Albayrak'a baskın


DGM, operasyon talimatını, Albayrak A.Ş'nin Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı trilyonlarca liralık ihalelerle ilgili soruşturma kapsamında verdi
Gözaltına alınanlar arasında Mustafa, Saffet ve Kazım Albayrak ile Erdoğan'ın eski danışmanları Tufan Mengi, Harun Karaca, Necmi Kadıoğlu var

İstanbul Organize Suçlar ve Mali Şube Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Albayraklar Şirketler Grubu'na verdiği toplam trilyonlarca liralık metro, inşaat ve ulaşım ihalelerini soruşturan DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine "Temiz Şehir" operasyonunu başlatarak Albayraklar'a ait şirketlere baskın düzenledi. Mustafa, Saffet ve Kazım Albayrak kardeşler ile adları Akbil Soruşturması'nda da geçen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın o dönemde danışmanlığını yapan Tufan Mengi, Harun Karaca ve Necmi Kadıoğlu ile belediye eski genel sekreteri Mustafa Açıkalın, Ali İbiş'in de aralarında bulunduğu 33 kişi işyerlerinde gözaltına alındı. Çok sayıda evrak ve deftere el konuldu.

MİLLETVEKİLİ İÇİN İZİN
Büyükşehir eski Genel Sekreteri Kahraman Emmioğlu'nun arandığı, şimdiki Genel Sekreter Adem Baştürk ile memur konumundaki diğer kişilerin ifadelerine başvurulabilmesi için İstanbul Valiliği'nden izin istendiği öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Personel ve Eğitim Dairesi eski Başkanı olan AKP'nin kurucularından Amasya Milletvekili Akif Gülle'nin sorgulanabilmesi için de TBMM'den izin istendi.

BAŞKANLAR SONRA
İstanbul eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile şimdiki Başkan Ali Müfit Gürtuna için ise DGM Kanunu ve 4483 sayılı Kanun'a göre sadece Yargıtay'da dava açılabildiği için haklarında soruşturma yapılabilmesi izni İçişleri Bakanlığı'ndan alındı. Mülkiye Başmüfettişliği tarafından Erdoğan ve Gürtuna hakkında yapılan soruşturma halen devam ediyor. Soruşturmanın sonucuna göre başkanlar hakkında Yargıtay'da dava açılacak.

İstanbul DGM Başsavcılığı'nın 3 günlük ek süre aldığı gözaltındakiler arasında 2 isim hemen göze çarpıyor. Kamuoyunun Akbil Operasyonu sırasında tanıştığı bu kişiler Necmi Kadıoğlu ve Tufan Mengi.

DANIŞMANLARA BAK
Necmi Kadıoğlu; uzun süre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kaynak ve İştirakler Daire Başkanlığı'nı ve kapatılan Refah Partisi'nin İl Yönetim Kurulu üyeliğini yaptı. Belediyenin İSTAÇ gibi şirketlerinden bazılarının yönetim kurullarında da yer alan Kadıoğlu, Akbil Skandalı patlak verince yurtdışına kaçtı. Ele geçirilen naylon faturalarda imzası bulunan ve 50 trilyon lirayı yurtdışına kaçırdığı öne sürülen Kadıoğlu, 2 ay kaçak yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönüşünde Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Erdoğan'ın bir başka danışmanı Tufan Mengi, aynı operasyon kapsamında, kirli para trafiğini bilen kişi olarak arandı. Mazlum-Der İstanbul Şubesi eski Başkanı olan Mengi de bir süre sonra yakalandı ve sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Recep Tayyip Erdoğan döneminde Fatih belediyesi İlçe Meclis üyesi ve Büyükşehir

Belediye Başkan Danışmanı olan Harun Karaca da Akbil Yolsuzluğu'nun kilit isimlerinden biriydi.

HAKKINDA SORUŞTURMA YAPILACAKLAR:
Recep Tayyip Erdoğan (B.Ş. Eski Başkanı), Ali Müfit Gürtuna (B.Ş. Başkanı), Mustafa Açıkalın (B.Ş. eski Gen. Sek.), Ahmet Baştürk (B.Ş. Gen. Sek.), İdris Naim Şahin (B.Ş. Gen. Sek. Yrd.), Osman Yıldırak, Mahmut Kuş, Mesut Pektaş, Basri Mete, Birol Tortop, Nihat Macit, D. Ali Çodur (B.Ş. eski Gen. Sek. Yrd.ları.), Veysel Eroğlu (İSKİ Gen. Md.), Harun Karaca (B.Ş. Başk. Dan.), Necmi Kadıoğlu (B.Ş. İşt. D. Bşk), Candan Karatekin, Ali Rıza Kiremitçi, Hüseyin Akay (B.Ş. eski İşt.D.Bşk.ları), Şaban Erden (B.Ş. Fen İş. Eski D. Bşk.), Ahmet Önel (B.Ş. Fen İş.D. Bşk.), Ali Yılmaz (B.Ş. eski Huk. Müş.), Nuriddin Dönmez (B.Ş. eski Hes. İş. D. Bşk.), Yılmaz Şener (B.Ş. Hes. İş. D. Bşk.), Sabri Dereli (B.Ş. Yaz. İş.D. B.), Hüseyin Gülsün (B.Ş. eski Per.D. Bşk.), Temel Çoşkun (B.Ş.Per.D. Bşk.), Necdet Berber (B.Ş. Sos.İş.Md.), Basri Saygı (D.Amir.), Mustafa Dinçer, Ömer Gaziler, Beytullah Ateş (Müd. Mua.), Nuri Albayrak (B.Ş. G.O.Mec.Üye.), M.Hadi Tunç (Halk Ek.Gen.Md.), M.Fuat Şengül (İGDAŞ Eski Gen. Md.), Necdet Aralık (İGDAŞ Gen.Md.), Erdoğan Bayraktar (KİPTAŞ eski Gen. Md), Nedim Uyanık (KİPTAŞ Gen. Md.), Kasım Kutlu, İsmail Akdemir (İSBAK eski Gen. Md.leri), Derya Demir (İSBAK Gen. Md.), B. Suat Tüylüoğlu, Cemil Yıldırım (İSTAÇ eski Gen. Md.leri), Abdülalim Karabıyık (İSTAÇ Gen. Md.), Hasan Arpacı (İSFALT Gen. Md.)

ALBAYRAKLAR'IN İLK GÖZALTISI DEĞİL

Gebze ve Akbil sorgusu
Fazilet Partili Gebze Belediyesi'nin, yaklaşık 5 yıldır usulsüz ihaleler açarak kamu kaynaklarını çeşitli firmalara dağıttığı yönündeki ihbarlar İstanbul DGM, Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şubesi'ni, geçtiğimiz Mart ayında harekete geçirmişti. Albayrak A.Ş'nin ortaklarından Sistem A.Ş'nin sahibi Mustafa Albayrak, yöneticisi Mevlüt Onat ve muhasebecisi Hayrettin Göktaş gözaltına almış, "Devlet ihalesine fesat karıştırmak" suçlamasıyla sorgulandıktan sonra bırakılmıştı.

AKBİL VURGUNU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin akıllı bilet Akbil uygulamasında da kaybolan 2.7 trilyon liranın arkasından Albayrak A.Ş. çıktı. Sarıyer Cumhuriyet Başsavcısı Veli Engin Aslan, Akbil Vurgunu ile ilgili geçtiğimiz Kasım ayında hazırladığı fezlekeyi; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Salih AYDIN

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır