kapat
11.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Esrarengiz trilyoner


Amancio Ortega... İspanya'nın en zengin adamı. Sıfırdan başlayıp bir moda imparatorluğu kurdu. Gizemli kişiliği ile yarattığı efsane dünyanın dilinde
25 yıl önce cebindeki 25 dolarla tekstil işine girdi. Bugün ise İspanya'nın en zengin adamı ve dünyanın en büyük modacıları arasında. İsmi Amancio Ortega Gaona... Ama ona "Dünya modasını şekillendiren adam" "Modanın Sezar'ı" diyorlar. 65 yaşındaki bu İspanyol işadamının 0'dan başlayıp, zirveye yükselen öyküsü Newsweek dergisinde kapak konusu oldu.

Ortega, İstanbul'da da iki şubesi bulunan Zara gibi, 7 markayı dünyaya tanıtan Inditex Grubu'nun başkanı. Orta sınıf bir ailenin çocuğu olan Ortega, iş hayatına 13 yaşında La Coruna'da tezgahtarlık yaparak başladı. Kısa süre içinde İspanya tekstilinin kalbinin attığı bu kentte birçok dostluklar kurdu. Ucuz mal üretiminin inceliklerini öğrendi. 1963'te banyo perdeleri üretip satmaya başladı. Ürettiği markanın ünü İspanya sınırlarını aşınca ihracata başladı.

"TERMİNATÖR"
1975 yılında La Coruna'da ilk mağazası Zara'yı açtı. 14 yıl boyunca Zara zincirini İspanya geneline yaydı. Hızlı yükselişi İspanyol medyasının ilgisini çekmeye başladı. "Terminatör" lakabıyla anılır oldu. 1989'da ülke dışındaki ilk dükkanını Portekiz'de açtı. Sonra onu Paris ve New York mağazaları takip etti. Bugün 1160 mağazalık bir zincirin sahibi.

GİZEM SATTIRIR!
Peki İtalyan Benetton'u dahi sollamayı başaran Ortega'nın sırrı ne?... En büyük sırrı, işinin başında bulunması... 65 yaşında olmasına rağmen, Inditex'in tasarımcılarıyla birlikte düzenlenen tüm toplantılara katılıyor. İkinci sırrı, hiç reklam yapmaması... Bu onun mallarının daha da gizemli kılıyor. Üçüncü ve son sırrı ise Newsweek'in de belirttiği gibi "Uzakdoğu ya da Latin Amerika ülkelerinde yapılan tekstil işini Avrupa'ya getirmesi"... Birçok Batılı yatırımcı, Uzakdoğu'nun ucuz mallarına karşı, bir tekstil yatırımının yapmayı "intihar" olarak gördüğü bir dönemde o, risk aldı ve Zara'yı bir dünya markası yaptı.

Ortega'nın en ilginç özelliği ise gizemli hali. Basınla arası hoş değil. Fotoğraf çektirmiyor, röportaj vermiyor. Özel hayatı hakkında hemen hemen hiçbir şey bilinmiyor.

EKREM ELGİNKAN
Türkiye'nin en ilginç zenginlerinden biri Elginkan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Elginkan'dı. E.C.A imparatoru olarak bilinen ve 1999'da hayata gözlerine yuman Elginkan, hayatı boyunca 'tek kare' fotoğrafla gazetelerde yer aldı. Hiç röportaj vermedi. Arkasında 1 milyar dolarlık servet bıraktı. Hiç evlenmediği için mirası kurduğu vakfa kaldı Ayrıca manevi kızı, koruması, temizlikçisi, şoförü ve 3 sekreteri de mirasla zengin oldular.

HOWARD HUGHES
Bir zamanlar Amerika'nın en zengin adamı olan Howard Hughes da en az Ortega kadar ilginç biriydi. 1905'te doğdu. Fabrikatörlükten, film prodüktörlüğüne, uçak tasarımcılığına kadar her işe atıldı. Tasarladığı uçaklarla hız rekorları kırdı. 40 saat aralıksız çalışabildiği söylenirdi. Ava Gardner'la evlendi. 5 bin dolara mal ettiği bir filmini beğenmedi diye yaktı. Son yıllarında kendini mikrop ve virüs geçirmeyen steril bir eve kapadı ve 1976 yılında öldü.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır