kapat
11.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bir hava, bir de dua bedava


Parasızlık, emeklilerin de belini büküyor. Eskiden tek eğlenceleri kahvede bir-iki dost görüp sohbet etmek olan emekliler şimdi ancak parklarda oturabiliyor. Çünkü 150 bin liralık bir demli çay bile pahalı geliyor
Artık kahveler bile boş. Parklar, bir de camiler emekli dolu. Çünkü bir tek "hava", bir de "dua" bedava. Onların kahveye gidip de "Bir demli çay" diyecek lüksleri bile yok. Gaziosmanpaşa'da, meydandaki parktayız. Yeni dikilmiş taze söğütlerin altındaki banklar saçı sakalı ağarmış dedeler, başörtülü ninelerle dolu. Kimi sohbet ediyor, kimi elindeki bastona dayanmış uzaklara bakıyor Mümin Kılıç da onlardan biri. Emekli. Kahvede oturup da bir çaya verecek 150 bin lirayı yetiremediği için bütün gün sessiz sedasız parkta oturuyormuş. O kadar bezmiş ki "Artık Allah bile acımıyor bize" diyor. Ve ne acı ki onca yaşına rağmen "Derin konuşursam kötü olur. Devlet büyüklerimize iyi gelmez" diyebilecek kadar duyarlı..

KAHVEYE BİLE GİDEMİYORUZ
İşte anlattıkları: "Aldığım 150 milyon lira maaş. Neleri yapamıyorsunuz? Hiçbir şey yapamazsın. Bereket kira vermiyoruz. Berbat bir durumdayız. Kahveye bile gidemiyoruz. Gelip bu parkta oturuyoruz böyle. Kahveye gitsen bir çay olmuş 150 bin lira. Bir çayı bile içemiyoruz. Berbat bir durumdayız. Yok bir çaresi. Çareyi göremiyoruz. Ben daha derin konuşsam kötü olur. İyi gelmez büyüklerimize. Benliğimden insanlığımdan utanıyorum. Böyle bir karmaşa, böyle bir idare olamaz. Ecnebilerden gelmeyim. 75 yaşındayım. Ameliyat olamıyorum.

AMELİYAT OLAMIYORUM
Anjiyo oldum. İlaçla duruyorum. Sigorta berbat. Hastanede gün almak için üç gün telefon başında bekliyorum. Balık veriyor doktor. Nasıl alayım? Çok şeyler var çocuğum söylemeye. İsterim ki temiz havada yaşayayım. Yapamıyorum. Bir banyo veriyor. Gidemem. 150 milyona ne yapayım? Yetmiyor. Bereket ki kalabalığım yok. Bir hanım bir de ben. Arkadaşlarla buralarda toplanıyoruz. Böyle gidiyor. Şimdi evveli gün gittim. Dört günde hastanenin numarasını düşürebildim. Tımarhaneden beter. SSK mı yoksa Mahmutpaşa mı belli değil. Gidiyorum bu yaşta numara almaya. Bitti diyor. Bunlarla uğraştırıyor devlet bizi."

Küçülmenin bedeli ödeniyor
Türkiye'nin sokaklarından şimdiye kadar duymadığımız desibelde bir ses yükseliyor. Makroekonomik veriler ise feryadın neden bu kadar yüksek olduğunun aynası gibi. GSMH yılın ilk altı ayında yüzde 8.5, sadece ikinci çeyrekte yüzde 11.8 daraldı. GSMH, ya da halk dilinde ekonomik büyüme, ülke olarak bir dönem süresince üretilen mal ve hizmetlerin değerini gösteriyor. Bu gerileme neyin göstergesi?

* Yüzde 11.8 daralan ekonomide, şirketlerin üretimi düştü demek.

* Üretimde azalma, şirketlerin küçüldüklerini gösteriyor. Küçülme ise işten çıkartmaları, ücretsiz izin uygulamalarını başlatıyor.

* İnsanlar tüketim kısıp, temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Boşanmalardaki artışlar, kapıya dayanan icralar, mutsuzluğu yansıtıyor.

Yarın

Güney Kore'nin mucize kurtuluşu
Ekonomoik krize giren tek ülke Türkiye değil. Güney Kore, çok değil, dört yıl önce benzeri bir krizi hem de daha ağır şartlarda yaşadı. Birçok sanayi kuruluşu battı, milyonlarca insan işsiz kaldı. Halkın tepkisi yürüyüşlerle sokağa taştı. Üstelik, G. Kore krize girdiğinde yalnız değildi. Uzak Doğu krizi tüm dünyayı sarmış, IMF'nin kredi açması gereken bir çok ülke ortaya çıkmıştı. Yabancı sermaye kabuğuna çekilmiş, bekliyordu. Tüm bu zor koşullara rağmen G. Kore bir mucizeyi gerçekleştirerek ekonomisini ayağa kaldırdı. Nasıl mı?...

Ekonomistler çözüm önerecek
Asaf Savaş Akat, Ercan Kumcu, Faruk Selçuk ve Salih Neftçi, Türk halkının belini büken krizin, ekonomik durgunluğun nedenini ve bu krizin çözüm yollarını SABAH'a değerlendirdi.

Mine ŞENOCAKLI

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır