kapat
11.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Osmanlı'nın yaşayan tek torunuyum


Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 701'inci yılında Sanatçı Selçuker'in bu iddiası tartışma yaratacak
Türkiye'nin radyo ve televizyon alanında ilk ve tek Devlet Sanatçısı unvanı sahibi olan Nedret Selçuker, tartışma yaratacak bir iddia ortaya attı: "Osman Gazi'nin soyundan sadece bir kişi hayatta kaldı. O da benim."

Sanatçi Selçuker, iddiasınin dayanağı olarak da 1959 yılında Bursa Asliye İkinci Hukuk Mahkemesi'nin aldığı kararı belge olarak gösteriyor. Mahkemenin aldığı kararın öyküsünü de şöyle anlatıyor: "Ağabeyim Nurettin Selçuker 1958 yılında Koca Mehmet Paşa Vakfı'nın bize ait olduğunu iddia ederek dava açtı. Bilirkişi raporları ve elimizdeki belgelerle bizim Çelebi Mehmet'in kızı olan Selçuk Sultan'ın torunları olduğumuzu ispatladı. Selçuk Sultan'ın eşi olan Koca Mahmut Paşa'nın kurmuş olduğu vakıfta da doğal olarak bizim hakkımızın da bulunduğu ortaya çıktı. Böylece bu mahkeme kararı bizim Osamanlı torunu olduğumuzu söyleyen resmi bir belgedir. 1985 yılında ağabeyim vefat edince Osmanlı'nın torunu olarak sadece ben hayatta kalıyorum."

Selçuker'e, hayatta olan II. Abdülhamit'in torunlarının, saray eşrafından olduğunu söyleyerek iddiasını şöyle sürdürüyor: "Ben direkt Osman Gazi'nin torunuyum. Onlar ise saray eşrafının torunları. Arada çok fark var. Benimkisi doğrudan kan bağı."

170 KÖY VAR
Selçuker, ağabeyinin 1959 yılında kazandığı davadan sonra vakıftan düşen payları topladığını, ancak, vefat ettikten sonra hakları olan payı alamadıklarını söylüyor. Bunun için yeniden dava açan Selçuker, "Hakkımızı geri almak için tekrar dava açtık. Vakfın malvarlığında görülen listeye baktığımızda karşımıza epey yüklü bir mal varlığı listesi çıkıyor. Bu listede 170 köy, hanlar, hamamlar, dükkanlar, konaklar, çiftlikler bulunuyor" diye konuşuyor...

Böyle bir iddia yanlış olur
Hacatepe Üniversitesi Osmanlı Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız, "Osmanlı'nın tek torunuyum" demenin çok büyük bir yanlış olduğunu söylüyor. Ve iddiayı şöyle yanıtlıyor: "Mahkeme kararı olduğuna göre Nedret Selçuker Osmanlı soyundan geliyor. Ancak kendisinin çıkıp ben Osman Gazi'nin hayatta kalan tek torunuyum demesi doğru bir davranış değil. Çünkü Osmanlı hanedanının başı belli, sonu belli. Dolayısıyla hayatta olan bir çok torun var. 'Ben Osman Gazi'nin onlar ise saray eşrafının torunları' demek de doğru bir ifade değil."

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır