kapat
11.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İstanbul'un ortasında yurttan sesler


Bölgesel yayın yapan 97 radyo frekansı, İstanbul'da yaşayan Karadenizli'ye, Doğu Anadolulu'ya memleketini ayağına getiriyor; türkülerini dinletiyor...
Siyasi yelpazenin sağında ve solunda yer alan kitleler de, radyo frekanslarında kendi yerlerini rahatça buluyorlar

Umutlarını sırtına yükleyip, Anadolu'dan İstanbul'a gelen milyonlarca kişi, beraberinde sıla hasretlerini de getiriyor. Özlemini ise buram buram kokan memleketinin türküsüyle, horonuyla gideriyor... Ve her geçen gün İstanbul'daki yurttan sesler korosunun sesi biraz daha yükseliyor. Nasıl mı?

İstanbul'da yayın lisanslı 137 radyo bulunuyor. Bunlardan 40 tanesi ulusal yayın yaparken, 97 tanesi ise yerel ve bölgesel yayın yapıyor; Trabzonlusu, Erzurumlusu, Sivaslısı, Tuncelilisi memleket hasretini, memleketine özel radyosunda gideriyor.

KİM NE DİNLİYOR?
98.2 frekansından yayın yapan Karadeniz FM, hemşehrilerini kemençede buluşturuyor, horonda coşturuyor. 93.8 Medya FM ise yanık yanık türküleriyle Erzurumlular'ı... İç Anadolu ise bir başka istasyonda... Özel bir dinleyici kitlesine sahip radyolardan biri de Radyo Barış.

Radyo Barış'ta Türk Halk Müziği'nden başka hiçbir müzik türüne yer yok. Yani, canlı yayına katıldığınızda DJ'e, 'Tarkan'dan Kuzu Kuzu'yu istiyorum' derseniz isteğiniz yerine getirilemiyor. Çünkü radyonun arşivinde Türk Halk Müziği'nden başka hiçbir müzik türüne yer yok.

ALEVİLER CEM'DE...
Siyasi yelpazenin sağında ve solunda yer alan kitlelerin de müzik ve radyo tercihi frekanslar arasında yerini buluyor. Sol ve sola yakın kitleler, YÖN FM ve Cem Radyo'yu dinlerken, muhafazakar ve milliyetçiler de Radyo Ötüken'e kulak veriyor. Sivas, Tunceli, Tokat bölgesinden gelip İstanbul'a yerleşen vatandaşlar da Alevi kimliğiyle tanınan Cem Radyo dinleyeni...

Cem Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Acar genellikle türkü formatında yayın yaptıklarını ve uydu yayını aracılığıyla Avrupa'dan da dinleyici bulduklarını söylüyor. Ve devam ediyor: "İstanbul'da genelde Tokat, Sivas, Malatya, Tunceli ve Erzincan'dan göç eden vatandaşlarımız bizi dinliyor. Ama asıl izleyici kitlemiz Aleviler'den oluşuyor. Programlarımızda sevgi, barış ve hakça paylaşım temaları sık sık işleniyor. Bizim de dinleyici kitlemize bağlı olarak belli bir yayın politikamız var. Mesela Ozan Arif çalmayız."

ÜLKÜCÜLER ÖTÜKEN'DE...
Milliyetçilerin radyosu dendiği zaman akla gelen ilk isim ise Radyo Ötüken oluyor. Radyo Ötüken Yayın Sorumlusu Mehmet Yetimova ise "Radyomuzda Kürt milliyetçiliği yapan hiçbir şarkıcının sesi yükselemez" diyor ve ekliyor: "Radyo Ötüken'i arayan bir dinleyicinin Ahmet Kaya'dan bir şarkı istemesi sanırım saçma olur. Radyo Ötüken'de Ozan Arif, Mustafa Yıldızdoğan, Ahmet Yılmaz, Grup Ötüken gibi dava ozanlarımız yer alır."

Karadeniz FM'in 'aranan adamı'
Karadeniz FM'in gönül adamı Murat Başaran. Hemşehrilerinin derdini dinliyor, ülkenin gündemini Karadeniz şivesiyle yorumluyor. Arka fonda ise mutlaka kemençe ve tulum sesleri oluyor. Şivesinden ödün vermeyen Başaran, dinleyici kitlesinin sadece Karadenizliler'le sınırlı olmadığının altını önemle çizerek, şöyle diyor: "Gündemdeki konuları sohbet havasında konuşuyoruz. Her bölgeden hatta Avrupa'dan canlı telefon bağlantısı yapıyoruz. Şiveli konuşuyorum ama Karadenizliler'in dışında da dinleyenlerimiz var elbette. Kadıköy'de bir amcamız vardı. 70'li yaşlarda Ermeni asıllı Agop Amca. Karadeniz müziğini de, tangoyu da seviyor. Buluştuk bir gün. Artık bizi hiç yalnız bırakmıyor. Programlarımıza konuk oluyor."

BİR DE TEMEL FIKRASI
Hafta içi 10.00 ile 12.00 saatleri arasında program yapan Başaran, bir de Temel fıkrası patlatıyor: "Temel sıcak bir günde ne yapsam diye düşünür. Yelpaze satmaya karar verir. Alır yelpazeleri, otobüse biner: 'Yelpaze... 1 milyona, 5 yıl garantili' diye bağırır. Bir bayan yanına çağırır, bir tane alır. Yelpazeyi açıp sallamasıyla yırtılması bir olur. Temel'i çağırır, yelpazenin 5 yıl garantili olduğunu hatırlatır. Temel de ona nasıl kullandığını sorar. Bayan, yelpazeyi açıp salladığını söyler. Temel cevabı verir: Yelpazenin garanti kapsamında olmak için, yelpazeyi açıp başını sallayacaksın!"

Emre KULCANAY

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır