kapat
11.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Binlerce süper öğrenci açıkta


Süper liselere asıl kontenjandan giremeyen binlerce başarılı öğrenci, boş kalan kontenjanlara başvurmak için bekliyor. Öğrenciler haftaya kesinleşecek listeler yüzünden normal liselere de kayıt yaptıramıyor...
Milyonlarca öğrenci dün okula başlamanın sevincini yaşarken, binlerce başarılı öğrenci de boynu bükük geziyor: Süper notlarla süper liselere giremeyen geleceğin umudu parlak öğrenciler. Bu endişeli çocuklar arasında okul ikincilerinden, sınıf birincilerine kadar pekçok başarılı öğrenci var.

BU YIL SİSTEM FARKLI
Bu yıl, geçen yıllardan farklı olarak "merkezi yerleştirme sistemi" ile öğrenci alan süper liselerde kayıt çilesi yüzünden öğrenciler de veliler de isyan ediyor.

Zira bu öğrenciler aynı anda normal okullara başvuramıyor. Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl merkezi sistemle öğrenci alan bu okullar maddi durumu yeterli olmayan binlerce ailenin ümidi.

Bazı okullar da talep öylesine büyük, not ortalamaları o kadar yüksek ki okul yönetimi öğrencileri kura ile belirliyor! Pek çok başarılı öğrenci de kontenjan yetersizliğinden dolayı açıkta kalıyor.

KONTENJANLAR AÇIKLANDI
Süper liseler için Türkiye genelinde yaklaşık 55 bin kontenjan açıklandı. Bu sayının 10 bin'i İstanbul'a ait. 10 bin kişilik asıl kontenjandan yaklaşık 8 binine kayıt yapıldı. Boş kontenjanlardan doğan açığa yerleştirilmek üzere kazanamayanlar arasından yaklaşık 1500 öğrenci içinse yeniden umut ışığı doğdu.

5 TERCİHLE ÖN KAYIT
Süper liselerin boş kalan kontenjanları 8 Eylül akşamı açıklandı. İlköğretim ortalaması 4-5 arasında olan başarılı öğrenciler, açık kontenjandan süper liselere girebilmek için 11, 12, 13 Eylül günlerinde beş okul tercih ederek önkayıt yaptıracak.

KESİN KAYIT 15 EYLÜL'DE
Okullara girmeye hak kazanan öğrencilerin listesi ise 14 Eylül Cuma 17.00 itibariyle kazandıkları okullarda ve her il için belirlenen "merkez okullar"da asılacak. Kontenjanda gözüken öğrenciler, kesin kayıt işlemlerini 15 Eylül 2001 Cumartesi günü 09.00- 17.30 arasında merkez okullarda veya kazandıkları liselerde yaptırabilecekler.

Rukiye İnanlı Öğrenci velisi (50): Özel okula mı göndereceğiz?
14 yaşındaki kızım Seçil için geldim. Kızımı getirmedim, zaten yeterince stres altında. Seçil, Emlak Kredi Bankası İlköğretim Okulu'nu 4.82 ortalama ile bitirdi. Okul ve kontenjan sayısı yeterli değil ki! Bütün okullar 4.90'ın üzerinden öğrenci aldı. Paralarımızı özel okullara vermek istemiyoruz ama şartları zorlayıp uygun bir özel okula yazdıracağız. Ya imkanı olmayanlar ne yapsın?

Serpil Erdoğan Öğrenci (14): Okul ikincisiyim ama açıktayım
Babam askeriyede işçi. 3 kardeşim daha var. Piyale Paşa İlköğretim Okulu'ndan 4.94'le mezun oldum, okul ikincisiyim. Geçen yıl 4.67 ortalamadan öğrenci alan Nuri Akın Lisesi bile bu yıl 4.95'ten alıyor. Yunus Emre Lisesi 4.94'ten kurayla almıştı ama kuraya girdiğim de meçhul. Bilmiyoruz ki, 'Kazanamadın' diyip gönderdiler.

Fatma Kılıç Cibali Lisesi Md.Yrd.: Veliler ve öğrenciler boşuna bekliyor!
Tamamen bilgisayarlı sistemle yapılan değerlendirme sonucu not ortalaması ve tercih sırasına göre yerleştirme gerçekleştiriliyor. Velilerin ya da öğrencilerin okul kapılarında günlerce, saatlerce beklemeleri sonuçlarda hiçbir şey değiştirmez. Önce gelen boş kontenjanı kapar diye bir şey yok ki!"

1.5 milyon çocuk okula gidemiyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü'nün DİE (Devlet İstatistik Enstitüsü) verilerine dayanarak yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de ilköğretime gitme çağındaki 6-14 yaş grubunda toplam 12 milyon 67 bin çocuk bulunuyor. Bu çocuklardan 10 milyon 633 bini okula giderken, 1 milyon 434 bini ise okula gitmiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 6-14 yaş grubunda bulunan çocukların çalıştırılmalarının önlenmesi amacıyla bir yasa taslağı hazırlıyor. Söz konusu yasa taslağında, 14 yaşın altında işçi çalıştıranlara ağır para cezası verilmesi öngörülürken, ilköğretimi bitiren çocukların aile onayıyla, ağır olmayan, hafif işlerde çalıştırılması benimseniyor.

Simitçi Cevdet okulda ama
Milyonlarca çocuk dün ders başı yaparken 13 yaşındaki Cevdet Özdemir Kadıköy'de bir ilköğretim okulunun kapısının önünde simit satıyordu. İlköğretim okulunun sadece üçüncü sınıfına kadar giden Cevdet, ailesine katkıda bulunmak için çalışmak zorunda kalmış. Yaşıtlarının "Cevdet Ağbi" demesine de çalışan küçük çocuk, satışların artmasından memnundu ama okuma isteği de yüzünden okunuyordu.

Fuat N. de artık okullu oldu
İşadamı Üzeyir Garih cinayetinden sonra katil zanlısı olarak gözaltına alınan, ancak suçsuz olduğu için serbest bırakılan Fuat Nalkıran 3 yıl sonra Eyüp Merkez İlköğretim Okulu'nda okula başladı. Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin girişimiyle yardım eli uzatılan 13 yaşındaki Fuat, "Çok çalışacağım" dedi.

Aysel İzgi'nin torun gururu
TBMM Başkanı Ömer İzgi ile Aysel İzgi'nin torunları Ayyüce Sarıca da bu yıl ilkokula başlamanın heyecanını yaşadı. Gazi Eğitim Özel İlköğretim Okulu'na başlayan küçük torunun Aysel İzgi yalnız bırakmadı. Ulaştırma Bakanı Oktay Vural'ın küçük oğlu Yavuz da aynı ilkokula başlayanlar arasındaydı. Vural, okula yeni başlayan oğlu Yavuz'u ve aynı okulda okuyan büyük oğlu Oğuz'u ellerinden tutarak okula getirdi.

AIDS OKULDAN AYIRDI
Geçirdiği ameliyat sonrası AIDS hastalığına yakalanan 14 yaşındaki Kayserili Sezgin B. arkadaşlarının okula gitmesini hüzünle izliyor. 20 kiloya düşen ve yatağından artık kalkamayan Sezgin okula gidememenin burukluğunu yaşıyor.

İstanbul Kemerburgaz'da ise yeni eğitim yılı Kemer Kolej'de düzenlenen törenle başladı. Uzun tatil döneminden sonra okula dönen öğrenciler öğretmenlerini özlediklerini ve bir an önce derse başlamak istediklerini belirtti.

Trabzon'da okuyacaklar
Trabzon Mimar Sinan İlköğretim Okulu'nda dersbaşı yapanların arasında 2 Alman kardeş de vardı. Babaları J. Friedrich'in Türkiye'deki görevi nedeniyle okula Trabzon'da başlayan Lydia ve Sevim hallerinden memnun.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır